Kadın gazeteciler saldırı altında

CFWIJ, Ekim'de Türkiye’de 15 kadın gazetecinin fiziksel saldırıya uğradığını belirtti. Kadın gazeteciler polisin de hedefindeydi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Ekim Ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Ekim ayında, 40 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı. En çok vaka kaydeden üç ülke ise Türkiye,Rusya ve Kanada oldu.

TÜRKİYE'DE KADIN GAZETECİLER HEDEFTE

Raporda, Ekim ayında dünya genelinde kadın gazetecilere yönelik en çok fiziksel saldırı vakaları kaydedildi. Dünya genelinde 19 kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken fiziksel saldırıya ve polis müdahalesine maruz kaldı. Türkiye’de en az 15 kadın gazeteci mesleki faaliyetlerine yönelik şiddet ve tacize maruz kaldı. 12 kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken fiziksel şiddete maruz kaldı. İki kadın gazeteci ise yasal yollarla taciz edildi.
Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’dan sonra atanan Prof. Dr. Naci İnci’nin şikayeti üzerine tutuklanan 2 öğrenciyi desteklemek için yapılan eylemi takip eden az 12 kadın gazetecinin haber yapma hakkı polis tarafından ihlal edildi. Açıklamayı takip etmek isteyen gazeteciler darp edilerek, basın kartlarına el konuldu. Gazetecilerin çekim yapması engellenerek polis tarafından ablukaya alındı.
Rapora göre Jin News muhabiri Öznur Değer, Ankara’da halkla yaptıkları sokak röportajlarında polis tarafından ‘turkuaz basın kartı’ olmadığı için engellendi. Gazeteci Değer, Genel Bilgi Toplama (GBT) talebi nedeniyle durduruldu, haber hakkı ihlal edildi. Batman’da 18 yaşındaki İpek Er’e cinsel saldırıda bulunma suçlamasıyla tutuksuz yargılanan ve Er’in intiharına sebep olan jandarma uzman çavuş Musa Orhan’a yönelik 30 Mayıs 2021 tarihinde yaptığı haber ve sosyal medya gerekçesiyle Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Pınar Gayıp hakkında soruşturma açıldı.