Kadınlardan çağrı: Savaşa ve kapitalizme karşı 1 Mayıs'a!

KESK, DİSK, TTB ve TMMOB üyesi kadınlar, savaşa, OHAL'e, erkek egemenliğine ve kapitalizme karşı 1 Mayıs'a çağırdı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),  Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi kadınlar, basın toplantısı düzenledi. Kadınlar, Meclis'e sunulan cinsel istismar suçlarında değişiklikleri öngören kanun tasarısına karşı ve 1 Mayıs'a ilişkin olan toplantılarını, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası ( Eğitim Sen) İstanbul 6 No'lu Şubesi'nde yaptı. Toplantıya İstanbul Kadın Meclisleri, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Yeni Demokrat Kadın üyesi kadınlar da destek verdi. 

İstanbul Kadın Meclisleri üyesi Fidan Ataselim, 1 Mayıs'ın kadınlar olarak kendileri için çok önemli bir anlam ifade ettiğini dile getirerek, "Koca bir yıl boyunca hak arayan, meydanları dolduran ezilenler bunun büyük bir bölümü kadınlar olarak da yerimizi almamız gerekir" dedi.

'BİR ARAYA GELMEMİZ ÜRKÜTÜYOR!'

TMMOB Üyesi Nedret Durukan da, her kesimin üzerinde baskıların olduğunu söyleyerek, "İnsanların bir araya gelmesi, bir şenlik yapması, 1 Mayıs'a çağrı yapması ürkütücü geliyor demek ki. İnsanların bir araya gelip gerçekleri haykırması büyük oranda rahatsız edici oluyor. Bu nedenle tutuklamalar çok yoğun. Geldiğimiz noktada da baskın bir seçimle karşı karşıyayız. Bunların gerekçeleri OHAL oluyor. Şimdi daha fazla olacak" dedi. Kadınlara karşı yoğun bir baskının olduğunu dile getiren Durukan, kadınların güçlü şekilde mücadelelerini sürdürdüğünü söyledi.

'CEZASIZLIĞI GETİRECEK BİR ADIM'

SKM Üyesi Mine Şirin de herkesi alanlara çağırarak, "En coşkulu sloganlarımızla en güzelini yaparak orada olacağız. Hep birlikte olmaktan onur duyuyoruz" diye konuştu.

Eğitim Sen 3 No'lu Şubesi Kadın Sekreteri Ayşe Panuş basın metnini okudu. OHAL ilanının hemen ardından iktidarın ilk olarak kadın derneklerini kapattığını ifade eden Panuş, "Çocuklara dönük cinsel istismar karşısında toplumun tepkisini dindirmek için 'daha fazla ceza' öngören yasa taslağı çözümden uzak, cezasızlığı getirecek bir adımdır. Kadın örgütlerinin ve çocuk hakları için yıllardır mücadele eden örgütlerin görüşleri alınmadan yapılan bu yasa taslağı samimiyetsizdir. Çocuklara dönük cinsel istismar tartışılırken, diğer yandan da kadınların boşandıklarında aldıkları nafakaya göz koymaktadır" diye konuştu.

'AKP ERKEK EGEMENLİĞİNİ MEŞRULAŞTIRIYOR'

AKP'nin müftülük yasasını "isteseniz de istemeseniz de" diyerek meclisten geçirilmesini hatırlatan Panuş, kadınlara ilişkin yapılan yasa tasarılarının hiçbirinin kadın örgütlerine danışılmadığını ifade etti. Kadın cinayetlerinde sanığın "İyi hal indirimi" aldığını belirten Panuş, kendini koruyan kadınların ise müebbet hapis cezaları aldığını vurguladı. Panuş, devam etti: "AKP emek düşmanı politikalarını bizzat erkek egemenliğiyle meşrulaştırıyor. Kadının bedenine, emeğine dönük saldırışlar, ücretsiz ev içi emek, ücretli çalışmada da güvencesiz ve esnek işler kapitalizmde besleyen ve büyüten unsurlardandır. Kadın emeğini görmeyen bir emek mücadelesi düşünülemez."

'1 MAYIS'TA ALANLARDAYIZ'

Kadınların emeklerine sahip çıkmak, kadın cinayetlerine dur demek, savaşa ve OHAL'e karşı alanlarda olacağını sözlerine ekleyen Panuş, "Erkek egemenliğine, savaşa, kapitalizme, heteroseksizme, OHAL'e hayır demek için 1 Mayıs'ta alanlardayız" diye belirtti.