ABD’de 12 ‘cadı’ 400 yıl sonra temize çıkarıldı

ABD’de bir eyalet, 400 yıla yakın bir süre önce “cadılık” yaptıkları gerekçesiyle mahkum edilen 12 kişiyi temize çıkardı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğusunda New England bölgesinde yer alan Connecticut eyaleti seçilmişleri, dokuz kadın ve iki erkeğe verilen cezaları “adli hata” olarak kınayan ve bu kişilerin masumiyetlerini ilan eden bir karar aldı.

17’nci yüzyılın ortalarında yaşanan olayda “cadılıktan” mahkum edilen 12 kişiden 11'i Connecticut eyaletindeki duruşmalardan sonra asılmış, biri kurtulmuştu.

Torunlardan oluşan bir dernek olan CT Witch Trial Exoneration Project, yaptığı açıklamada oylamadan duydukları memnuniyeti ifade etti. Bu dernek, sözkonusu kişilerinin ölümünden sonra rehabilite edilmeleri için kampanya yürütmüştü.

Connecticut'ın kararı, Alice Young'ın New England'da cadılık suçundan asılmasının 376’ncı yıl dönümünün arifesinde geldi.

17’nci yüzyılda New England'da çoğunluğu kadın olmak üzere yüzlerce kişi cadılıkla suçlandı. Özellikle, 1692 ile 1693 yılları arasında korku, paranoya ve hurafelerin hakim olduğu Massachusetts’teki ünlü Salem Cadı Mahkemeleri bu cadı avını sembolize ediyor. Bu mahkemelerin kurulması, Kuzey Amerika tarihindeki en büyük cadı avı olarak değerlendiriliyor.

17. yüzyılda, Massachusetts şehirleri ve kasabaları, temel olarak Hıristiyan inançlarına dayanan geleneksel toplumlardı.