Fransa’da Kürt kadınlarının 25 Kasım eylem takvimi

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenleyecek.

TJK-F yaptığı yazılı açıklamada, “Kadın Kırımına Karşı Özgür Toplumu ve Özgür Kadını Savunma Zamanı!”  şiarıyla 20-27 Kasım tarihleri arasında bir çok kentte çok sayıda eylem ve etkinlik düzenleyeceklerini bildirdi.

Açıklama şöyle:

“Tüm dünyada ve özellikle Kürdistan coğrafyasında çok sıcak gelişmelerin yaşandığı bir dönemde kadınlar olarak bu olağan üstü koşullarda 2021 25 Kasım’ını karşılıyoruz. Egemen güçlerin çıkar çatışmalarının ülkemizde ve Ortadoğu’da yol açtığı  üçüncü dünya savaşında savaş ve kaosun merkezinde bulunuyoruz. Kürt özgürlük hareketi ve Kürt kadınlarının kırk yıla aşkın vermiş oldu mücadele Kürdistan ve Ortadoğu’da sömürülen ve ötekileştirilmeye çalışılan bütün kesimlerin demokratik ulus perspektifiyle örgütlü halklar gerçeğine dayanan demokratik konfederal sistem alternatifinin inşa edilebileceğini kanıtladı. Bu gerçeklik Rojava devrimiyle somutluk kazandı.

Bu nedenle coğrafyamızda yaşanan savaşın hedefinde Kürt özgürlük mücadelesi, yaratmış olduğu değerler ve tüm demokratik güçlerin kazanımlarının olması boşuna değildir. Bu nedenle kadın özgürlüğü lehine sağlanan kazanımların korunması ve büyütülmesi için varlığını koruma ve özgürlüğünü sağlama mücadelesinde kadınların örgütlü mücadelesini büyütmek  soykırım saldırılarına verilecek en büyük cevap olacaktır.

Bizler Avrupa Kürt Kadın hareketi olarak güçlü bir tarihsel mirasa sahibiz. 'Mademki kadınlara giyotine çıkma hakkı tanınıyor kürsüye çıkma hakkı da tanınmalı' diyen Olimpiya'nın, Alman Faşizmine karşı direnen Roza'nın, ihanete karşı direnişi seçen Beritan’ın, faşizme karşı kendini ateşten bir top yapan Zilan’ın, en zor koşullarda mücadelesi ile destan yazan Sakine Cansızın ardıllarıyız. Tam da bu nedenle bizler özgürlük mücadelesine girişirken gücümüzü bu onurlu kadın direniş mirasından aldık. Aynı zamanda özgürlüğün ve mücadelenin kolay ve bedelsiz olmayacağını bu mirasla öğrendik. Katletmelerle, tutuklama ve baskıyla kadın özgürlük mücadelesinin bastırılamayacağını bizler yine bu mücadele geleneğinden öğrendik. Bu nedenle yarattıkları mirasa sahip çıkmayı ve başarıya ulaştırmayı kendimize borç biliyoruz.

Bu yıl ki 25 Kasım’ı da bu büyük ruhla karşılıyoruz. Bunun için bu yıl 25 Kasım’ı her zamankinde daha kitlesel ve kapsamlı  katılmalıKadın Kırımına Karşı Özgür Toplumu ve Özgür Kadını Savunma Zamanı!’  şiarıyla  20-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek tüm eylem ve etkinliklerde direniş ruhumuzu taşımalıyız.”

Kadın hareketinin Fransa’daki eylem ve etkinlik takvimi şöyle:

Paris 

Tarih: 20 Kasım 2021

Saat: 14.00

Yer: Republique Meydanı/Paris

Paris ve çevresindeki tüm toplum merkezlerinde 21 Kasım’da kadına şiddete dönük panel ve seminerler gerçekleşecek

 

Rennes

Tarih: 25 Kasım 2021

Saat: 17.00

Yer: Republique meydanını/ Rennes

 

Strasbourg 

Tarih: 25 Kasım 2021

Saat: 18.00

Yer: Place Kléber 67000 Strasbourg

 

Mulhouse

Yürüyüş-Miting

Tarih: 25 Kasım 2021

Saat: 18.00

Yer: Place de la Bourse /Mulhouse

 

Marseille 

( Basın açıklaması)

Tarih: 25 Kasım 2021

Saat: 17.00

Yer: Palais de Justice ( Adalet Sarayı Önü) Marseille 

 

Yürüyüş-Miting

Tarih: 27 Kasım 2021

Saat: 13.30

Yer:  Quai du port 130020 / Marseille 

 

Bordeaux

Tarih: 27 Kasım 2021

Saat: 15.30

Yer: place victoire /Bordeauux  

 

Montpellier

21 Kasım Pazar

Yer: Comedie Meydanı

Saat: 14:00

 

Draguignan 

Miting 

Tarih: 27 Kasım 2021

Saat: 10.00

Yer:  place René cassin/Draguignain 

 

Toulouse 

Yürüyüş-Miting

Tarih: 25 Kasım 2021

Saat: 18:30

Yer: Capitole/Toulouse