Almanya’da 7 partiden 5’i kadınlara emanet

 Almanya’da Federal Meclis’te (Bundestag) temsil edilen 7 partiden 5’inin başkan veya eşbaşkanları kadınlardan oluşurken, birçok ülkede olmayan bir rekor kırıldı.

13 yıla yakın bir süredir Angela Merkel’in başbakanlık görevini yürüttüğü Almanya’da 7 parti Bundestag’da temsil ediliyor. Bu partilerden şu anda 5’inin başında kadın liderler bulunuyor.

Son olarak Pazar günü yapılan kongresinde Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) genel başkanlığına Andrea Nahles seçilmişti. Her ne kadar delegelerin yüzde 66’sının oyunu alarak, parti tarihindeki düşük oy oranlarından birine sahip olsa da, Nahles Almanya’daki kadın parti başkanları arasına katıldı.

Bundestag’ın yeni üyelerinin belirlendiği 24 Eylül 2017’deki son federal genel seçimlerde toplam 7 parti meclise girmeye hak kazanmıştı. Angela Merkel’in başında olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve SPD’nin yanı sıra Birlik 90-Yeşiller ve Sol Parti (Die Linke) ile aşırı sağ görüşleriyle bilinen Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) eşbaşkanlık sistemi sayesinde kadınlar tarafından yönetiliyorlar.

Yeşiller’in eşbaşkanlık görevini 37 yaşındaki Annalena Baerbock yürütürken, Die Linke’nin eşbaşkanlık görevini 2012 yılından bu yana 40 yaşındaki Katja Kipping sürdürüyor. AfD’nin eşbaşkanlığını da 39 yaşında olan Alice Weidel yürütüyor. Üç eşbaşkan, Almanya ortalamasına göre oldukça genç yaşta bu konuma gelen liderler olarak öne çıkıyorlar.

İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan partilerden Christian Lindner yönetimindeki Liberal Demokrat Parti (FDP) ile CDU’nun Bavyera’daki ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) tarihinde hiçbir kadın genel başkan olmadı.