Avrupa’da kadınlar sokakta: Şiddete karşı birlikte örgütlenelim

Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar, şiddete karşı birlikte örgütlenme mesajı verdi.

Fransa’nın Lorient ve Strasbourg kentleri, Danimarka’nın başkenti Kopenhag, Kıbrıs’ın Limasol ve Avusturya’nın Linz kentinde kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü için alanlara çıktı.

LORİENT

Fransa'nın Lorient kenti Place Aristide-Briand meydanında akşam saatlerinde şiddete karşı bir araya gelen kadınlar ,“Dünyayı kadınlar değiştirecek” diye haykırdı.
Lorient kentindeki birçok kurumun desteklediği şiddete karşı eyleme, Kürdistanlı kadınlar da kendi renkleriyle katılıp bildiriler dağıttı.
Şiddete maruz kalan ve katledilen kadınlar için meşaleler yakılan eylem, belediye meydanındaki konuşmalardan sonra sona erdi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle gece yürüyüşü düzenlendi.

Zîn Kadın İnisiyatifi üyeleri başta olmak üzere Strasbourg’da bulunan feminist birçok yapının katılımıyla düzenlenen yürüyüş Place de Etoil’de saat 18.00’de başladı.

Binlerce kadının katıldığı yürüyüşte kadına yönelik şiddetin politik olduğu ve erk – iktidarın kadını köleleştirdiğine dikkat çeken pankart ve dövizler taşındı.

Yürüyüşte sık sık Fransızca “La femme, la vie, la liberte” ve Kürtçe “Jîn, jîyan, azadî” sloganıyla, “Yaşasın kadınların birliktileği” , “Kadınlar birlikte güçlü” , “Erkek devlete hayır” sloganları atıldı.

Gürültü eyleminin de sık sık terkrarlandığı yürüyüş Place de Kleber’de sona erdi.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da kadına yönelik şiddete ilişkin bilgilendirme çadırı açıldı.

Seve Kadın Meclisi temsilcilerinin GovTrow’da açtığı çadırda, Kürdistan’da devlet eliyle sürdürülen kadın kırımına dikkat çekildi.  

Günün içeriğini kapsayan bilgilendirme bröşürleri ve bildirilerin de dağıtıldığı etkinlikte “Özgür toplumu ve özgür kadını savunma zamanı” şiarıyla kadın kırımına karşı mücadele eden kadınlar selamlandı. 

Seve Kadın Meclisi temsilcisinin yaptığı konuşmada, Kürt kadınların mücadelesinin tüm dünya ve Ortadoğu kadınları tarafından ilgiyle karşılandığı belirtildi, “faşizmin sonu geldi, direnişi yükseltme zamanı” denildi.

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limasol kentinde Kürt Kadın İnisiyatifi öncülüğünde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında Moloz Park’ta stant açıldı ve bir miting düzenlendi.

Bildirilerin de dağıtıldı etkinliklerde kadın özgürlük mücadelesinde şehit düşen kadın resimleri başta olmak üzere, "Jin jiyan azadî", "Erkek egemen zihniyetine son" dövizleri taşındı, sık sık "Jin jiyan azadî", "Bijî Serok APO" sloganları atıldı.

Ardından kadın aktivistler tarafından yapılan açıklamalar ile miting sona erdi.

LİNZ

Avusturya'nın Linz kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle yürüyüş düzenlendi.

Rosa Kadın Platformu altında bir araya gelen birçok kadın örgütünün ortaklaşa yürüyüşü için kadınlar, Martin-Luther-Platz'da toplandı.

Burada yapılan birçok açıklamada, kadın cinayetlerine ve kadın düşmanlığına dikkat çekildi.

Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin hükümetlerin fiilen zulmettiği son aylarda çarpıcı bir şekilde arttığı belirtilen açıklamalarda, sorunun bireysel değil sistematik olduğuna vurgu yapıldı.

Devamla Avusturya’da devlet kaynaklı ayrımcılığa dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı.  “Koronada işsiz kalan insanların yüzde 85'i kadın. Kadınlar çoğunlukla düşük ücretli sektörlerde çalışıyor. İşyerlerinde erkeklerden daha az kazanıyor ve ikinci veya üçüncü vardiyada evde ücretsiz çalışmak zorunda. Kadın sığınma evleri ve şiddete karşı korunmaya yönelik diğer tesisler yetersiz finanse ediliyor ve erişimleri zor. Hükümetin anti-sosyal politikaları kadına yönelik şiddeti teşvik ediyor. Önlem almak yerine daha sık polise gitmemiz söyleniyor. Her yerde cinsiyetçiliğe tahrik, kadına şiddet, ırkçılık. Görevini kötüye kullanan bir hükümetten veya sistemden hiçbir şey bekleyemeyiz. Şiddete dur diyoruz. Kadına yönelik şiddetle ve sebepleriyle mücadele eden bir hareket inşa etmeliyiz. Okullarda, şirketlerde  ve mahallelerde kendimizi örgütlemeliyiz.

Son olarak, Kürdistan'daki savaşa dikkat çekilerek, burada da faşist Türk devletinin sürdürdüğü savaştan en çok kadınların etkilendiği öne sürüldü.

Konuşmaların ardından caddede yürüyen kalabalık, “Jin jiyan azadî ve "Yaşasın Enternasyonal Dayanışma, kadına  yönelik şiddete son verin" sloganları atarak yürüyüşü sonlandırdı.