HPG: Yeni dönem gerilla tarzının öncü komutanlarıdır

Girê Hakkarî Direniş Alanı’nda devrimci operasyonda şehit düşen 3 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Apocu iradenin, fedailiğin, yüksek saldırı ruhunun ve yeni dönem gerilla tarzına öncülük eden komutanların en somut örnekleridir” dedi.

HPG Basın İrtibat merkezi açıklamasında şunlar belirtildi:

“28 Kasım 2022 günü yaptığımız açıklamada, 26 Kasım’da Metîna’ya bağlı Girê Hakkarî Direniş Alanı’nda konumlanan işgalcilere yönelik kapsamlı bir devrimci operasyonun gerçekleştiğini, bu devrimci operasyonda 42 işgalcinin cezalandırılarak birçok askeri malzemeye el konulduğunu belirtmiştik. Bu devrimci operasyona fedai tarzla katılarak düşman mevzilerinin üzerine bir bir giderek işgalcileri cezalandıran ve son nefeslerine kadar cesurca savaşan komutan Amed, Binevş ve Baran yoldaşlarımızın şehadete ulaştığı bilgisini de halkımız ve kamuoyu ile paylaşmıştık.

Düşmanın hiçbir ahlaki değerde yeri olmayan ve uluslararası yasalarca yasaklı olan ama namertçe kullandığı kimyasal silah saldırıları sonucu yoldaşlarımız şehadete ulaşmıştır. Bu devrimci operasyon Metîna Eyalet Komutanlığı Üyesi Nurî Yekta yoldaşımız şahsında yasaklı bomba ve kimyasal silahla şehit edilen tüm yoldaşlarımızın anısına bağlılığın gereği olarak bir intikam operasyonu olarak gerçekleştirilmiştir. Bu devrimci operasyon, Apocu fedai militanlığın, şehitler gerçeğine ve yoldaşlığa bağlılığın en somut ifadesi olmuştur. Yaşamlarıyla örnek birer Apocu militan ve komutan olan Amed, Binevş ve Baran yoldaşlarımız, bu duruşlarını savaş meydanında öncülük yaparak ve düşman mevzilerinin üzerine bir bir girerek zirveye ulaştırmıştır. Büyük bir iddia ve kararlılıkla yola çıkan bu kahraman yoldaşlarımız yüksek iddia ve kararlılıklarını gerçekleştirmek için en amansız koşullarda insan üstü bir çaba ile savaşmıştır. Ağır yaralanmalarına rağmen geri adım atmayarak devrimci operasyonu devam ettirmiş, işgalcilerin tüm mevzilerini fethedinceye kadar savaşmış ve yiğitçe şehadete ulaşmıştır.

Apocu iradenin, fedailiğin, yüksek saldırı ruhunun ve yeni dönem gerilla tarzına öncülük eden komutanların en somut örnekleri olan Amed, Binevş ve Baran yoldaşlarımızın değerli yurtsever ailelerine ve tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz. Yüce şehitlerimizin eşsiz emek ve çabalarıyla geliştirdikleri mücadelelerini aynı ruh ve kararlılıkla zaferi taçlandırana kadar sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Amed Avesta
Adı Soyadı: Diyar Solmaz
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Menice – Yılmaz
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Kasım 2022 / Metîna

 

Kod Adı: Binevş Vejîn
Adı Soyadı: Yonca Gökalp
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Nuran – Şefik
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Kasım 2022 / Metîna

 

Kod Adı: Baran Çirav
Adı Soyadı: Çekdar Oğuz
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Xatûn – Mehmet Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Kasım 2022 / Metîna

 

AMED AVESTA

Faşist Türk devletinin Kürt varlığını tarihten silme saldırılarına karşı her zaman direnen yurtsever Licê halkımız, geliştirdiği serhildanlarla işgale ve soykırıma karşı en büyük cevabı veren direniş merkezlerimizden olmuştur. Partimiz PKK’nin temellerinin atıldığı Licê, halkımızın özgürlüğünü sadece PKK’nin devrimci savaş tarzıyla sağlanabileceğini görmüş, ilk günden beri PKK’ye gönül vermiş ve inanmıştır. Soykırımcı faşist Türk devletinin katliamlarına, köy yakmalarına ve işkencelerine baş eğmeyerek en onurlu direnişi gösteren Licê halkımız, bağrında yetiştirdiği binlerce yiğit evladını PKK saflarına katmış ve birçok öncü komutan yetiştirmiştir. Amed yoldaşımız da böyle bir kültürün içerisinde, yurtsever bir aile ve çevrede büyümüştür. Aslen Partimiz PKK’nin kurulduğu Fîs köyünden olan Amed yoldaşımızın ailesi, faşist Türk devletinin köy yakma ve göçertme politikalarına maruz kalmış ve Amed merkeze göç etmek zorunda kalmıştır. Bu nedenle Amed merkezde doğan ve büyüyen Amed yoldaşımız kendi topraklarına hasret kalmanın nedenleri üzerinde yoğunlaşmış, bilince çıkarmış ve Türk devletine karşı büyük öfke duymuştur. Özyönetim direnişi sürecinde halkımızın meşru taleplerine karşı Türk devleti tarafından geliştirilen barbarca saldırılara yakından tanıklık etmiştir. Amed yoldaşımız Türk devletinin barbarlığına ve her türlü saldırılarına karşı içinden geldiği halkın bıraktığı direniş mirasını devam ettirmiş ve özyönetim direnişine katılmıştır. Bu tarihi direnişte gösterilen kahramanlıklara yakından tanık olan Amed yoldaşımız, şehitlerimizin büyük amacı olan özgürlük için halkımızın büyük bedeller verdiğine şahit olmuştur. Bu emeğe ve şehitlerimize layık olabilmek, şehitlerimizin amaçlarını zafere taşıyabilmek için özgürlük uğruna en büyük savaşı veren PKK saflarına katılmaya karar kılan Amed yoldaşımız 2015 yılında doğduğu topraklarda gerillaya katılmıştır.

Büyük bir heyecanla Kurdistan’ın kadim dağlarına adım atan Amed yoldaşımız, emekçi kişiliği ve fedakarlığıyla gerillacılığa adapte olmakta zorlanmamıştır. Amed yoldaşımız bulunduğu her alanda yaşamda sorumluluk almasıyla yoldaşları tarafından saygı duyulan bir yoldaş olmayı başarmıştır. Yaşamın her anına emek ile katılan Amed yoldaşımızın bitmek tükenmek bilmeyen enerjisini gören yoldaşları da Amed yoldaşımızın enerjisi ile yaşama katılmıştır. Bu özellikleriyle Amed yoldaşımız gittiği her alanda yaşamı güzelleştiren değerlere yenilerini katmayı başarmıştır. Gerillaya katıldıktan sonra DAİŞ çetelerinin Rojava halkımıza saldırması üzerine DAİŞ gericiliğine karşı savaşmıştır. Büyük bir cesaretle çetelere karşı savaşan Amed yoldaşımız elinden, ayağından ve belinden ağır yaralar almasına rağmen her defasında büyük bir iradeyle hızla iyileşmiş ve mevzideki yoldaşlarının yanına koşmuştur. Apocu iradenin güzide örneklerinden olan Amed yoldaşımız, yoldaşları tarafından her zaman örnek alınmıştır. DAİŞ çetelerinin temizlenmesinde ve halkımız üzerindeki katliam tehditlerinin ortadan kaldırılmasında büyük bir emek ve çabanın sahibi olan Amed yoldaşımız, daha sonra yönünü tekrar Kurdistan dağlarına dönmüştür. Askeri özellikleri ön planla olan Amed yoldaşımız, profesyonel bir gerillanın tek ayak üstünde duramayacağını erkenden görmüş, ideolojik yönden gelişmek, yürüttüğü pratiklerin muhasebesini yapmak ve askeri yönden kazandığı yetkinliği ideolojik derinlikle birleştirmek için akademi eğitimi görmüş ve öncü bir komutan olmak için ilk adımlarını atmıştır. Amed yoldaşımız, daha önceki yaralanmalarından dolayı fiziki zorlanmalarına aldırış etmeden yaşamdaki bütün işlere hesapsız bir şekilde katılmış, bu özelliğiyle yoldaşları tarafından örnek alınmıştır. İdeolojik eğitimini başarıyla tamamlayan Amed yoldaşımız yeni dönemin gerilla taktiklerini anlama ve pratikleştirme noktalarında derin yoğunlaşmalar geliştirmiştir. Amed yoldaşımız eğitim sürecinin ardından yetkin bir komutan olarak yoğunlaşmalarını pratikleştirmek istemiş ve savaş alanlarına geçmiştir.

Amed yoldaşımız Metîna alanında işgal operasyonlarının başladığı ilk günden itibaren işgal harekatına en ön cephede karşı koyan yoldaşlarımızdan olmuştur. Her zaman en ön cephede işgalcilere darbe vurmanın yoğunlaşması içerisinde olan Amed yoldaşımız, birçok kez yoğunlaşmalarını pratikleştirmiştir. Askeri yetkinliğini ideolojik gelişmeyle birleştiren Amed yoldaşımız, yürüttüğü pratikte yoldaşlarına yol göstermiş ve tecrübelerini aktarmaktan geri durmamıştır. En son Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki işgalcilere yönelik gerçekleştirilen devrimci operasyonda kol komutanlığı görevini başarıyla yerine getiren Amed yoldaşımız, son nefesine kadar yüksek cesaret ve Apocu iradeyle işgalcilerin üzerine yürümüş, attığı her mermide işgalcilere korku salmıştır. Devrimci operasyon sırasında yaralanan Amed yoldaşımız, yaralanmasına rağmen ileri gitmekten vazgeçmemiş, devrimci operasyonun başarıya ulaşmasında büyük emek sahibi olmuş, son nefesine kadar kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır. Devrimci yaşamı boyunca fedailer çizgisinde yaşayan ve savaşan, Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’nin öncü komutanlarından olan Amed yoldaşımızın bize bıraktığı direniş mirasına layık olacağımızın ve onun şahsından bütün şehitlerimizin anısını mücadelemizde yaşatarak zaferle taçlandıracağımızın sözünü veriyoruz.

BINEVŞ VEJÎN

Binevş yoldaşımız Wan’ın yurtsever ilçesi Şax’ta Êzdînan aşiretine mensup bir ailede doğmuştur. Küçük yaşlarından itibaren Partimiz PKK’nin destanlaşan hikayelerini dinleyen Binevş yoldaşımız, Kurdistan Özgürlük Gerillası’na karşı büyük bir merak sahibi olmuştur. Gençlik yıllarında bu merakı özgürlük arayışına dönüşmüştür. Özellikle sistemin kadınlara biçtiği kölelik statüsü ve kadını sadece bir meta olarak görmesi, soykırımcı Türk devletinin halkımıza yönelik soykırım politikalarını bilince çıkarması ve yakın akrabalarından gerilla saflarına katılımların olması Binevş yoldaşımızın arayışlarının adresini belirlemiştir. Kendisi de genç bir Kürt kadını olarak halkımızın özgürlüğü için kendisini sorumlu hissetmiş, bu sorumluluklarını en iyi ve sonuç alıcı bir şekilde yerine getirmek için gerilla saflarına katılma kararı almıştır.

2014 yılında gerilla saflarına katılan Binevş yoldaşımız, emekçi ve fedakar özellikleri ile öne çıkmış, bu özelliklerinden dolayı hızlı bir şekilde gerilla ve dağ yaşamıyla bütünleşebilmiştir. İlk eğitimlerini Zap alanında alan Binevş yoldaşımız ilk gerillacılık pratiğini de bu alanda yapmıştır. Yaklaşık 2 yıl boyunca Zap alanında kalarak tecrübeli ve yetkin bir YJA Star gerillası olan Binevş yoldaşımız, daha sonra Cîlo alanına geçmiştir. Burada birçok eylemin içerisinde yer almış, düşmana darbe vurulmasında önemli bir emeğin sahibi olmuştur. Bir dönem ağır yaralanmasına rağmen güçlü iradesiyle kısa sürede iyileşmiş ve tekrar devrim görevlerini devam ettirmiştir. Daha sonra Xakurkê alanına geçen Binevş yoldaşımız, bu sefer düşmana karşı daha fazla bilenmiş bir şekilde çalışmalara dahil olmuştur. Özellikle düşmanın Xakurkê alanına yönelik gerçekleştirdiği saldırılara karşı yüksek bir moral ve cesaretle karşı koymuş, düşmanın ağır darbeler almasına öncülük etmiştir. Gençlik ruhunun ve düşmana olan öfkesinin verdiği enerji ile büyük bir fedakarlık örneği göstererek yer aldığı Xakurkê’deki savaş sürecinde tekrar yaralanan Binevş yoldaşımız, yine de savaş alanını terk etmemiştir.

Askeri anlamda belli bir tecrübe kazanarak öncü bir YJA Star komutan adayı olmayı başaran Binevş yoldaşımız, kendisini ideolojik olarak da geliştirmek istemiş bu yönlü yoğunlaşma ve çabaları olmuştur. Bu yoğunlaşma ve çabalarını daha sistematik bir şekilde yürütebilmek için askeri ve ideolojik eğitimlere dahil olmuştur. Eğitim sürecinde özellikle Kadın Özgürlük İdeolojisi üzerine derin yoğunlaşmalar yaşamıştır. Bu anlamda özgür kadın çizgisinde kendisini geliştirerek öncülük misyonuna denk bir duruşun sahibi olmuştur. Aynı zamanda yeni dönemin gerilla savaş taktiklerine yönelik yoğunlaşmalarını derinleştirerek, bu taktikleri düşmana karşı daha zengin bir şekilde kullanmak için yoğunlaşmıştır. Eğitim sürecinden sonra Metîna alanına geçen Binevş yoldaşımız, daha çok Girê Hakkarî alanında çalışmalara katılmıştır. Bu alanda fedakarlığı ve emekçi kişiliği ile öne çıkmış, savaşın altyapısının tamamlanması için önemli bir çabanın sahibi olmuştur. Girê Hakkarî alanının tüm ayrıntılarına hakim olan Binevş yoldaşımız, bir YJA Star gerillası olarak öncülük misyonuna denk bir duruş sergilemiş ve yeni dönemin genç komutanlarından olmuştur.

Düşmanın Girê Hakkarî alanına yönelik gerçekleştirdiği saldırılara karşı, daha savaşın ilk dönemlerinden itibaren fedai bir ruh, büyük bir irade ve özgür kadın komutanlığının aklıyla düşmanın üzerine gitmiştir. Bu anlamda Girê Hakkarî alanında direnişin sürekli kılınmasında önemli bir çabanın sahibi olmuştur. Öncü bir YJA Star komutanı olarak birçok yoldaşımızın kanı ve emeği ile oluşturdukları Girê Hakkarî Direniş Alanı’nda düşmanı tasfiye etmek için büyük bir fedakarlık, ısrar ve istekle devrimci operasyonda yer almak istemiştir. Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki devrimci operasyonda en ön safta yerini alan yoldaşlarımızdan biri olarak düşmanın üzerine yürüyen Binevş yoldaşımız, Apocu fedai ruh ile işgalcilere saldırmış, birçok düşman askerinin cezalandırılmasında rol sahibi olmuştur. Düşmanı Girê Hakkari alanında bozguna uğratmak için dur durak bilmeden son nefesine kadar savaşarak şehadete ulaşan Binevş yoldaşımız Cenga Xabûr Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’nin öncü ve sembol komutanlarından olarak direniş tarihimizdeki onurlu yerini almıştır.

BARAN ÇIRAV

Ölümsüz komutanımız Mahsum Korkmaz (Egîd) öncülüğünde sömürgeci soykırımcı Türk devletine ilk kurşunun sıkıldığı ve Kürt halkının tarih sahnesine görkemle çıktığı Sêrt’in Dihê ilçesinin Torik köyünde dünyaya gelen Baran yoldaşımız, yurtsever çizgi ve Kurdistani geleneğe bağlı bir ailemizde büyümüştür. Direniş ve zafer çizgisini tanıyarak büyüme şansına sahip olan Baran yoldaşımız, erken yaşlardan itibaren mücadele saflarında yerini almıştır. 2004 yılında Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına katılan, Hêzên Taybet üyesi fedai bir komutanımız olan ve 2016 yılında Öz Yönetim Direnişi sürecinde Sêrt’te şehadete ulaşan abisi Şehit Çirav Botan (Cemal Oğuz) yoldaşımızın özgürlük saflarında bulunması Baran yoldaşımızın her zaman gerillaya büyük bir ilgi duymasını sağlamıştır. Siirt Üniversitesi Makine bölümünde okuduğu dönemde daha etkili bir şekilde mücadele içinde yer alan ve Önder Apo’nun özgürlük felsefesini yakından tanımaya başlayan yoldaşımız, gençlik çalışmalarına katılmış ve Kürt gençlerini sömürgeci Türk devletinin kirli politikalarına karşı bilinçlendirmek için büyük bir emek ortaya koymuştur. Bu dönemde Türk devletinin yoğun saldırılarına maruz kalan yoldaşımız birçok kez gözaltına alınmış, 2012 yılında ise tutuklanmıştır. 14 ay sömürgecilerin zindanlarında direnen Baran yoldaşımız, bu süreçte daha fazla kendini geliştirmiş ve mücadele kararlılığını büyütmüştür. Yakın ailesinde Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına birçok katılım olan Baran yoldaşımız, faşist Türk devletinin yıldırma ve mücadeleden uzaklaştırma saldırılarına karşı onurlu bir Kürt genci olarak gereken cevabı vererek 2014 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Doğup büyüdüğü ve direnişin ilk kıvılcımlarının yakıldığı Dihê’de Kurdistan Özgürlük Gerillası’na katılan Baran yoldaşımız, daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçerek temel gerillacılık eğitimlerini almış ve bu eğitimleri büyük bir başarıyla tamamlamıştır.

Büyük bir istek ve moralle kutsal gerilla yaşamına katılarak hızla kendisini geliştirmiş, emekçi kişiliğiyle her zaman bulunduğu ortamda ön planda olmuştur. Yoldaşlık sevgisini derinden hisseden ve bu güçlü duyguyu yoldaşlarına da yansıtarak güçlü bağlar kuran Baran yoldaşımız, devrimci yaşamının her an’ını soluksuz bir mücadele çizgisinde yürütmüştür. Aldığı akademi eğitimleriyle Önderlik çizgisinde derinleşen yoldaşımız güçlü bir ideolojik birikime sahip olmuştur. Askeri alana olan yatkınlığı ve gerillacılık taktikleri üzerindeki yoğunlaşması sayesinde yeni dönem gerillacılığında uzmanlaşan Baran yoldaşımız, hızla komutanlaşmıştır. Heftanîn ve Xakurkê alanlarında ilk gerillacılık pratiğini başarıyla yürüten yoldaşımız, Partimizin verdiği yüksek güven gerektiren birçok stratejik çalışmayı başarıyla yürütmüş ve göz dolduran bir pratiğin sahibi olmuştur. Mücadele sürecinde 2019 yılında faşist Türk ordusunun bir saldırısı sonucunda yaralanan Baran yoldaşımız, sahip olduğu güçlü Apocu iradeyle hızla iyileşmiş ve devrimci görevlerini eksiksiz bir şekilde devam ettirmiştir.

Yeni dönemin hareketli tim tarzında uzman bir savaşçı ve öncü bir komutan olan Baran yoldaşımız, son olarak birlik komutanı görevini alarak Egîdler’in izinde yürümüş ve zafer çizgisinin örnek komutanlarından olmuştur. Bulunduğu her ortamda hem yoldaşlığı hem komutanlığıyla büyük bir güven duygusu yaratan ve her çalışmaya kesin başarı hedefiyle yaklaşan Baran yoldaşımız, mücadeleye katıldığı ilk günden itibaren fedaice bir katılım ve savaş tarzını esas almıştır. Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi’ne dahil olarak birçok eylem gerçekleştiren ve işgalcilere ağır darbeler vuran Baran yoldaşımız, 26 Kasım 2022’de Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki işgalcilere yönelik gerçekleştirilen devrimci operasyon sırasında da en ön safta yerini almıştır. Devrimci operasyonun başarıyla sonuçlanmasında büyük bir emeği olan Baran yoldaşımız, fedai saldırı ruhuyla işgalcilerin üzerine yürümüş ve birçok işgalciyi cezalandırmıştır. Yaralanan Baran yoldaşımız asla geri çekilmemiş, son nefesine kadar savaşarak büyük bir kahramanlık sergilemiş ve takipçisi olduğu şehitlerimize layık bir ardıl, Partimiz PKK’ye yaraşır bir militan ve komutan olmuştur.”