Gerilla adıyla sahne alıyorlar

İki kadın gerillanın adına kurulan tiyatro çalışmaları, dört yıldır birçok eserle yürüyor. Teatra Sarya Baran, 6 aylık atölye çalışması ardından Çocuk Tiyatrosu Grubu’nu da eğitiyor.

İlk kadın tiyatro grubu olan Teatra Sarya Baran, 2018’de üç tiyatrocu adayın eğitilmesi ardından kuruldu. Kadın ve Kürt tiyatrosunu geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. 

Gerilla saflarına katılan ve dağlarda tiyatrodan vazgeçmeyen  iki kadın gerillanın adından esinlenen Hîlala Zêrîn Kültür Hareketi, Qamişlo Merkezi’nde olan tiyatro ekibinin adını Teatra Sarya Baran koydu. 

2018’de 6 aylık atölye ile çalışmalarına başlayan Teatra Sarya Baran, ilk olarak üç öğrenci, üç eğitmen olarak yola koyuldu. Üç öğrenci, 6 aylık tiyatronun teorisi, beden ve oyunculuk eğitimi ardından ‘Jina Bi Tenê’ adlı oyunla 2019’da Şehit Yekta Herekol Festivali’ne katıldı. Festivalde hem en iyi oyunculuk hem de yönetmenlik ödülü aldı.

Ekib, Kondisyon, Hayal, Tiyatro Teorisi ve Oyunculuk olmak üzere dört kitabın yazımını bitirme aşamasında. 

Öğrencilikten öğretmenliğe atılan Bera Ferec Hesen, Şevin Xelîl ve Zelal Cuma, şu an bir grup çocuğu eğitiyor. 

İki aşamalı olan eğitimin birinci bölümü, 9-14 yaş arasında olup hayal ve kondisyon ağırlık. İkinci bölüm ise 14 yaş üstü; tiyatro teorisi ve oyunculuk eğitimini kapsıyor. Bunu da geride bırakan çocuklar Sarya Baran Tiyatro Ekibi’ne dahil oluyor.

Toplumun hakikati ve aynası olarak tiyatroyu ele alan ekip, hem eğitici hem de eleştirisel oyunlar sahneliyor. 6 tiyatro oyunu sahneleyen Teatra Sarya Baran, 2020’de yazar ve yönetmenliğini üstlendiği Kolan oyununun yanı sıra dünyadaki devrimci kadınları anlatan Diqîrim, Jina Bi Tenê; çocuk gözüyle savaşı anlatan Aşitî Baskê Çûkê De, Dîziya Bexçe ve hikâye olan Morîstan’ı da sahneledi. 

Kostüm ve dekoru üstlenen ekip, eğitimden senaryoya kadar tüm detaylarla ilgileniyor.

HAKİKATİ ULAŞTIRMADA YETERSİZ KALIYORUZ

Bera Ferec Hesen, Rojava Devrimi ile toplumsal, askeri, siyasi boyutta örgütlenen kadınların, sanatta da kadının öncülük rolünü gün yüzüne çıkarmasına rağmen hakikati halka taşırmada yetersiz kaldığını söyledi. 9 çocuğa eğitim veren Bera, tiyatroya olan ilgisini şöyle dile getirdi: “Tiyatrocu olmak çocukluk yıllarında tercih ettiğim bir hayaldi. Hayalimin aşama aşama gerçekleşmesi farklı bir heyecan yaratıyor. Artık hayalim olarak ele almıyorum; öğrendiklerimi, tecrübemi farklı kişilerle paylaşmak, onları eğitmek istiyorum. Çocukların tiyatrocu olma hayallerini gerçekleştirmek için yardımcı oluyorum. Hayallerimi daha da büyütmek istiyorum. Kürt tiyatrosu tarihine yeni bir damga olarak kalmasını istiyorum.”

ÇOCUK GRUBU’NDA BAŞLADI

Tiyatro deneyiminin 5 yılında olan Teatra Sarya Baran Üyesi Şevin Xelîl, ekibin kuruluşundan beri yer alıyor. 

İlk olarak çocuk tiyatrosu ekibinde yer alan Şevin, elde ettiği tecrübesiyle arkadaşı Bera ve Zelal Musa ile 6 aylık aldığı eğitim sonucunda Teatra Sarya Baran’ın kurulmasında rol oynadı. 

Şevin, çocuk grubundan Teatra Sarya Baran’a geçti. Şimdi ise Hîlala Zêrîn’e bağlı çocuk tiyatro grubuna öğretmenlik yapan Şevin, özel de oyunculuk üzerine eğitim veriyor. 

Şevin, çocukların ekibe katılabilmesi için her iki aşamadan geçmesinin şart olduğunu ifade etti.

Taklit yapma yeteneği ile tiyatroculuğa merak saran Şevin, şunları söyledi: “Ailem de destek sundu. Özellikle anne ve baba için çocuklarının ilgisini çeken branşta hakim olması önemli. Taklide olan merakım ailem tarafından da keşfedilmişti ve tiyatrocu olmam için destek oldular. 

KENDİMİZİ EĞİTİYORUZ

Çocuk Tiyatro Grubu Üyesi Robistin Menal Hesen, 2019’da gruba katılma nedenini şöyle ifade etti: “Tiyatro grubu hoşuma gitti ve katılma kararı aldım. Hîlala Zêrîn’e bağlı birçok grup var ama tiyatro dikkatimi çekti. Sahnelediğimiz tiyatroları halka armağan ediyoruz. Bu beni mutlu ediyor.”

İkinci aşamaya geçen 14 yaşındaki Barîn Hüseynî ve Helîn Cuma, “Tiyatro ile hem kendimizi hem de halkımızı eğitiyoruz. Büyük bir tiyatrocu olmak ve çocukları eğitmek istiyoruz” dedi.