Fransa’da kadınlar üç devrimci için alanlara çıkacak

Fransa’da çok sayıda kadın örgütü, 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan için “Cezasızlık bitmeli! Adalet karanlıkta kaldıkça Fransa suçludur!” diyerek 8 Ocak’ta yapılacak yürüyüşlere katılım çağrısı yaptı.

Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez için adalet mücadelesi devam ediyor.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) öncülüğünde çok sayıda kadın kurumunun içerisinde yer aldığı Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu, Fransa Dünya Kadın Yürüyüşü, Heroine Kolektifi, Sosyalist Kadınlar Birliği ve Solidaires Sendikalar Birliği ortak açıklama yaparak başta Paris olmak üzere 8 Ocak’ta Fransa’da farklı kentlerde düzenlenecek yürüyüşlere katılım çağrısında bulundu.

HAKİKAT VE ADALET İÇİN

Katledilen üç Kürt kadın siyasetçi için “Hakikat ve Adalet” taleplerini alanlarda haykıracaklarını belirten kadın örgütleri şunları ifade etti:

“Üç Kürt kadın, Paris'in göbeğinde, Türk gizli servisinin (MİT) bir ajanı tarafından infaz edildi. O zamandan bugüne Kürdistan'da ve dünyada demokrasi mücadelesinin sembolü haline geldiler. Tüm ipuçları MİT'in bu suça doğrudan müdahil olduğuna işaret ederken, Fransız makamları bu olayı aydınlatmamak için siyasi baskısını sürdürüyor. Konu ile ilgili Fransız istihbarat servislerinin elindeki bilgileri savunma gizliliğini kaldırmayı reddettiği için şimdiye kadar soruşturma hakimi ile paylaşmaması bu anlamı taşıyor. Fransız devletinin söz konusu bu tutumu, yargılanmasına bir ay kala suikastçı Ömer Güney'in cezaevinde ölümünün ardından açılan soruşturmanın önünü tıkamaya devam ediyor. Bilgi ve belgelerin dosya hakimi ile paylaşılmaması adaletin bu olaya ışık tutmasını engelledi.”

Açıklamada ayrıca Fransa’nın derhal dosyanın bilgi ve belgelerini paylaşması istendi.  

FRANSA SUÇ ORTAĞI

Kadın örgütleri, katliamın üzerinden 9 yıl geçtiğini hatırlatarak şunları belirtti: “Kürt halkı ve dayanışmada bulunan tüm dostlarının adalet arayışlarına rağmen Fransız topraklarında başka bir ülkenin işlediği terör suçu hale cezasız. Meseleyi çözecek siyasi iradeye sahip olmayan Fransız devleti, kendi topraklarında işlenen bir siyasi suikastı aydınlatmadığı sürece suç ortağıdır. Bu sessizlik politikası tehlikelidir. Çünkü Türk milliyetçilerinin Fransa'daki Kürt toplumuna karşı giderek artan sayıda saldırılarını teşvik etmektedir. Aynı zamanda Türkiye'den büyük fonlarla Avrupa'da kurulan okullar ve ibadethaneler aracılığıyla Erdoğan diktatörlüğünün İslami-faşist fikirlerinin (kadın düşmanı bir rejim) yayılmasının dizginlerini serbest bırakıyor.” 

TESADÜF DEĞİL

Fransız devletinin, Türkiye'ye karşı somut tedbirler almaktan uzak tutumunun altında ekonomik ve askeri çıkarların olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Nitekim onlar için, NATO'nun en büyük ikinci ordusu olarak, Lozan Antlaşması'ndan yaklaşık bir asır sonra, Kürdistan'ı etkileyen Ortadoğu'daki bölünme savaşında çok önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye, NATO'nun bölgedeki sağ kolu ve demokratikleşme projelerini sona erdirmede ve filizlenen kadın devrimini durdurmada vazgeçilmez bir müttefiktir. Bu nedenle kadın devriminin Avrupa'daki temsilcileri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in hedef alınması tesadüf değildir” denildi.

Kadın örgütleri, tüm kadın aktivistleri, sanatçıları, yazarları, akademisyenler, ve politikacıları bu adaletsizliğe karşı seslerini birlikte yükseltmeye çağırdı.  

Açıklamada talepler ve eylemin amaçları şöyle sıralandı:

• Paris'teki katliamın arkasındaki güçler belirlenmesi, yargılanması ve mahkum edilmesi,

• Katliama ilişkin bilgi ve belgeler için ‘devlet sırrı’ altında gizlilik gerekçesinin derhal kaldırılması,

• Fransız hükümeti ve yetkililerinin Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in ailelerini kabul etmesi ve davadan sorumlu yargı kurumlarıyla şeffaf bir şekilde işbirliği yapması talepleriyle alanda olacağız!

• Faşizmin ilerlemesine izin vermemek için, birlikte kadın yaşamını ve özgürlüğünü savunalım!”

YÜRÜYÜŞ TAKVİMİ

Kadın hareketleri Sakine, Rojbin ve Ronahi şahsında Güney Afrikalı temsilci Dulcie September'den Honduraslı Berta Caceres ve Arjantinli Marielle Franco’ya kadar ataerkil bir düzen tarafından her türlü erkek şiddeti, savaş, devlet terörü, işgal ve operasyonla katledilen tüm kadınları anarak, “Kadın cinayetlerini sona erdirmek için 8 Ocak’ta alanlarda olalım” çağrısı yaptı.

Fransız kadın hareketleri Paris’te 8 Ocak’ta gerçekleşecek yürüyüşte feminist kortej oluşturarak kendi pankartlarıyla yürüyecek.

Fransa’nın yürüyüş takvimi şu şekilde: 

8 Ocak Cumartesi 

Paris: Yürüyüş-miting Saat: 12.00 Gare Du Nord 

Strasbourg: Yürüyüş-miting Saat: 13.00 Place de la Gare 

Marseille: Yürüyüş miting Saat: 13.00 Canebiere/Marseille 

Bordeaux: Yürüyüş miting Saat: 13.00 Place Stalingrade   

9 Ocak Pazar   

Toulouse: Miting Saat: 14.30 Jean Jaurès metro istasyonu