Kadınlar Doku için buluştu: Peşinizi bırakmayacağız!

Dersim'de 2 yıl önce kaybolan Gülistan Doku'nun akıbetini soran kadınlar, AKP-MHP iktidarının rolüne dikkat çekti, faillerin peşini bırakmayacağını belirtti.

Dersim Kadın Platformu, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasının ikinci yıl dönümü dolayısıyla Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama yaptı. Doku ailesi, Munzur Üniversitesi öğrencileri ve HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü'nün katıldığı eylemde, platform üyelerinden Raife Yılmaz, Doku'nun kaybolmasına dair başlatılan soruşturmada 2 yıldır herhangi bir ilerlemenin sağlanmadığını belirtti. Yılmaz, savcılığın “intihar” iddiası üzerinde durduğuna işaret ederek, "Dinar Köprüsü yönünden ilerleyen ve MOBESE kayıtlarına da yansıyan kadının Doku olduğu öne sürülerek, köprüden Uzunçayır Baraj Gölü’ne atladığı algısı yaratıldı. Ancak arama çalışmalarından bir sonuç alınmadı. Dosyanın tek şüphelisi ve Gülistan'ın en son görüştüğü kişi olan Zaynal Abarakov’un ise bu süre zarfında sadece ifadesine başvuruldu" dedi.
Yılmaz, "Şüpheliler hakkında herhangi bir işlem yapılmaz iken abla Aygül Doku hakkında dava açılmıştır. Tüm bunların sonucunda aile adliye önünde oturma eylemi başlatmış ve vali ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Vali ve savcının söylemleri şüphelileri aklayan tarzdadır. Annenin 'Gülistan bulunana kadar buradan gitmeyeceğiz' sözleri üzerine valinin ‘ne isterseniz yapın’ söylemi yetkililerin bu olayı önemsemedikleri ve kendileri nezdinde kapattıklarının göstergesidir" diye belirtti.
"İktidar mensuplarının her bir cümlesi kadınlara şiddet olarak dönüyor" diyen Yılmaz, "Failleri aklamanıza, korumanıza izin vermeyecek, hesap soracağız" vurgusunda bulundu.


AMED
Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) da Amed'in Yenişehir ilçesindeki Hazal Parkı'nda açıklama yaptı. "Gülistansız iki yıl, Gülistan için adalet" pankartının açıldığı eylemde, sık sık "Gülistan Doku nerede", "Erkek adalet değil gerçek adalet" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.
Doku için Adalet Komisyonu üyesi Dilan Ergül, 2 yıldır Doku'nun kaybolmasına dair etkin bir soruşturma yürütülmediğine işaret etti.
"Doku’yu kaybeden Zaynal ile işbirliğinizi biliyoruz" diyen Ergül, şunları söyledi: "Siz tüm kuvvetinizle, kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı kadınlardan korumak istiyorsunuz. Bu yüzden Zaynal’ı koruyorsunuz, tecavüzcü asker Musa Orhan’ı koruyorsunuz. Elimiz faillerin ve koruyanların yakasında olacak. Gülistan'dan vazgeçmiyoruz" dedi.

İHD: DEVLET KORUYOR

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) Kürdistan kentlerinde bulunan şubelerinin Kadın Komisyonları yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Gülistan’ın ailesi, şüpheli olarak gördükleri Zaynal Abarakov hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Ancak ailenin bu konuda ki girişimleri de sonuçsuz kalmıştır. Zaynal Abarokov’a yönelik somut onlarca argümana rağmen hala bir işlem yapılmamış olması ise devlet tarafından korunduğu iddialarını güçlendirmektedir" denildi.