Botanlı kadınlar Mor Dayanışma çatısı altında birleşiyor

Şırnak’ta kurulan Botan Mor Dayanışma Kadın Örgütü aktivistleri, "Bizler burada Botanlı kadınlar olarak mor dayanışmanın çatısı altında örgütleneceğiz" dedi.

Mersin’de 2017 yılında düzenledikleri bir kampta kuruluşunu ilan eden Mor Dayanışma Kadın Örgütü, farklı kimlikte birçok kadın ile omuz omuza mücadele ediyor. Bugüne kadar Antakya, Mersin, Antalya, Adana, İzmir ve İstanbul merkezli örgütlenen kadınlar, şimdi de Şırnak’ta Botan Mor Dayanışma olarak kuruldu.

Son 1 yıldır Mor dayanışmadaki çalışmalara aktif bir şekilde dahil olan Gazetecilik bölümü öğrencisi Zişan Basan, "Mor Dayanışma, fabrikalardan, atölyelerden, şehirlerden, taşralardan, kadınların yaşam alanlarına sızan bir özgürlük mücadelesi. Giderek büyüyecek. Biz de ‘farklı şehirlerde okuyan ya da çalışan Botanlı kadınlar olarak bu çalışmalarını şehrimizde neden yapmayalım ki?’ dedik" şeklinde konuştu.

‘KADINLAR BİZLERE ULAŞIYOR’

Yaklaşık 4 aydır Şırnak’ta kadınlar ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Basan, bazen kurumlar üzerinden, bazen de dağıttıkları dergiler sayesinde kadınların kendilerine ulaştığını söyledi. Erkek egemen sistemin, tüm dünyada, kadınlara savaş açtığını ifade eden Basan, "Kamusal alandan yok edildiğimiz, aile içerisine sıkıştırıldığımız bir sistemle karşı karşıyayız. Örgütlü kadın mücadelesine her zamankinden daha çok ihtiyaç var" dedi.

Çalışmalara henüz çok yeni katılmış genç kadınlarda var. Sokakta Mor Dayanışma dergilerinden birini okurken çok etkilendiğini bunun üzerine Botan Mor Dayanışma'dan kadınlar ile iletişime geçtiğini belirten 19 yaşındaki Amine Zeybek, "Çalışmalara katıldığıma memnunum. Botanlı kadınlar zaten kadın mücadelesinde adından daha önce de çokça söz ettirmişti. Fakat her defasında siyasi partilerden olsun veya başka nedenlerden engellere takılıyorlardı. Bizler yeni isimlerle yeni alanlarla Şırnak sokaklarında var olmak için buradayız" diye konuştu.

'YAKINLARDAKİ ŞEHİRLERDEN ARAYAN KADINLAR VAR'

Edebiyat bölümü öğrencisi Felek ise Mor Dayanışma'nın çalışmalarını sosyal medyadan görüp katılmak için kolları sıvayanlardan. Daha sonra, "Neden Botan’da da böyle bir kadın derneği olmasın?" diyerek çalışmalarını kendi şehrine taşıyan Felek, "Gerekirse kapı kapı dolaşıp kadınlara Mor Dayanışma'nın amacını anlatacağız. Aslında kısa sürede birçok kadına ulaşabildik diyebiliriz. Civar şehirlerden bile arıyorlar. Destek isteyen kadınlar için kurumları devreye sokuyoruz. Herhangi bir siyasi örgüt ile ilgimiz olmaması belki de biraz daha güven veriyor" dedi.

Botanlı kadınlara seslenen Dilber Çatıkkaş, şunları belirtti: "Birçok zorluğun altından kalktık. Savaşı içimizde yaşadık. Gözaltılar ve yakılıp yıkılmalar ile biz Botanlı kadınları mücadelemizden kimse alıkoyamaz. Bize bunları yaşatanların eril zihniyetleri ile savaşmak için kadınlar olarak yola çıktık. Tüm kadınlarımızı da Mor Dayanışmanın çatısı altında toplaya, birleşmeye çağırıyorum."