Avesta: Düşmanı kilitliyoruz

Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi komutanlarından Sorxwîn Avesta, “Pençe-Kilit adını duyduğumuzda Zap’a kilitleyeceğiz, dedik ve kilitledik. Çıkmalarına da izin vermeyeceğiz” dedi.

Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi komutanlarından Sorxwîn Avesta, direnişin boyutunun daha da yükseleceğini belirterek, “Tüm zorlukları biliyoruz, hepsinin bilincindeyiz ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Her YJA Star üyesi, çok güçlü bir Kürt muhafızdır. Şahin gibi vurup koparacak durumdadır. Zap alanındaki bu savaş gerçekten artık sonuç alacaktır. Bitecektir. Türk askeri öyle bir kırılma yaşayacak ki bir daha Zap’a yönünü vermeyecek. Pişman olacaklar” şeklinde konuştu.  

Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’nin komutanlarından Sorxwîn Avesta, Stêrk TV'nin sorularını yanıtladı. Kürtçe yapılan uzun ve kapsamlı söyleşinin bazı bölümleri özetle şöyle:

FAŞİZMİ KOVMADIKÇA DURMAYACAĞIZ

Kürdistan gerillasının kafasında hiçbir kuşku yok; çok net ve somuttur. İnancı, iradesi ve zafere kilitlenmesiyle Türk devletinin işgalciliğine ve faşizmine karşı duracak. Bu savaş on yıl da, yüz yıl da sürse ülkemizi özgürleştirmedikçe, bu faşizmi Kürdistan’dan kovmadıkça durmayacağız.

Türk ordusunun bütün umudu tekniğidir. Artık bu tekniğin gerilla üzerinde anlamı kalmadı. Gerilla olarak hem savaştayız hem de savaşın içinde kendini inşa süreci yaşıyoruz. Tespit ettiğimiz her eksikliğin üzerine gidiyor, tamamlıyoruz; yeni taktik ve yöntemler geliştiriyoruz. Gerilla, geçen yıl tünellerde sonuna kadar direndi, düşmana teslim olmadı ama eksiklik, arazi savaşıydı. Tünellerdeki gibi arazideki hareketli timler devreye girip ortak planlama ve eşgüdümlü hareket tam olarak sağlanabilseydi daha farklı olurdu. Bu yetersizlikler değerlendirildi ve ona göre tekrar organize edildi. Tünellerin hazırlanması ve arazi hazırlıkları güçlendirildi. Tünel savaşları, bizim tarihimizde yeni bir taktik hamledir. Kürdistan’ın tamamında kendi toprağını bırakmak yerine savunma esası, düşmanın yüreğinde büyük bir korku yarattı.

İÇ İÇE GEÇEREK VURUYORUZ

Hem bizim hem de düşman için Medya Savunma Alanları çok önemlidir. Maddi ve manevi olarak gösterilen direniş de buna uygundur. Düşman elinden ne geliyorsa yapsın bu topraklar bizim, bu ülke bizim. Türk devleti ise tüm Kürdistan'ı işgal etmek için saldırıyor. Buna karşı çok çetin bir duruş var ve daha da şiddetlenecek.

İşte bu yıl devam eden savaşta bunun sonuçları görüldü. Mesela Girê FM'de olanları biz de izliyorduk. Dışarıdaki arkadaşlar, tünellere yaklaşan düşmanı denetim altında tutuyordu. Yavaş yavaş ilerleyip arkadaşların üzerine geldiğinde içerideki arkadaşlara haber verildi. “Biz şimdi vuruyoruz. Biz vurduğumuz esnada siz dışarı çıkın” denildi. İki grup arkadaş dışarıdan vurdu. Düşman kendini savunmaya aldı. Tünellerdeki arkadaşlar da çıkıp iki üç metrede olan düşmanı vurup silahlarını kaldırdı. Dışarıdaki arkadaşlar, onları korudu ve sağlam bir şekilde tünellerine geri döndüler. Öyle uzaktan değil, çok yakın mesafeden iç içe geçerek vurmaya devam edeceğiz.

 ZAP’TAN ÇIKABİLECEKLER Mİ?

Çok enteresan bir isim takmışlar, ‘Pençe-Kilit’ diye. Bu ismi duyduğumuzda çatışma bölgesindeydik, takip ediyorduk. Bir grup arkadaşla hareketlerini gözlemliyorduk. O zaman “Doğrudur, Pençe-Kilit operasyonu koymuşlar ama biz onları Zap’a kilitleyeceğiz! Acaba bu kilidi açıp Zap’tan çıkabilecekler mi?” dedik ve bugün içinde olduğu durum budur, Zap’ta kilitledik.

GIRÊ FM’İN ARKASINA İNDİRMENİN AKIBETİ

Avaşîn’deki bazı arkadaşlar gibi, Heval Serhat da “Yıllardır bekliyorduk, kendi ayaklarıyla yürüyüp buraya kadar geldiler” diyordu. Arkadaşlar çatışma bölgesinde direnişte olduğundan bazı şeyler eksik yansıyor. Direniş tam anlamıyla yansımıyor. Örnek olarak vereyim; Girê FM’in arka kısmına düşman indirme yapıyor. Arkadan da karadan geliyor. Üç grup arkadaş onları bekliyor. Düşman buraya indirme yapıyor ki arkadaşlar görmesin. Skorsky arka kısmına indiriyor. Zaten arkadaşlar Skorsky’i görünce bekliyor. Üç grup parça parça içeri sokuluyor. Düşman geliyor, mesafe 50 metre oluyor. Hatta arkadaşlar, “biraz daha gelsinler” diyor ve mesafe 20 metreye iniyor. Arkadaşlar 20 metrede onları kendi içlerine alıyor; ferdi ve farklı silahlarla vuruyor. 30 kişilik gruptan 15’i öldürülüyor.

BİR GÜN BİLE RAHAT VERMEYECEĞİZ

Dediğim gibi geçen yıldan çıkardığımız deneyimlere göre hazırlığımızı yapmıştık. Direnişin boyutu daha da yükselecektir. Zap alanındaki bu savaş gerçekten artık sonuç alacaktır. Bitecektir. Türk askeri öyle bir kırılma yaşayacak ki bir daha Zap’a yönünü vermeyecek. Tüm arkadaşlarda bu iddia var. Çıkmalarına da izin vermeyeceğiz. Onları öyle bir tutacağız ki, her gün saldıracağız, bir gün bile rahatlık vermeyeceğiz. Bir gün bile rahat uyuyamayacaklar.

ŞEHÎD SAVAŞ MARAŞ’IN KOMUTANLIĞINDA

Biz de operasyonlarımıza, hamlelerimize isim koyuyoruz ama sahip çıkıyoruz. Onlar gibi değiliz. Operasyon Zagros’ta başlayınca Bazên Zagrosê adı konuldu. Yine Metîna’da başlayınca Cenga Xebûrê adı konuldu. Şu an Zap’ın batısındaki hamlemizin adı Şehîd Savaş Maraş’tır. Savaş arkadaş ile uzun süre önce tanışıyorduk. Uzunca bir süre çalışma yürüttük. Heval Savaş kendini başarıya kilitliyordu. Emekçiydi ve düşmanı yenmek için gece gündüz uyumazdı. Komutanlarımızdandı. Üzerimizde emeği var. Birçoğumuzu eğitti. Hava saldırısı sonucunda şehit düştü. Onun adıyla başlatılan hamlede, özelliklerini örnek alıyoruz. Biz bu hamledeki tüm arkadaşlar, onun savaşçılığını yaptık. İsmi, özellikleri bizim için talimattır. Biz talimatımızı aldık ve bu talimat doğrultusunda hareket ediyoruz. Heval Savaş Maraş’ın komutanlığında ve öncülüğünde bu savaşı yürüteceğiz ve kazanacağız. Heval Savaş’a ödememiz gereken borçtur.

HER YJA STAR ÜYESİ BİRER KÜRT MUHAFIZDIR

YJA Star öncülüğü, savaşta ve yaşamda herkes tarafından anlaşılıp kabul edilmiştir. 17 Nisan’da saldırı başladığında, YJA Star öncülüğünde eylemlerle anında yanıt verildi. YJA Star’ın her üyesi kendini kuvvetli bir Kürt muhafızı düzeyine çıkarmış. Her YJA Star üyesi, çok güçlü bir muhafızdır. Şahin gibi vurup koparacak durumdadır. Özgür yaşam dışında hiçbir seçeceğimiz yoktur. Buna iknayız. Kürdistan gerillası üzerine yaptıkları plan YJA Star öncülüğünde bozulacak; Pençe-Kilit, onların üzerine  gerçekten kilitlenecektir. Türk işgalciliği yenilecek. Kürdistan onlara mezar olacak.

ZAP’TA PİŞMAN OLACAKLAR

Önderlik, boşuna “PKK kadın partisidir” demedi. Zaferi, YJA Star öncülüğünde elde etme iddiamız var. Mesela Girê FM’deki gibi kadın arkadaşlar düşmanın üzerine gidip vurdu. Düşmanın silahını, malzemesini kaldırıp geldiler. Sloganlarını da attılar; “Burası Kürdistan’dır, girebilirsiniz ama Kürdistan’dan çıkamazsınız; acı çekerek öleceksiniz” dediler. Bu sloganı biz de kendimize kılavuz yapıyoruz. Tüm zorlukları biliyoruz, hepsinin bilincindeyiz ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Zap’taki son savaşta pişman olacaklar.