Blinken’a PKK liderleri için mektup

Rojava için Acil Durum Komitesi, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a bir mektup yazarak PKK’nin önde gelen isimleri Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Murat Karayılan’ın yakalanması için konulan ödülün kaldırılmasını istedi.

Komite başkanı Meredith Tax, Genel Sekreter Debbie Bookchin ve İdari Direktör Özlem Gönder imzası taşıyan mektupta Biden idaresinin, eski başkan Donald Trump tarafından Kürtler konusunda izlenen ikili siyaseti terk etmesinin umulduğu ifade edildi.

ABD başkanı Biden’ın 4 Şubat tarihli basın toplantısında ABD’nin dış politikasının insan hakları temeline oturacağı yönündeki sözlerinin hatırlatıldığı mektupta PKK liderleri Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Murat Karayılan için konulan ödülün yenilenmesinin Türkiye’nin bir suikast için önünü açtığı belirtildi.

Mektupta AKP’nin stratejisinin ABD’nin çıkarlarına aykırı olduğu ve bu nedenle desteklenmemesi gerektiği de vurgulandı.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın izlediği politikaların DAİŞ’i desteklediği ve Ceyş el İslam, Sultan Murat Tugayları gibi çete gruplarıyla işbirliğinin belgelendiğinin hatırlatıldığı mektupta Brett McGurk’un Trump idaresinden istifa ederken kullandığı “Türkiye’nin desteklediği birçok Suriyeli muhalif grup DAİŞ’le değil Kürtlerle savaşma eğilimini açıkça deklare etmiş aşırı uçlardan oluşuyor” sözlerine dikkat çekildi.

PKK’nin terörist bir örgüt olmadığının, 1995 yılında Cenevre Konvansiyonunu imzalamış bir ulusal kurtuluş örgütü olduğunun da belirtildiği mektupta PKK liderleri için konulan ödülün kaldırılması talep edildi.