Avrupa'nın birçok merkezinde Abdullah Öcalan’a özgürlük yürüyüşleri

Cenevre, Frankfurt, Bremen, Hamburg ve Bordeaux’ta alanlara çıkan Kürdistanlılar ile dostları, tüm dünyayı tehdit eden DAİŞ’i bitiren bir hareketin lideri ve bir halkın önderinin tutsaklığının artık kabul edilemez olduğunu vurguladı.

İsviçre’nin Cenevre, Almanya’nın Frankfurt ile Bremen ve Fransa’nın Bordeaux kentlerinde Kürdistanlılar ve dostları, 10 Aralık Dünya Abdullah Öcalan’a Özgürlük Günü için alanlara çıktı.

CENEVRE

İsviçre’nin Cenevre kentinde İsviçreli siyasi partiler ve sivil toplum kurumları öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yürüyüş düzenleyen kitle, Kürdistan'a ve Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarını protesto etti.

Kürt İnsan Hakları Merkezi, İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri, Sol Birlik Direniş (Ensemble à Gauche Resistans), Solidarité Genève, İşçi Partisi Gençlik Kolları (Jeunes POP Genève), İşçi Partisi (Parti du Travail), Secours Rouges Genève, Engageons les Murs, CUAE (Sendika), Cenevre Sosyal Demokrat Parti (Parti Socialiste Genève)! Cenevre Yesiller Partisi (les verts Genève), Devrimci Formation ( formation revulotion) kurumlarının öncülüğünde yüzlerce kişi Place de Neuve meydanında bir araya geldi.

Kürdistan ve dünya devrim mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra konuşmalar yapıldı.

TJK-E Avrupa Dönem Sözcüsü Rabia Baldemir, Kandıra Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Garibe Gezer'i andıktan sonra, "Önder Apo'nun özgürlüğü tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğüdür. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Rêber Apo'nun kadın özgürlükçü paradigması, bugün dünya halklarına ve kadınlara umut olmuştur. Rêber Apo'nun düşüncelerinin 4 duvarla tutsak edilemediği bugün dünya halklarının Önderliğimizin paradigması etrafında toplanmasıyla kendini bir kez daha göstermiştir" diye konuştu.

Cenevre Belediyesi adına Yeşiller Partisi'nden Alfonso Gomez ise "İnsan Hakları antlaşması gereği ezilen dünya halklarıyla bugün dayanışmamız gerekmektedir. Yakından takip ettiğimiz üzere Türk devletinin Kürt halkını hedef gözeterek gerçekleştirmiş olduğu saldırılara karşı dayanışmamızı sürdüreceğiz."

9 Ocak 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledişlerinin yıldönümü yaklaşırken başta Fransa devleti olmak üzere uluslararası devletlere çağrı yapan Alfonso Gomez "Bu katliamın kimlerin gerçekleştirdiği açıkça ortadadır. Fransa devleti ve uluslararası hukuk bu katliamı aydınlatmakla yükümlüdür. Bu devletlere sorumluluklarını bir kez daha hatırlatıyoruz" diye konuştu. 

Sosyalist Parti Federal Milletvekili Laurance Fehlmann ise, PKK'nin Avrupa'da terör listesinden çıkarılmasını istedi ve ekledi: “Bugün Kürt coğrafyasında açıkça kimyasal silah kullanılıyorsa, kimyasal kullanımına rağmen BM ve muhatap kurumlar görevlerini yerine getirmiyorsa, bizler Kürt halkından taraf olmayı sürdürerek dayanışmamızı sürdüreceğiz. Ortadoğu halklarının barış içerisinde yaşamasının tek şartı, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanmasından geçiyor.”

Unia sendikası, POP partisi ve POP gençlik fraksiyonu, Secours Rouges Genève ile çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri tarafından yapılan konuşmalarda da başta Kürdistan'a yönelik işgal ve katliam saldırıları protesto edildi ve dayanışma mesajları verildi.

Ardından yüzlerce kişi "Dem Dema Azadiyê ye" hamlesini sahiplenen sloganlarla kent merkezindeki Place des Navigations’a yürüdü.

FRANKFURT

Almanya'nın Frankfurt kentinde 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla yapılan yürüyüşte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Üzerindeki tecride dikkat çekilerek, "Öcalan özgürlüğüne kavuşmalı" denildi.  Yürüyüşte cezaevinde katledilen Garibe Gezer'in fotosu da taşındı.

Frankfurt merkez tren istasyonu önünde başlayan yürüyüş, Alte Oper'de yapılan mitingle sona erdi. Yürüyüş boyunca "Öcalan'a özgürlük", "Faşist Türkiye" sloganları atan kitle, "Bijî berxwedana gerîla" sloganıyla gerillayı selamladı.

Yapılan konuşmalarda, tüm dünyayı saran DAİŞ saldırılarına karşı Kürt Özgürlük Hareketi'nin direniş gösterdiğine vurgu yapılarak, Kürt hareketinin lideri ve Kürt halkının Önderi Abdullah Öcalan'ın tutsak edilip üzerindeki tecridi görmezden gelmek kabul edilemez denildi.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde Kürdistanlılar, Dünya Öcalan’a Özgürlük Günü nedeniyle yürüyüş düzenledi.

Saat 17.30’da Ziegenmark’ta bir araya gelen halk, soğuk havaya rağmen coşkulu bir şekilde yürüyüşü gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mücadelesi ve İmralı direnişine dair bilgilendirme yapıldı.

Yürüyüş daha sonra bir miting ile son buldu.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin ortadan kaldırılması ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması için yürüyüş düzenlendi.

Altona semtinde başlayan yürüyüşte Alman polisinin YPG ve YPJ bayraklarının yasaklı olduğu gerekçesiyle provoktif yaklaşımları Kürdistanlılar tarafından protesto edildi.

Yürüyüşün başlangıcında bir konuşma yapan Hamburg DKTM temsilcisi Emin Ruha, Alman polisinin provokatif tutumlarının Erdoğan zihniyetine hizmet ettiğini belirterek, her şart altında Önderliklerini sahipleneceklerini söyledi.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve izolasyon politikalarını asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Emin Ruha,  Öcalan’ın özgürlüğü sağlanıncaya kadar eylem ve etkinliklerinin devam edeceğini vurguladı.

Yürüyüş boyunca Kürdistanlılar sık sık “Yaşasın Öcalan”, “Yaşasın Devrimci Dayanışma” sloganları attı.

Yürüyüş devrimci marşlar eşliğinde Srenschanze semtine kadar devam etti.

BORDEAUX

10 Aralık Dünya Abdullah Öcalan özgürlük günü vesilesiyle Fransa'nın Bordeaux kentinde bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Perşembe günü ve cuma günleri şehrin merkezinde kurulan çadır ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü ve PKK’nin terör listesinden çıkarılmasını talep eden bildiriler dağıtılırken, bugün de yüzlerce Kürdistanlı ve dostu, Bordeaux Stalingrad meydanında bir araya gelerek bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Şehir merkezindeki Victoria meydanına kadar süren yürüyüş, yapılan konuşmalar ve bildiri dağıtımı ile sona erdi.