Kadınlar Amed'den seslendi: İmralı tecridini kaldıracağız

Kadınlar, Amed'deki 8 Mart mitinginde İmralı tecridine karşı mesajlar vererek, "Kürt düşmanı iktidardan kurtulacağız" dedi.

Dicle Amed Kadın Platformu’nun (DAKP) öncülüğünde “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla yapılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği İstasyon Meydanı’nda (5 Haziran Demokrasi Meydanı)  başladı. Etkinliğe DAKP bileşenleri, Tevgera Jınen Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Meclisi, İlerici Kadınlar Meclisi, Rosa Kadın Derneği,  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Kadın Akademisi ve çok sayıda kadın örgütü temsilcisi katılırken, HDP Amed milletvekilleri Remziye Tosun, Semra Güzel, Dersim Dağ ve kentte Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri de destek verdi.

'ÖZGÜR YAŞAM YOLUNDA İLERLİYORUZ'

Tertip Komitesi adına konuşan Songül Kapancı, bir kez daha engelleri aşıp inançlarını gösterdiklerini ve birlikte güçlü olduklarını söyledi. Kapancı, “Selam olsun bizi bugünlere taşıyan kadınlara, zindandaki kadınların direnişine, selam olsun yaşamı güzelleştirmek için mücadele edenlere ve yaşamını yitirenlere. Buradayız, birlikteyiz dayanışıyoruz, özgür yaşam yolunda ilerliyoruz. Bugün özgür zılgıtlarımızı alandan güneşe göndereceğiz. Bir kez daha hep birlikte savaşlara karşı yaşamı, köleliğe karşı özgürlüğü savunuyoruz diyoruz” dedi.
Kapancı'nın ardından Sur Govend Grubu sahneye çıkarak halay çekti.

DÜNYA KADIN YÜRÜYÜŞÜ'NDEN MESAJ

Çekilen halaylardan sonra Dünya Kadın Yürüyüşü'nün (DKY) mitinge gönderdiği mesaj okundu. Mesajda şöyle denildi: “Derinleşen neoliberalizm kadınların halkları ve gezegeni yaşamını kırılganlaştırırken Covid-19 pandemisi bu sistemin eşitsizliklerini ve tuzaklarını apaçık ortaya koymuştur. Hayatı savunmanın aciliyeti bizim yıllardır savunduğumuz şeyin bütün çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Bu sistemi yıkmak acil ihtiyaçtır. Mücadelemiz enternasyonalist bir mücadeledir. Öz örgütlüklerimiz feminist taban dayanışmasını kendi topraklarımızda ki günlük eylemliklerimiz yoluyla gerçekleştirmektedir. Birleşik bir şekilde yürüyor ve hikâyelerimizi yeniden yazıyoruz.

Feminizmimiz feminist ekonomiyi, ekonomiyi, dayanışmayı, karşılıklı ilişkilenmeyi, bağımsızlığı, özerkliği ve halk iktidarını ifşa ediyoruz. Dünyanın her yerinde 8 Mart’ta ve yılın her gününde sömürülen ve hiyerarşilerden arınmış bir dünya için mücadele ediyoruz. Yaşamak için direniyor dönüştürmek için yürüyoruz.”

TUTSAK KADINLARA SELAM

Saliha Aydeniz, kadınların kırım düzeyine varan katliamlara karşı mücadeleden vazgeçmediğini belirterek, 8 Mart meydanlarını işaret etti. Aydeniz, cezaevinde tutulan siyasetçi kadınlara selam göndererek, “Eşit temsiliyeti savundukları, özgürlüğü, eşitlikliği savundukları için cezaevine atılan kadınlar sizlere de selam olsun. Asla size boyun eğmeyeceğiz diyen Ayşe Gökkan selam olsun sana. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu istediği için cezaevine atılan Leyla Güven sana da selam olsun. Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel ve cezaevinde olan tüm siyasetçi kadınlar selam olsun size. Biliyoruz bizimle burada, bu meydanlardasınız. Kadınları ne  kadar yok sayarlarsa saysınlar bugün tüm kadınlar alanlarda tecride karşı bağımsızlığı, özgürlüğü haykırıyorlar.  Duyun onları” dedi.

‘KÜRT DÜŞMANI İKTİDARDAN KURTULACAĞIZ’

Dünya kadınların emek ve beden sömürüsüne karşı direndiğini  vurgulayan Aydeniz, haykırılan ortak isyanlarının ise faşist iktidarlara karşı olduğunu kaydetti. Kadınların elde ettiği kazanımların faşist iktidarların hedefinde olduğunu belirten Aydeniz, “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz. Eşit temsiliyetten vazgeçmeyeceğiz. Bu nedenle mecliste, tarlalarda, fabrikalarda bunu haykırmaya, bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün öyle bir iktidarla karşı karşıyayız ki, insan hakları eylem planını açıkladıklarının ertesi günü  kadınları tutukladılar. Bugün kadın direnişinden korktukları için siyasi operasyon yapıyorlar. Biz biliyoruz ki demokrasi bunların yanından geçmez. Çünkü bunlar savaştan besleniyorlar. Bugünkü iktidar kendi geleceği için hükmediyor. Ama biliyoruz ki bugün zulmünün zirvesindedir. Kadınlar dünyayı değiştirecektir. Kadınlar, enerjinizi bugün tüm dünya izliyor. Van’dan, Diyarbakır’dan İstanbul’dan izliyor. Kürt düşmanı, doğa düşmanı bu iktidardan kurtulacağız. Faşizme karşı özgürlüğü, isyanımızı büyüteceğimizi yeniden yeniden söylemek istiyorum. Tecavüzlere, kırıma, yok sayılmalara kaşı devamlı mücadele edeceğiz. Kadınların mücadelesi sizin bitişiniz olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘KADINLAR İMRALI TECRİDİNE SİPER OLACAK’

Cezaevlerinde hak ihlallerine ve tecride karşı başlatılan açlık grevlerine de dikkat çeken Saliha, kadınların tecride karşı siper olacağını kaydetti. Aydeniz, “Tecrit politikalarınıza, savaş politikalarınıza karşı asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Bugün 102’inci süren açlık grevlerine selam göndermek istiyorum. Çünkü insanlık dışı muamele görüyorlar. Bugün İmralı’da yaşanan tecridin tüm topluma dayatıldığını görüyoruz. En çok da biz kadınları etkiliyor.  İnsan hakları eylem planından bahsedenler İmralı’daki tecridi kaldırmakla başlayabilirler. Bizler İmralı’daki tecridin son bulma talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Nasıl ki DAİŞ’e karşı bedenini siper edenler gibi bizler de İmralı tecridine karşı kendimizi siper edeceğiz. Her günü 8 Mart yapmaya var mısınız? Kadınlar oldukça faşizm kurumsallaşamayacak. Evet kadınlar her günümüz 8 Mart olsun, kutlu olsun. Yaşamak direnmektir” diye konuştu.