Gävle'de Paris ve Silopi şehitleri anıldı

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez ve 6 Ocak 2015’te Silopi’de katledilen Sêvê Demir ile Pakize Nayır ve Fatma Uyar İsveç’in Gävle kentinde anıldı.

Türk devletinin 9 Ocak 2013'te Paris'te katlettiği PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kadın Hareketi'nden Leyla Şaylamez, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016 günü katlettiği DBP Parti Meclisi üyesi Sêvê Demir ile Pakize Nayır ve Fatma Uyar İsveç'in Gävle kentinde düzenlenen bir etkinlikte anıldı.

6 Kürt kadını ve devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra şehitlerin yaşam ve mücadelelerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Gävleborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Muazzez Batte'nin günün anlam ve önemini ele alan konuşmasından sonra Warsin Komünü adına Gävle Belediye Meclis Üyesi Jin Haco, konuşmasını kadınların Kürt Özgürlük Mücadelesi’ndeki yerleri ve önemleri  yoğunlaştırdı.

Türk devletinin Paris ve Silopi katliamlarıyla mücadeleye önderlik eden kadınları hedef aldığına dikkat çeken Haco, katliamın arkasındaki gücün bilinmesine rağmen Fransa devletinin suçluları koruduğunu ve katliamı karartığını söyledi.

Kürt kadınların öncülük rolünü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı gösterdiklerinin altını çizen Haco, 67. gündür açlık grevde olan Leyla Güven'in sağlığının kritik bir aşamada olduğunu söyledi. “Paris ve Silopi şehitlerine ve açlık grevi eylemcilerine amaçlarına ulaşana kadar mücadele sözü veriyoruz” dedi.

Kendal Rojava ve Dilgeç Amed de, Sakine Cansız'ın 1970'li yıllarda mücadeleye öncülüğünden Rojava'ya kadar gelinen süreçte Kürt kadınlarının mücadele içindeki rollerini ele alan konuşmalar yaptı.

Yaklaşık 50 kişinin bulunduğu etkinlikte katılımcılar, Türkiye ve Rojava'daki gelişmeleri ele alıp tartıştı.