Kan testiyle kanser teşhisi

Basit bir kan testiyle 50’den fazla kanser türünün tespit edilmesini sağlayacak kan testinin kitlesel denemeleri İngiltere’de başlıyor.

Galleri adı verilen kan testi, 2021 yılının ortalarından itibaren 165 bin kişi üzerinde denenmeye başlanacak. İngiltere’de gerçekleştirilen olan denemelerde 50’den fazla kanser türünün erkenden teşhis edilmesi hedefleniyor.

İngiltere’deki Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) direktörü Simon Stevens yaptığı açıklamada kanserin erken teşhisinin yumurtalık ve pankreas kanseri gibi hastalıklarda büyük önem taşıdığını ifade ederek “Bu kan testi binlerce insanın etkin bir kanser tedavisi görmesini sağlayacak” dedi.

Deneye katılan 165 bin kişi 50-79 yaşları arasında bulunuyor. İlerleyen yaş kanser için ciddi bir risk faktörü teşkil ediyor.

Bu kişilere her sene kanserli hücrelerin tespitini sağlayan kan testi yapılacak. Üç yıl sürecek deneyde kan testinin ne kadar etkili olduğu tespit edilecek.

NHS 2024-25 seneleri arasında bir milyon ek insanı daha kan testinin deneneceği klinik araştırmalara davet edecek.

İngiltere’de her sene 200 bini aşkın kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Yeni test ile bu rakamın daha aşağılara çekilmesi hedefleniyor.