Kadınlardan Tuğluk ve tüm hasta tutsaklar için kampanya

Birçok ülkeden kadınlar, rehin tutulan Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta tutsaklar için imza kampanyası başlattı.

Kandıra F Tipi Cezaevi’nde rehin tutulan, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un sağlık sorunlarına dikkat çekmek amacıyla “Aysel Tuğluk’a Özgürlük İçin 1000 Kadından Çağrı” başlığıyla imza kampanyası başlatıldı. 12 Ocak’a kadar bin imza hedefiyle başlatılan kampanyaya şimdiden 2 bin 520 kişi destek verdi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, Danimarka, Almanya, Hollanda, İsviçre ve İngiltere’nin aralarında yer aldığı çok sayıda ülkeden kadınlar, Tuğluk için hazırlanan kampanya metnini imzaladı.
Yine 14 Ocak’ta gün boyunca, “Bin kadından biri de benim” diyerek Aysel Tuğluk’a ve tüm hasta tutsaklara özgürlük şiarıyla sanal medyadan paylaşımlar yapmayı hedefleyen kadınlar, imza kampanyasına destek çağrısı yaptı.

'SAĞLIĞI GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR'

Tuğluk şahsında hasta tutsakların yaşam hakkını savunduklarını belirten kadınlar, kampanya metninde şöyle dedi:
“Tüm varlığımızla Aysel’in yanındayız. Aysel Tuğluk zor bir coğrafyanın çok katmanlı sorunlarına doğmuş milyonlarca kadın yurttaştan biri. Seçimini başta Kürtler ve kadınlar olmak üzere toplumun güç ve iktidar ilişkileri içinde ötekileştirilmiş bütün kesimleriyle birlikte ve ötekileştirmelere karşı mücadeleden yana yapmış bir isim. Yaşadığı coğrafyanın güçlüklerinin uzağında bir hayat kurma imtiyazını kullanmamış, kadın hareketinin ve hak savunuculuğunun kesişim alanlarında özveriyle çalışmaktan hiçbir koşulda vazgeçmemiş bir kadın. Türkiye’nin demokratikleşme ve özgürlük mücadelesinin savunucusu. Bir hukukçu ve siyasetçi. O her birimizin derin bir yol arkadaşlığı duygusuyla bağlı olduğu kadın mücadelesinin kıymetli bir parçası.
(...)
Yetkili yerel sağlık kurumları tarafından cezaevinde yaşayamayacağı yönünde aylar evvel görüş bildirildiği halde, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna dayanarak tutsaklığı sürdürülüyor. Cezaevi koşullarında iyileşmesi mümkün olmadığı gibi sağlığı her geçen gün geri döndürülemez biçimde kötüye gidiyor.
Aysel kadınların yoldaşı, kız kardeşi. Aysel’in hayatının bu şekilde riske edilmesine daha fazla sessiz kalamayız. Seyirci olamayız. Hayatın ve mücadelenin her alanından kadınlar olarak herkesi Aysel için ses vermeye davet ediyoruz. Aysel için geç kalmış olmak istemiyoruz. Gözyaşı dökmek istemiyoruz."

'TÜM AĞIR HASTA TUTSAKLAR BIRAKILMALI'

Cezaevlerinde birçoğu ağır hasta olan yüzlerce tutsağın olduğuna dikkat çekilen metinde, "Sadece geçtiğimiz ay yedi mahpus cezaevinde hayatını kaybetti. Hasta mahpusların tahliyesi ulusal ve uluslararası mevzuatın ve sözleşmelerin gereğidir. Herkesin evinde ve sevdiklerinin arasında yaşama ve tedavi görme hakkı vardır. Yaşama hakkına sahip çıkıyoruz.  Her şey için geç olmadan Aysel Tuğluk için ve onun şahsında tüm hasta mahpuslar için özgürlük istiyoruz” denildi.
İmza kampanyasının linki şöyle:
https://forms.gle/AdzkAsxHiRqDfgUU6