İskoçya’da idam edilen ‘cadılar’ın itibarları iade edilecek

İskoç Parlamentosu tarafından kabul edilen bir yasa, üç yüzyıl sonra işkence gören ve acımasızca katledilen 3 binden fazla kadın için adaleti yeniden tesis edecek.

İskoçya, 16. ve 18. yüzyıllar arasında ‘büyücülük’ suçundan ölüm cezasına çarptırılan çoğu kadın 3 binden fazla kişinin affedilmesi için Parlamento aracılığıyla bir yasa çıkardı .

Birkaç yüzyıl boyunca, büyücülük İskoçya'da büyük bir suç olarak kabul edildi. Başta kadınlar olmak üzere yargılanan ve hüküm giyenler, genellikle boğularak öldürülür, ardından gömecek bir ceset bırakmamak için kazıkta yakılırdı. Pek çok kişi, uyku yoksunluğu, tırnakların kırılması ve çekilmesi ve sanığın kanayıp kanamadığını görmek için deriye iğneler ve sülükler batırılması da dahil olmak üzere işkence altında itiraf etti.

ÖZÜR İSTENDİ

İngiliz medyasına göre, 1563 ile 1736 yılları arasında en az 3 bin 837 cadı (kadınların yüzde 84'ü) idam edildi. 

Batı'da, çoğu kadın olmak üzere yaklaşık 60 bin büyücü idam edildi.

Cadılık için son karar 1704'te verildi.

İskoçya'nın Cadıları Grubu’nun avukatı ve aktivisti Claire Mitchell, “16. ve 18. yüzyıllar arasında kişi başına, Avrupa'nın başka yerlerinde olduğundan beş kat daha fazla insanı idam ettik” diyor. 

İskoçya'nın Cadıları Grubu, İngiliz topraklarında ‘cadı’ların onurunu geri kazanmak için yıllar boyunca kampanya yürüttü.

Eylemciler, cadı avlarının çoğunlukla kadın kurbanları için af, özür ve ulusal bir anıt talep ediyor. 

İskoç Parlamentosu tarafından kabul edilen yasa, bölgenin bağımsızlık yanlısı Birinci Bakanı Nicola Sturgeon tarafından desteklendi.