Almanya: Türkiye AİHM kararlarını derhal uygulamalı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını “derhal ve eksiksiz” bir şekilde yerine getirmesini istedi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “İnsan Hakları Eylem Planı”na ilişkin Alman haber ajansı DW’nin Türkçe servisine değerlendirmede bulunan Dışişleri Bakanlığı, baz alınacak ölçütün Türkiye'nin hem Avrupa Birliği aday ülkesi hem de Avrupa Konseyi üyesi olması sebebiyle yerine getirmeyi taahhüt ettiği uluslararası standartlar olacağını belirtti.

AİHM’nin aldığı kararların “derhal ve eksiksiz” bir şekilde yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakanlık, özellikle Osman Kavala ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “ivedilikle” serbest bırakılmasını istedi.

ÖZDEMİR: EYLEM PLANI GÖZ BOYAMA

Yeşiller Partisi Federal Meclis Milletvekili Cem Özdemir ise Erdoğan’ın açıkladığı plan için “göz boyama” dedi.

Özdemir, “Erdoğan anlattığı masallarla Almanya Dışişleri Bakanı ve Federal Hükümet'teki pembe gözlüklü kesimi etkileyebilir. Ancak 26 Eylül'de yapılacak seçimlerden sonra Berlin'de kurulacak hükümet için Türkiye ile yakınlaşmada baz alınacak temel ölçü, insan hakları alanında atıldığı söylenen, somut ve kontrolü mümkün ilerlemeler olacaktır" diye belirtti.

"Erdoğan, propaganda ekibinin hazırladığı eylem planı ile isterse o zevksiz sarayının duvarlarını kaplasın. Ancak gelecekte Berlin'de kimseyi etkileyemeyeceğini bilmeli" diye ekleyen Özdemir de AİHM kararlarının uygulanmasını istedi.

DEMİREL: GERÇEK İLERLEME İÇİN BEŞ ADIM 

Avrupa Parlamentosu’nun Almanya’dan Sol Partili milletvekili Özlem Alev Demirel, eylem planının “uluslararası toplumu yanıltma çabası” olduğunu belirtti.

DW Türkçe’ye konuşan Demirel, "Bir yandan İnsan Hakları Eylem Planı sunulurken, aynı saatlerde AKP-MHP ittifakı Türkiye parlamentosunun üçüncü büyük gücü olan Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) yasaklamayı ve önde gelen dokuz vekilinin dokunulmazlıklarını kaldıracağını söylüyor. Göz boyama değil ise bunun başka ne açıklaması olabilir ki?" dedi.

Gerçek bir değişiklik ve ilerleme için Türkiye'de atılması gereken en acil beş adım olduğunu ifade eden Demirel, bunları şöyle sıraladı: "Siyasi tutukluların serbest bırakılması, işini veya görevini kaybedenler, örneğin Barış İçin Akademisyenler göreve iade edilmesi, muhalefet partilerine veya düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik yaptırımlar derhal durdurulması, örgütlenme ve toplanma hakkının tesis edilmesi, yargı sisteminin demokratik bir yapıya kavuşturulması ve yasaların hazırlanırken farklı düşünenlerin de sürece dahil edilmesi."