Hiso: Kürt halkı Erdoğan'a yanıtını verdi

İsveç Sara Kongresi'nde konuşan PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, Kürt halkının Erdoğan rejimine güçlü bir yanıt verdiğini söyledi.  Kongrede tecride karşı açlık grevindeki direnişçiler selamlandı.

İsveç Sara Kadınlar Birliği'nin Örebro kentinde gerçekleştirilen 4. Olağan Kongresinde tecridin kaldırılması için açlık grevinde bulunan Leyla Güven ve açlık grevcileri selamlandı. Kürt kadınlarının tecrit kırılana ve Öcalan özgürleşene kadar kararlı oldukları mesajı verildi.

İsveç'in 7 ilinde yaşayan  dört parçadan Kürdistanlı kadınları bir araya getiren kongrede, kürsünün bir yanına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, diğer yanına da Paris'te Türk devletinin katlettiği PKK kurucularından Sakine Cansız'ın fotoğrafları asıldı.

Özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren devrim şehitlerinin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, Türkiye ve Kürdistan'daki siyasi gelişmeleri değerlendiren bir konuşma yaptı.

Türk devletinin, politikasını Kürtlere düşmanlık üzerine kurduğunu, Kuzey Kürdistan'da HDP ve Kürtlere yönelik soykırım operasyonları yaparken aynı zamanda Rojava'da Kürtlerin inşa ettiği demokratik, eşitlikçi ve adil sistemi ortadan kaldırmak için her türlü provokasyon ve manipülasyona başvurduğunu söyledi.

HİSO: EFRÎN'İ İŞGALCİLERDEN GERİ ALACAĞIZ

Türk devletinin Kürtlerin Rojava'daki kazanımlarını ortadan kaldırmak için DAİŞ artığı çeteleriyle birlikte Efrîn'i işgal ettiğini söyleyen Hiso, ”Kürt güçleri, Efrîn'de 58 gün kararlıca direndikten sonra bir soykırım ve daha fazla sivilin katledilmesini engellemek için geri çekildi” dedi.

Geri çekilmenin bir savaş taktiği olduğuna dikkat çeken Hiso, ”Fakat Efrîn asla Erdoğan faşizmine terk edilmedi. Efrîn bizimdir ve her ne pahasına olursa olsun Efrîn'i işgalcilerden geri alacağız. Avesta Xabur'un, şehit analarının direnen duruşları ve mücadele ruhları olduğu sürece Efrîn ve Rojava'yı Erdoğan'a bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

Hiso, Türkiye ve Kürdistan'da 31 Mart günü yapılan yerel seçimler ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uygulanan tecridin kaldırılması için kitleselleşen açlık grevleri hakkında da değerlendirmeler yaptı.

'KÜRT HALKI ERDOĞAN'A SANDIKTA EN İYİ CEVABI VERDİ'

Kuzey Kürdistan'da halkın AKP-MHP faşizminin tüm hile ve baskıları, OHAL ve kayyumlara rağmen kararlı bir duruş sergileyerek iradesine sahip çıktığını söyleyen Hiso, ”Kürt halkı Erdoğan'a en iyi cevabı sandıklara giderek verdi. Ekonomik ve siyasi krizin yaşandığı Türkiye'de bu seçim sonuçları demokrasiden yana olan halklara nefes alma fırsatı verecektir” şeklinde konuştu.

Kürdistan'ın dört parçasında yaşayan halkların tecridi kabul etmediklerini belirten Hiso, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve binlerce tutsağın eylemlerini selamladıktan sonra şu değerlendirmeleri yaptı:

'LEYLA VE AÇLIK GREVCİLERİ YENİ MAZLUM DOĞANLAR YARATTI'

”Leyla Güven ve açlık grevindeki direnişçiler yeni Mazlum Doğan'lar yarattı. Buna karşı AKP-MHP faşizmi daha fazla dayanamaz. Erdoğan'ın tek hedefi Kürt halkına soykırım gerçekleştirmek. Önder Apo'nun ideolojisi ve paradigmasından ödleri kopuyor. Bu yüzden Kürt halkının kazanımlarına ve Kürtlere saldırıyorlar. DAİŞ'i bitiren bizler, Türk devletinin kirli planlarını Leyla Güven'in direniş ruhuyla yıkabiliriz. Erdoğan'ın Efrîn'i Türkleştirme projesi var. Okullarda çocuklar  Türkçe öğretilerek asimile edilmek isteniyor. Efrîn'de yaşayanlara TC kimlikleri verildi.”

Hiso'nun konuşmaları sırasında sık sık ”Jin jiyan azadi” ve ”Be Serok jiyan nabê” sloganları atıldı.

'KÜRT HALKI İŞGALİ KABUL ETMEYECEK'

Rojava Kadınlar Birliği'nden Moushira Mala Reshid, Rojava'daki devrimin bir kadın devrimi olduğunu ve kadınların yaşamın her alanında; ekonomik, toplumsal, siyasi ve askeri olarak örgütlenmelerini geliştirdiklerini ve sağlamlaştırdıklarını söyledi.

Kadınların DAİŞ çetelerine karşı verdikleri savaşımlarında yaptıları fedakarlık ve kahramanlıkları  somut örnekler vererek anlatan Reshid, Türk devleti ve beraberindeki DAİŞ artığı çetelerin Efrîn'de gerçekleştirdikleri yıkım ve katliamların halkın mücadele azmini artırdığını söyledi.

Katledilen çocukları tanınmayacak hale getirilen şehit annelerinin, ”Biz Efrîn'i işgalcilere bırakmayacağız” demelerinin oldukça umut verici olduğunu söyleyen Reshid, Kürt halkının işgali asla kabul etmeyeceğini ve işgalcileri topraklarından söküp atacağını belirtti.

'ÖCALAN ÖZGÜRLEŞENE KADAR MEYDANLARDAYIZ'

Sara Kadın Birliği'nden Ayşe Göktepe, Türkiye ve Kürdistan'da kadınların 8 Mart'ta polis ve devletin güçlerinin saldırılarına karşı gösterdikleri direnişin Newroz'da taçlandığını ve milyonların faşizme ve gericiliğe karşı kararlı bir duruş sergilediğini söyledi.

İsveç'te yaşayan Kürt kadınlarının 8 Mart'larda, Newroz'larda Türk devletinin katliamlarını ve Öcalan'a uygulanan tecride karşı Leyla Güven ve tutsakların açlık grevlerini gündeme getirdiklerine dikkat çeken Göktepe, Kürt kadınlarının tecrit kırılana ve Öcalan özgürleşene kadar meydanlarda olmayı sürdüreceklerine vurgu yaptı.

Çalışma ve mali raporların okunması ve ibra edilmesinden sonra önümüzdeki bir yıl içinde yapılacak çalışmalar planlandı.

Sara Kadınlar Birliği'ne üye olan tüm meclis ve komünlerin birer kişiyle temsil edildiği yeni bir yönetim seçildi.