Afganistan’da kadınsız medya dönemi başladı

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Taliban’ın basın özgürlüğüne saygı duyacağı ve kadın gazetecilerin çalışabileceği yönündeki sözlerine rağmen, kadınsız bir medya döneminin başladığını belirtti.

Merkezi Paris’te bulunan RSF’ye göre Taliban’ın iktidara geri dönüşü ve katı şeriat yasalarını uygulamaya koymasından sonra mevcut durumda başkent Kabil’de 700 kadın gazeteciden sadece 100 kadarının resmi olarak çalışmaya devam ettiğine dikkat çekti.

2020’de Afgan Kadın Gazeteciler Merkezi (CPAWJ) ile birlikte bir çalışma yürüten RSF, 1080’i kadın olmak üzere 4940 çalışanı olan 108 medya tespit etmişti. Kadın çalışanların 700’ü gazeteci olarak iş yapıyordu. En büyük 8 medyada çalışan 510 kadından sadece 76’sı (39’u gazeteci) bugün halen işine devam edebiliyor. RSF, kadın gazetecilerin başkentte neredeyse yok olduğunu ifade etti.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Taliban'ın kadınların ve özellikle kadın gazetecilerin mesleklerini icra etme temel haklarına saygı duyması temel bir meseledir” dedi.

Deloire, “Kadın gazetecilerin endişe duymadan mümkün olan en kısa sürede işlerine devam edebilmeleri önemlidir, çünkü bu onların en sıkı haklarıdır, çünkü bu onların geçimleri için gereklidir ve aynı zamanda Afgan medya ortamında onların yokluğu diğer tüm Afgan kadınlarının susturulması anlamına gelecektir. Taliban yöneticilerini, Afgan kadın gazetecilerin özgürlüğü ve güvenliği için derhal garanti vermeye çağırıyoruz” diye ekledi.

Ninsan ayında yayınlanan son Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Afganistan 180 ülke arasında 122’inci sırada yer almıştı.