MAKALE

Delal Amed Kürt halkının gururudur

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu'nun Yeni Özgür Politika gazetesine yazdığı makale...

Büyük komutan Delal Amed, Azê Malazgirt ve arkadaşlarının şehadetinin yıl dönümü. Delal Amed hiçbir zaman unutulmayacaktır. Kürt kadınının komutanlaşmasına örnek olarak her zaman anılacaktır. Kürdistan tarihi bu büyük komutanı öyle anlatacaktır ki, her kuşaktan erkekler ve kadınlar bu komutanla gurur duyacaklardır. Delal, Kürt halkına kendi şahsında büyük bir gurur kaynağı miras bırakmıştır. Bu büyük mirastan dolayı Kürt halkı her zaman komutan Delal’a şükranlarını sunacaktır.

Delal Amed, 25 yıllık gerilla yaşamında Kürdistan’ın her tarafında savaşçılık ve komutanlık yapmıştır. Medya Savunma Alanları’ndan Dersim’e kadar her kademede komutanlık yaparak özgürlük mücadelesine damgasını vurmuştur. Dersim’den Medya Savunma Alanları’na geldiğinde hala Dersim dağlarının verdiği coşkuyu yaşıyordu. Beyni ve yüreği Dersim’in kutsal dağlarında ve şehit düşen yoldaşlarında ve siper arkadaşlarında kalmıştı. Gerilla mücadelesinin önemli bölümünde Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yapmıştır. Daha sonra ihtiyaç nedeniyle HPG komutanlığında yer almıştır. 2017 yılında Botan’a gitmeden önce PKK Merkez Komite ve Yürütme Komite üyesi olarak Halk Savunma Merkezi Komutanlığ’ı’nda yer alıyordu. Halk Savunma Komutanlığı yanında YJA-Star komutanlığı da yapmıştır. Kürt Özgürlük Hareketi’nin en üst düzey sorumluluklarında yer almış; tümünü de hakkıyla başarılı biçimde yürütmüştür. Güçlü irade, yönetim ve komuta gücüyle her zaman tüm parti yapısına ve ordu gücüne büyük bir moral düzey kazandırmıştır. Bulunduğu ortamı coşkusu ve moraliyle her zaman pozitif etkilemiş, özgürlük mücadelesinin kazanma iradesini keskinleştirmiş; yenilmezliğinde üstüne düşenleri fazlasıyla yapmıştır.

Kürt halkının özgürlük mücadelesi neden yenilmiyor sorusuna cevabı Delal Amed şahsında fedai şehitlerimizde görülmelidir. Delal Amed yoldaş özyönetim ilan eden şehirlerin yakılıp yıkılması, yüzlerce sivilin ve genç savaşçının katledilmesi üzerine ısrarla Botan’a gitmeyi dayatmıştır. Soykırımcı sömürgeciliğe Kürt halkının özgürlük iradesinin kırılamayacağını kendi şahsında göstermek istemiştir. Şehadeti Kürdistan özgürlük mücadelesi ve militanlığının karakterini ortaya koyması açısından her zaman örnek olacaktır. Özgürlük mücadelesinin komutanları ve savaşçıları her zaman soykırımcı sömürgeciliğin üzerine üzerine gidecektir. Soykırımcı sömürgeciliğin irade kırma saldırısını güçlü iradeleriyle kıracaklardır. Kürt halkının özgürlük iradesinin en somut ve çarpıcı karakteri Delal Amed yoldaşlardır. Delal Amed gibi coşkulu, moralli, iradeli komutanları olduğu müddetçe Kürt halkının özgürlük mücadelesi mutlaka zaferle taçlanacaktır. Delal Amed, binlerce fedai komutan ve savaşışının özgürlük tutkusu ve iradesiyle yoğrulan özgürlük mücadelesi yenilmezdir. Bu irade her koşulda özgürlük mücadelesini yürüterek soykırımcı sömürgeciliği yenilgiye uğratacaktır. Zafer ve yenilgi en başta da moral, coşku ve irade savaşında yaşanır. Delal Amed ve Atakan Mahir yoldaşlar şahsında özgürlük mücadelesi bugünden kazanılmıştır.

Büyük komutan Delal Amed sürekli güler yüzüyle kişiliğinde zaferin kazanılacağını müjdelemiştir. Annesi onu güzel yüzüyle doğurmuştur. O gülmediğinde de yüzü doğal olarak güler bir yüzdü. Güler yüzlü bir yoldaş olarak herkese pozitif enerji vermiş ve herkes tarafından da sevilmiştir. Önder Apo’nun ‘Savaşan özgürleşir, özgürleşen güzelleşir, güzelleşen sevilir’ deyişi tam da Delal Amed için söylenmiş gibidir. Kuşkusuz sürekli gülen bir komutan olması onun çalışması ve başarısının iç huzurunun yansıması olarak da görülmelidir. Delal Amed iç güzelliği yüzüne vuran bir arkadaş olarak hiçbir zaman göz önünden gitmeyecek, onu tanıyan hiçbir zaman unutmayacak ve onu her zaman yaşar olarak yanında görecektir. Delal yoldaş şehit düştü ama yoldaşları yanında hiçbir zaman ölmeyen, o an yanındaymış gibi hissedilen bir yoldaş olacaktır. Çünkü doğuştan güler yüzlü hali onu hiçbir zaman ölümüne inanılmayacak hale getirmiştir.

Delal Amed Kürdistan’ın paytaxtının kızıydı. Amed’in yurtsever ortamında genç yaşta mücadele saflarına katılmıştı. Belli bir süre gerillacılık yaptıktan sonra Önder Apo’nun eğitiminden geçmişti. Bu eğitimle özgürlük tutkusunu derinleştirmiş, yenilmez iradeli bir komutan olma yolunda büyük bir adım atmıştı. Bütün mücadele yaşamı Önderliğe verdiği sözü yerine getirmekle geçti. Güçlü halk sevgisini Önderlik eğitimi ve parti bilinciyle güçlendirerek başta Amed kadınları olmak üzere tüm Kürdistanlı kadınları onurluca temsil etme sorumluluğunu üstlendi. Kürt kadınının nasıl bir özgürlük savaşçısı ve komutanı olacağını gösterdi. Kürt kadınının özgürlük tutkusunu öyle üst düzeyde temsil etti ki, Kürt kadınları artık bu ölçülerin gerisine düşmeyecektir. Saralar, Beritanlar, Zilanlar, Rojin Gevdalar, Delaller ve binlerce kadın özgürlük savaşışının yarattığı özgürlük ölçüleri Kürt halkının özgülük mücadelesinin yenilmezliğinin güvencesi olarak Kürt halkını Ortadoğu’nun özgülük mücadelesinin öncüsü haline getirmiştir. Kürt halkının yeni kimliği Kürt kadınlarının özgürlük tutkusuyla şekillenmiş kimliğidir.

Amed’in kızları, kadınları; Kürdistan’ın genç kızları ve kadınları Delal Amed’in bu güzel duygularını, mücadele iradesini yere düşürmeyeceklerdir. Delal Amed’in en yüksekte tuttuğu özgülük tutkusunu kendi duyguları, tutkuları ve mücadelelerinde yaşatacaklardır. Kürt genç kızlarının ve kadınlarının örnek alacağı ve izinde gidecekleri kadın Delal Amed olacaktır. Delal Amed’in yükseklerde tuttuğu özgürlük bayrağını daha yükseklerde tutulması onları beklemektedir. Önder Apo Kürdistan’ın kutsal dağlarını, özgürlük sembolü dağlarını en fazla da Kürt kadınlarının doldurmasını ve buraları özgürlük ateşinin yandığı ocaklar haline getirmesini istemiştir. Delal Amed’in gülen yüzünün çağrısı da budur. Özgürlük dağlarına koşun, Kürt kadını şahsında Kürt’ün özgürlük tutkusunu ve yenilmezliğini gösterin çağrısıdır. Herhalde bu dünyada Delal Amed’in yoldaşı olmak kadar güzel ve onur verici bir şey olamaz. Bizler de onun yoldaşı olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bu onur ve gururu bizlere yaşattığı için Delal Amed’e binlerce şükran borcumuzu dile getiriyoruz.

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA