PKK: Helmetçe bir duruşla mücadeleyi yükselteceğiz, zaferi kazanacağız

PKK Yürütme Komitesi: Helmet yoldaş PKK çizgisine ve PKK’nin Başur Kürdistan’da yürüttüğü devrim çalışmalarına, şehitlerine bağlılığın gereği olarak, aralıksız mücadeleyi ve başarıyı her şeyin üzerinde tuttu.

Yaptığı yazılı açıklama ile şehadetinin 1’inci yıl dönümünde Diyar Xerîb Muhammed’i (Helmet) anan PKK Yürütme Komitesi, şunları belirtti:

“PKK Merkez Komite üyemiz Helmet (Diyar Xerîb Muhamed) yoldaşın şehadetinin birinci yılını tamamlıyoruz. Bilindiği gibi Helmet yoldaş, 5 Temmuz 2019’da işgalci Türk devletinin, işbirlikçi, hain güçlerin desteğiyle yaptığı hava saldırısı sonucu, Medya Savunma Alanlarında şehitler kervanına katıldı. Başta Helmet yoldaş olmak üzere, Kürdistan’ın özgürlüğü için canlarını feda eden şehitlerimiz, Partimiz öncülüğünde tüm halkımızı haklı davamıza daha fazla bağlamakta ve mücadele azmimizi arttırmaktadır. Şehitlerimizin amaçlarını gerçekleştirmek için halkımızın tüm gücüyle mücadeleyi yükselteceği, özgürlük bayrağını zaferle taçlandıracağı bir döneme girmiş bulunmaktayız.

Helmet yoldaş, 25 yıl boyunca devrim saflarında yer almış, mücadelemizin tüm alanlarında çalışma yürütmüş, başladığı her görevi başarıyla tamamlamayı esas almıştır. Bilindiği gibi Helmet yoldaş, KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi olarak görev yapmaktaydı. Bu görevin kendisine yüklediği tarihsel sorumluluğun bilinciyle, tüm çalışmaları yürütmeyi esas almıştır. Her zaman ve koşulda örnek bir yoldaş olmayı başarmış ve katıldığı her çalışmaya damgasını vurmuştur. Helmet yoldaş, devrim görevlerini bütünlüklü ele almanın, bütünlüklü yürütmenin en güzel ve anlamlı militan duruşunu kendisinde somutlaştırmıştır. Bir yandan iyi bir komutan ve yönetici olarak sorumluluk üstlenmiş, bir yandan iyi bir gerilla olarak savaşmış, bir yandan iyi bir aydın-akademisyen olarak yazılar yazmış, dersler vermiş, bir yandan da toplumsal alanda öncü düzeyde görevler üstlenmiştir. Bulunduğu her çalışmada olgunluğuyla, herkesi kavrayışıyla, anlayış derinliğiyle ve büyük empati yeteneğiyle herkesi dinlemeyi esas almış, bütünlüklü bir perspektif oluşturarak her zaman ve koşulda çözüm üretmeyi başarmıştır.

‘ÖNDERLİK FELSEFESİYLE YAŞAMAYI ESAS ALDI’

Helmet yoldaşın Önder Apo’yu kavrama, Önderlik paradigmasında derinleşmesi, onu Önderlik gerçeğiyle bütünleştirmiş, iyi bir Önderlik uygulayıcısı yapmıştır. Anı anına Önderlik felsefesiyle yaşamayı esas aldığından, Önderlikle yürümeyi başaran yoldaşlardan biri haline gelmiştir. Bu anlamda süreklileşen bir demokratik modernite inşacısı, arayışçısı ve geliştiricisi olmuştur. Önder Apo’nun demokratik ulus paradigmasının yarattığı büyük heyecan, onu daha fazla Kürdistan tarihine yöneltmiş, bu konuda dersler vererek kendi araştırmalarını zenginleştirmiştir. Kürdistan’da demokratik ulus paradigmasını esas alan özgürlük çizgisi ile ihanet çizgisi arasındaki farkın bilinciyle, özgürlük tarihini inşa etmenin büyük emeğini vermiştir.

Helmet yoldaş edindiği tarih bilincinin derinliğini toplumsal bilinciyle, sanat kavrayışıyla, doğa sevgisiyle, bütünlüklü bir evren anlayışıyla bir araya getirdi ve örnek bir militan olmak kadar örnek bir insan olmayı başardı. Yoldaşlık sevgisi, saygısı, mütevazilikte derinlik kadar, yoldaşını eğitmenin en yaratıcı yöntemlerini bulmada gösterdiği çaba, onu yoldaşların yoldaşı yaptı. Bu anlamda özgür insanın nasıl yaşayacağı sorusuna verilecek en büyük cevap bizim için Helmetçe olmaktadır. Bu gerçeklik bizim şehitlere vereceğimiz anlamdır, şehitlerin ölümsüzlüğünün kanıtıdır.

Başur Kürdistan, PKK öncülüğünde büyük bir özgürlük uyanışına tanıklık etti. 30 yıllık özgürlük devrimi süresince Dr. Sirwan, Cotyar Hewlêrî, Şêx Kameran Hirani, Aram Kerkuki, Geşbîn, Rêda, Genco Xoşnaw, Destina Qendil, Viyan Caf, Derya Zêbari, Helwêst Partizan, Bilal Şeqlaweyi, Xogir Gezneyi ve daha adını sayamayacağımız çok sayıda öncü komutanın çıktığı ve mücadeleyi yükselttiği bir saha oldu.

EN BÜYÜK İDDİASI DEMOKRATİK ORTADOĞU’NUN İNŞASINI GERÇEKLEŞTİRMEKTİ

Helmet yoldaş bu anlamda PKK çizgisine ve PKK’nin Başur Kürdistan’da yürüttüğü devrim çalışmalarına, şehitlerine bağlılığın gereği olarak, aralıksız mücadeleyi ve başarıyı her şeyin üzerinde tuttu. Helmet yoldaş, Başur Kürdistan halkının gücüne ve devrim iradesine inancını büyük bir iddiayla güncelleştirip pratikleştirdi. Raperin ruhunu zafere ulaştırmak, Kürdistan halkının demokratik ulusal birliğini gerçekleştirmek için büyük azimle çalıştı. Tüm gücünü halkların birlikte yaşamasına, demokratik ulus paradigmasına, tüm mezheplerin, inançların, etnik grupların bir arada özgür yaşamasına adadı. Kürdistan’da demokratik özerkliğe dayalı özyönetimin başarısına inandı ve bu inançla bitmez bir çabanın sahibi oldu. Helmet yoldaşın en büyük iddiası demokratik Ortadoğu’nun inşasını gerçekleştirmekti. Bu anlamda Başur Kürdistan kadar tüm Kürdistan’da tanındı, öncüleşti ve bıraktığı derin izlerle büyük bir düşünce insanı, büyük bir devrim öncüsü ve toplum inşacısı olmayı başardı.

BAŞUR KÜRDİSTAN HALKIMIZIN DA ÖNCÜSÜ OLMAYI BAŞARDI

Helmet heval Önder Apo’ya yoldaş olmanın temel şartının kadın özgürlük mücadelesine bağlılık olduğu bilincini derinden yaşayan, bu bilinci yaşamsallaştıran öncü yoldaşlardan oldu. Helmet yoldaşın ‘Hayatımın en büyük öğreticisi annemdir’ sözü onun ana tanrıça kültürünü esas alan, PKK’nin kadın partisi olması gerçeğini bu tarihsel bilinçle, ahlakla ve özgür yaşam felsefesiyle bütünleştiren yanını ortaya koyan bir gerçektir. Tüm çalışmalarda kadını devrimin ve mücadelenin öncüsü olarak gördü, bunu esas aldı. Önder Apo’nun ‘Başur devrimi kadın devrimidir’ sözünün başarısına inandı ve bu inançla mücadele etti ve Başur Kürdistan halkımızın da öncüsü olmayı başardı.

Partimiz, Önder Apo’nun tanımladığı gibi şehitler partisidir. Nasıl ki, partimizin kuruluşu da Haki Karer yoldaşın anısına gerçekleştirilmiş özgürlük adımı olduysa, her bir şehidimiz de büyük adımlar atmanın hedefi oldu, mücadeleyi büyüttü ve Kürdistan halkını özgürlüğe daha fazla yakınlaştırdı. Şehitlerimizin öncülüğünde yürüyen partimiz, bugün tüm Kürdistan ve Ortadoğu’nun öncü partisi haline geldi. Bu öncülükle yürüyen PKK, Kürdistan’da ihanet çizgisine karşı her yerde ve her zaman direniş içinde oldu ve aynı zamanda tüm Ortadoğu halklarının öncü hareketi haline geldi.

Bugün Kürdistan’da büyük bir özgürlük mücadelesi yürütülmekte ve özgürlük tarihi yeniden yazılmaktadır. Bu özgürlük mücadelesi karşısında ihanetçi ve işbirlikçi çizgi, halklar düşmanı Türk sömürgeciliği karşısında gösterdiği zayıflıklarla, başta kendi halkına ihanet içindedir. Helmet yoldaşın şehit düşmeden önce yürüttüğü son görev de tüm Kürdistan kamuoyunun bildiği gibi, faşist Türk sömürgeciliğine karşı ulusal birliği geliştirmek ve direnişi yükseltmekti.

Şüphesiz, bugün de Kürt halkının düşmanları, Bradost’ta, Asos’da, Şeladize’de, Şarbajar’da, Haftanin’de saldırılarını sürdürmektedirler. Fakat bu saldırılara karşı başta Haftanin olmak üzere tüm Behdinan’da, Xakurke’de, Başur, Bakur ve bütün Kürdistan’da özgürlük güçleri direnmektedir. Bu direnişin sonuç alacağından ve zaferle taçlanacağından kuşku yoktur.

İhanet ve işbirlikçi çizgiye karşı en ciddi tutum, Helmet yoldaş öncülüğünde mücadeleyi büyütmek, demokratik ulus bilincini yükseltmek ve ulusal birliği özgürlükçü bir temelde geliştirmektir. Bugün, bu mücadele, soykırım saldırılarına ve işgal girişimlerine rağmen, partimiz PKK öncülüğünde yürütülmektedir. Gerilla tüm Kürdistan’da bunun kahramanca direnişini göstermektedir. Kürdistan dağları kadar tüm şehirler, köyler, mahalleler direniş kalesi haline gelmiştir ve düşmana büyük darbeler vurulmaktadır. Öyle bir mücadele ki, tüm Ortadoğu’da Kürt, Arap, Türk halklarının birleşik mücadelesi giderek gelişmekte ve tüm bölge halklarını özgürlüğe taşımaktadır. Bu direnişin, bu inancın ve azmin yenemeyeceği güç yoktur. Bu inanç ve mücadele, Önder Apo öncülüğünde derinleşerek devrimi başarıya ulaştıracak ve Kürdistan halkı, dünya insanlık tarihinde hak ettiği yeri alacaktır. Şüphesiz bu mücadele azmi ve kararlılığı, Helmet yoldaş başta olmak üzere, tüm şehitlerimize verilen zafer sözüdür. Şehitlerimiz, Önder Apo çizgisinde gelişen mücadelemizde, azmimizi büyüten ve özgürlük bilincimizi derinleştiren tek gerçeğimizdir.

Bu esasla, şehadetinin 1. yıldönümünde, Helmet yoldaşı saygı ve minnetle anıyor, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Helmet yoldaşın anısına, Kürdistan halkının demokratik ulusal birliğini gerçekleştirme sözümüzü yineliyoruz. Bir kez daha başta ailesi olmak üzere, tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz. Acısını azaltmak ve anısına layık olmak, Partimiz PKK’yi büyütmektir, PKK öncülüğünde Özgür Kürdistan’ı kurmaktır. Bu temelde tüm Kürdistan gençliğini Helmetleşmeye, serhildanları büyütmeye, ihanet ve işbirlikçilik karşısında intikam ve özgürlük hamlesini zirveleştirmeye ve zafere çağırıyoruz."