Almanya’nın 5 kentinde 25 Kasım yürüyüşleri-YENİLENDİ

25 Kasım vesilesiyle alanlara çıkan kadınlar şiddete karşı dayanışma mesajı verdi, Bielefel’deki eylem “Geceyi geri al” sloganıyla yapıldı.

Almanya’nın Köln, Bielefeld, Wuppertal, Ulm, Darmstad ve Aurich kentlerinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla alanlara çıktı.  

KÖLN

Almanya’nın Köln kentinde Viyan Kadın Meclisi, Kadın Öğrenciler Birliği (Jinên Xwendevanên Kurd-JXJ), Jinên Tekoşer-TekoJIN, Young Struggle, Kadın Gözüyle, Zora, Sosyalist Kadınlar Birliği-SKB, Frauen Kolektive’in içinde yer aldığı 25 Kasım Kadın Platformu, akşam saatlerinde alanlara çıkarak, kadına yönelik şiddeti protesto etti.

Köln Deutz Ottoplatz’da mitingle başlayan eylemden sonra kadınlar yürüyüşe geçti.

Coşkulu bir şekilde yapılan yürüyüşte sokaklar, ''Birimize yapılan saldırı hepimize yapılmış saldırıdır" sloganıyla yankılandı.

Eyleme katılan kadın örgütleri, şiddete karşı birlikte örgütlenme mesajı verdi.

JXK adına okunan bildiride ise Kürt kadınların ataerkil sisteme karşı Kürt kadınların görkemli direnişine değinildi.

Yapılan tüm konuşmalarda Almanya’da her üç günde bir kadının katledildiği ve salgınla birlikte bunun daha da derinleştiğine dikkat çekildi.

BIELEFELD

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Bielefeld şehir merkezinde bir kadın yürüyüşü gerçekleştirildi.

Kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı feminist bir kurum olan şehrin yerel eşitlik ofisi ve kadın sığınma evi “Kadınlar Kadınlara Yardım Ediyor”, Bielefeld Belediye Binası önünde saat 18.00'de başlayan eylem için çağrıda bulundu.

Çok sayıda kadın derneği, örgüt ve aktivist, “Geceyi geri al” sloganı altında bir araya geldi.

Konuşmaların ardından saat 19.00’da sona eren renkli yürüyüşe, Kadın Öğrenciler Birliği (Jinên Xwendevanên Kurd-JXK), Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi- (Tevgera Azadiya Jinên Êzidî-TAJE) ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E'den aktivistler de katıldı.

WUPPERTAL

Wuppertal’da Viyan Soran Kadın Meclisi öncülüğünde, saat 17.00’da Elberfeld Poststrasse’de bir araya gelen kadın grupları gün vesilesiyle bir miting düzenledi.

Mitingde Viyan Soran Kadın Meclisi adına bir konuşma yapıldı. Meclis bünyesinde bulunan DarJin Ekoloji Komitesi adına da bir konuşma gerçekleştirildi.

Konuşmalarda kadın mücadelesinin önemine vurgu yapılarak kadın birliğine çağrılar yapıldı.

Mitingde ayrıca katledilen kadınlar için mumlar yakıldı.

Kadın erbane grubu da bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.

ULM

Ulm’da Bölgede örgütlü olan Avrupa Demokratik Kadın Hareketi-ADKH, Internationalistisches Bündnis, REBELL, Sosyalist Kadınlar Birliği-SKB, MLPD, YDG, Yeni Kadın tarafından oluşturulan Demokratik Kadın Platformu adlı girişim, Ulm şehir merkezinde “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle gösteri düzenledi.

“Şiddete karşı mücadele devam” yazılı pankart açan kadınlar, günler öncesinden yayınladıkları bildirileri de alanda dağıttılar.

Belediye Binası’nın karşısında bulunan ve hem yayaların hem de iki yanından akan trafik nedeniyle yoğun bir yer olan Hans-und-Sophie-Scholl-Platz alanında gerçekleştirilen eylem, büyük ilgi gördü. Yapılan konuşmalarda, kadına yönelik şiddetin bir sistem sorunu olduğu belirtilirken, başta Türkiye olmak üzere tüm dünyadaki kadınlarla dayanışma içinde olmaya devam edileceği belirtildi.

DARMSTADT

Darmstad’ta gün vesilesiyle düzenlenen miting, değişik feminist kadın örgütlerin katılımıyla yapıldı.

Mitinge katılan örgütlerin temsilcileri birer konuşma yaptı. TJK-E tarafından hazırlanan bildirilerin de okunup, çevreden geçenlere dağıtıldığı eylem, “Kadına şiddete hayır” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla sona erdi.

AURICH

Aurich’te faaliyet yürüten Şehit Zelal Kadın Meclisi, Aurich Belediyesi birlikte gün dolayısıyla bir miting organize etti.

Belediye meydanında düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda kadın kırımının bir sistem politikası olduğu vurgulandı.

Hep birlikte mücadele vurgusu yapılan mitingde, Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ve Deniz Poyraz’ın resimleri de taşındı.