Hukuksuzluğun fotoğrafı: Avukatsız, savunmasız 12 yıl ceza aldı

Iğdır’da 2010 yılında 'örgüt üyeliği' iddiasıyla tutuklanan ve toplamda 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Nazlı Solgun'un aldığı cezalar yüzüne bile okunmazken, Solgun pek çok duruşmaya da çıkarılmadı.

Iğdır’da yaşayan Nazlı Solgun 2010 yılında gözaltına alındı. 10 kişiyle birlikte yargılanan Solgun'a alelacele ‘Örgüt üyeliği’ iddiasıyla 12 yıl hapis cezası verildi.

Türk adaleti bununla da yetinmedi. Solgun cezaevindeyken hakkında bu kez de KCK suçlamasıyla dava açıldı ve bu davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Solgun böylelikle aynı iddialarla iki ayrı örgüt üyeliği cezasına çarptırıldı.

Solgun duruşmaların sadece birine katılırken, karar yüzüne dahi okunmadı. Solgun'a hapis cezası vermekle yetinmeyen devlet onu sürgünden sürgüne gönderiyor. Yaklaşık 12 yıldır cezaevinde olan Solgun, bugüne kadar bir çok cezaevine sürgün edildi. Van, Bitlis, Erzurum, Elazığ, Tarsus’tan sonra son olarak sürgün edildiği Kayseri’de Bünyan Kadın Kapalı cezaevinde kalıyor.

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI VAR

Çok ciddi sağlık sorunları bulunan Solgun'un vücudunun çeşitli yerlerinde kist, ciğerlerinde lekeler, eklem hastalıkları ve alerjinin yanı sıra astım, bronşit problemleri var. Sağlık sorunları nedeniyle ailesinin yakın bir cezaevine nakil isteği kabul edilmeyen Solgun, Tarsus cezaevinde ameliyat olduktan sonra Kayseri’ye sürgün edildi.

AVUKATI: DURUŞMALARA NE BİZ, NE DE NAZLI GÖTÜRÜLMEDİ

Solgun'un hukuki ve sağlık durumuna ilişkin bilgi veren avukatı Engin Kızılay, Solgun'un bazı duruşmalara çıkarılmadığını, alınan cezalarda kararın yüzüne okunmadığını ve bir çok duruşmasına avukatsız ceza verildiğini söyledi.

Solgun'un derhal tahliye edilmesi gerektiğini söyleyen Kızılay, "Nazlı Solgun'un Diyarbakır’da da davaları var ve oralardan gerekli bilgilere ulaşmaya çalışıyoruz. Ortada bir hukuksuzluk var ve Solgun derhal tahliye edilmelidir" dedi.

Solgun'un kardeşi Birgül Solgun de kardeşine yapılan hukuksuzluklara tepki göstererek, "Ailesi olarak Nazlı’nın bize yakın bir cezaevine naklini istedik ama onlar tam tersini yaparak daha da uzaklara, Kayseri’ye gönderdiler. Nazlı onurlu bir insandır ve bu yüzden ona her türlü kötülüğü yapıyorlar. Tüm kamuoyu bu konuda duyarlı olmalıdır" ifadelerini kullandı.

‘NAZLI SADECE 1 DURUŞMAYA GETİRİLDİ’

2010 yılında Solgun ile birlikte aynı dosyadan yargılanan Ufuk Demir ise 8 duruşmaya çıktıklarını ve Solgun'un sadece 1 duruşmaya getirildiğini söyledi. Verilen kararın Solgun'un yüzüne okunmadığını kaydeden Demir, "Onun dosyası apar topar karara bağlandı. Nazlı arkadaşımız büyük bir haksızlığa uğradı. Yaptığı Kürtçe savunmalar da kabul edilmedi" dedi.