Kanada’da kabinede kadınlar en üst sıralarda

Cinsiyet dengeli kabinede Mélanie Joly dışişleri bakanı ve Anita Anand savunma bakanı oldu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, cinsiyet dengeli kabinesinde kadınları dışişleri ve savunma görevlerine atayarak büyük bir kabine değişikliği gerçekleştirdi.

Trudeau, Mélanie Joly'yi dışişleri bakanı ve Anita Anand'ı savunma bakanı olarak atadı. Bir noktada Trudeau'nun yerini almak için geniş kitlelerce favori olarak kabul edilen Chrystia Freeland, başbakan yardımcısı ve maliye bakanı olarak pozisyonlarını koruyor.

Trudeau'nun Liberal hükümetinin ilk kez 2015'te seçilmesinden bu yana olduğu gibi, kabinenin yarısını kadınlar oluşturuyor.

42 yaşındaki Joly, daha önce ekonomik kalkınma bakanı ve ondan önce miras bakanı olarak görev yapmıştı.

54 yaşındaki Anand, Kanada'nın savunma bakanı olarak görev yapan ikinci kadın. Daha önce tedarik bakanı olarak görev yaptı ve ülkenin Covid-19 pandemisine yanıt olarak aşı satın alma çabalarına öncülük etti.

Trudeau, uzun süredir yeşil aktivist Steven Guilbeault'u çevre portföyüne dahil etti.

La Presse gazetesinin bir zamanlar Guilbeault'u “Montreal'in yeşil İsa'sı” olarak adlandırdığı Guilbeault, Greenpeace de dahil olmak üzere 20 yıldan fazla çevreci gruplar için çalıştı. 2001'de Kanada'nın çevre rekorunu protesto etmek için Toronto'daki CN Kulesi'ne tırmandı. 2019'da parlamentoya girdi.

Trudeau, iklim değişikliğini ele almanın bir öncelik olduğunu söyledi. Hükümeti bir karbon vergisi koydu ve enerji sektöründeki zararlı emisyonları azaltacağını söyledi.

2015'te iktidara gelen Trudeau, geçen ay üçüncü dönemi kazandı, ancak üç bakanı kaybetmesi ve seçimden önce bir başka bakanın istifa etmesi üzerine harekete geçmek zorunda kaldı. 38 bakanın 10'undan daha azı mevcut pozisyonlarını korudu.

Liberaller parlamentoda 159 sandalyeye sahipler, ancak bir muhalefet partisinin desteği olmadan yasayı geçirmek için gereken 170 sandalyeye sahip değiller. Kanada’da azınlık hükümetleri genellikle tam dört yıllık bir dönem sürmez.