Hannover polisi Türk polisinden ‘rol çaldı’

Türk polisinin her türlü etkinlik karşısında sergilediği tahammülsüzlüğün bir benzeri Hannover kentinde de yaşandı. Polis, 2017 yılının Eylül ayında gerçekleşen bir şehit anmasına katılanları tespit ederek haklarında soruşturma başlattı.

6 Eylül 2017 günü Almanya'nın Hannover ketinde Mexmûr Şehit Rüstem Cûdî Kampı’nda yaşamını yitiren Tevgera Ciwanên Mexmûr Hesen Şirnex (Huseyîn Kuluman) ve Alî Çîçek ile Avaşîn’de şehit düşen Egîd Saruhan (Delil Qamişlo), Hakkari'de şehit düşen Uğur Daskan (Hogir Bakustan) ve Şengal'de şehit düşen Mehmet Mendanlıoğlu (Amed Kawyan) için anma etkinliği gerçekleştirilmişti.

Şehit düşen HPG gerillaları için yapılan konuşmaların ardından bir dönem Hannover’de yaşayan, daha sonra da Kürdistan’a giderek gerillaya katılan Ali Çiçek’in yaşamı ve mücadelesine üzeri bir sinevizyon izlenmiş, ardından da devrim şehitleri için mevlit verilmişti.

POLİS BİR YIL BOYUNCA ANMAYA KATILANLARI ARAŞTIRDI

Kürdistanlılara karşı sert tavrıyla bilinen Hannover polisi, bu etkinlikten yaklaşık 1,5 yıl sonra şehit anmasına katılanlar hakkında soruşturma başlattı. Deyim yerindeyse “işini-gücünü bırakan” polis birimleri, 1 yıl boyunca anma etkinliğine katılanları tespit etmeye çalıştı. Ardından yaklaşık 25 Kürdistanlıyı ifade vermeye çağırdı.

ANF’nin elinde bulunan ifadeye çağrı yazılarında polis söz konusu Kürdistanlıları 6 Eylül 2017 günü saat 16.00-20.00 arasında “Burchard-Retsch-Ring 7b, 31275 Lehrte” adresinde “suç” işlemekle suçladı. Yazılarda polis dernekler yasasını ihlali suçunu gerekçe yaparak Kürdistanlılar hakkında soruşturma başlattığını bildirdi.

KÜRDİSTANLILAR: İFADE VERME GEREĞİ BİLE DUYMUYORUZ

İfadesi alınan Kürdistanlılar ANF’ye verdikleri demeçlerde polisin şehit anmasını bile kriminalize ederek “suç” olarak göstermesinin Kürt halkının değerlerine büyük bir saygısız olduğunu belirttiler. Polisin bu tavrını toplu şekilde ifadeye gitmeyerek proteste edeceklerini bildiren Kürdistanlılar “Böyle bir saygısızlık karşısında ifadeye verme gereği bile duymuyoruz. Bir şehit anmasına katılmak suç değil, büyük bir onurdur” diye konuştular.

Hannover polisinin Türk polisinin yöntem ve uygulamalarını birebir taklit ederek Kürt halkına karşı hayata geçirdiğini ifade eden Kürdistanlılar “Buradaki polis bize karşı ne yapacağını şaşırdı? Bayrak, pankart, fotoğraf ve sembollerimize gösterilen tahammülsüzlüklere şimdi şehit anmaları da katıldı. Ancak bu tür kriminalize etme yöntemleri bize yıldıramayacaktır, kim olursa olsun bir halkın özgürlüğü için yaşamını yitirenleri anmaya devam edeceğiz” dediler.

TÜRK POLİSİNİ ARATMAYAN YÖNTEMLER…

Hannover, Almanya’da Kürt halkının özgürlük mücadelesine karşı özel yöntemlerin uygulandığı kentlerin başında geliyor. Kentte polis, sık sık Kürtlerin derneklerine keyfi baskınlar gerçekleştiriyor, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları olmak üzere bütün siyasi sembollerinin taşındığı gösterilere sert şekilde müdahale ediyor.

Örneğin geçtiğimiz yılın Ocak ayında Efrîn için düzenlenen gösteride polis 15 ve 17 yaşındaki iki çocuğu hastanelik edene kadar dövmüş, polise yönelik şikayetler ise sonuçsuz kalmıştı. Sadece polis değil, yargı birimlerinin de benzer tavırlar sergilemesi dikkat çekiyor. Son olarak Son olarak geçtiğimiz Ağustos ayında biri ağır olmak üzere 4 Kürdü sokak ortasında bıçaklayan ve üç yıldır elini kolunu sallayarak gezen bir Türk faşisti Hannover mahkemesi tarafından suçsuz bulunmuştu.

Konuyla ilgili haberler: