Kadın örgütleri, 25 Kasım hazırlıklarına başladı

Kadın örgütleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne hazırlık kapsamında “Büyük Kadın Buluşması”nı İstanbul’da gerçekleştirdi.

İstanbul’da bulunan kadın örgütleri, “Birlikte güçlüyüz” sloganıyla Cezayir Toplantı Salonu’nda “Büyük Kadın Buluşması”nı yaptı. Kadın buluşmasına katılanlar arasında, Cumartesi İnsanları ve Flormar direnişçileri de yer aldı.

Toplantının düzenlendiği salona, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Olmaz olsun eşitsiz aşk, biz hayatı istiyoruz”, “Kadınlar evde işte sokakta, kapitaliz patriyarkaya, heteroseksizme direniyor”, “Yaşasın kadın dayanışması” ve “Mücadelemizin geri dönüşü yok” pankartları asıldı. Salona asılan “Kadın buluşması” yazılı ağaç panosuna ise kadınlar, toplantıya katılım nedenleri, öneri ve isteklerini yazdı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında buluşan kadınlar, AKP iktidarının kadına dönük politikalarını, son süreçte artan şiddet, katliam, cinsel saldırı ve bunlar karşısında kadın mücadelesi ile örgütlülüğü üzerine tartışmalar yürüttü.

Kadınlar, toplantıda ayrıca Türkiye ve Kürdistan’da kadın örgütleri ve kadın hareketlerinin gerçekleştirdiği eylem-mücadele görüntülerinin bulunduğu videoyu izledi.

İlk olarak konuşan Kadın Meclisi üyesi Seher Kalkan, “Kadınlar birlikte güçlü” kampanyasının amacını anlattı. İkinci kampanya ayağının “Büyük Kadın Buluşması” olduğunu kaydeden Seher, ilk kampanyanın tüm kadınlara ulaştığını ve bu nedenle binlerce kadınlara ulaştıklarını kaydetti. OHAL dönemiyle birlikte birçok kadın kazanımının gasp edildiğini ifade eden Seher, kışkırtılan erkeklik sonucu ise kadın katliamlarının ve cinsel istismarların arttığını söyledi. Seher, “Tüm saldırılara rağmen durmadık yola devam ettik. Geçirilmeye çalışılan yasalara, emekçi kadınların direnişine ses verdik. 2016’nın sonlarında dünyadaki kadınlar kürtaja karşı, eşit işe eşit ücret eylemi, kadın bedenlerinin tahakküm altına alınmasına, homofobik saldırılara karşı ayaklandı. Dünyadaki direnişlerle Türkiye’deki kadın hareketleri olarak bu alanlardaki direnişlere destek olduk. Artan iktidar otoritesine karşı kadın mücadelesinin ve örgütlülüğünün ihtiyacı açığa çıktı. Daha örgütlü bir güç ve sesimizi yayma isteğimiz ortaya çıkması nedeniyle ilk çağrımızı 8 Eylül’de yaptık ve bugün burada ve bir aradayız” dedi.

Ardından konuşan Kadın Meclisi üyesi Çağla Akdere ise, ülkeyi tek başına yönetme istemine karşı kadınlar olarak “Hayır, kadınlar birlikte güçlü” diyerek kampanya başlatıldığını hatırlattı. 8 Eylül’de yapılan çağrının ardından kadınların tartışmalarını ve bir araya geliş süreçlerini anımsatarak şunları kaydetti: “Değişen bu düzen karşısında nasıl önlemler almalıyız soruları üzerinden toplantılar gerçekleştirdik. Kadına yönelik saldırı ve emek gaspı önümüzde duruyor. Dincilik yasası, 6281 yasasının konuşulması, nafaka düzenlemesini bugün burada tartışacağız. Bunların karşısında ne gibi yöntemler ve ortak mücadele alanı sağlarız üzerine de derinlemesine bir toplantı gerçekleştireceğiz. Yine yaklaşan 25 Kasım’a kadınlar olarak nasıl gideceğimizi, taleplerimizi ve önerilerimizi bu zeminde ortaklaştırmalıyız.”

Basına kapalı olarak devam eden toplantı, “Kazanımlarımıza ne oluyor, yoksullaşma-kriz hayatlarımıza ne yapıyor? Politika yapabilme-mücadele alanlarımız ne halde? Birbirimizle iletişim, birlikteliğimiz açısından ne yaşıyoruz, nelere ihtiyacımız var?” tartışmalarıyla devam edecek.

Toplantı alınan kararların ve önerilerin ardından sona erecek.