Kıbrıslı kadınlar şiddete karşı örgütleniyor

Eğitim müfredatı Türkiye ile aynı olan Kıbrıs’ta kadın ve çocuklara yönelik artan şiddete karşı kadınlar merkezden kırsala doğru örgütleniyor.

Türkiye'de kadın ve çocuklara yönelik şiddet sonucu işlenen cinayetlerin benzerleri Kıbrıs'ta da yaşanıyor. Kıbrıs’ta son 7 yıldır resmi rakamlara göre 16 kadın eşi veya partneri tarafından katledildi. Kadınlara yönelik şiddet ise bildirilmiyor. Kadınların örgütlenme ağları da bu rakamlarla paralel. Kadınlar yaşanan şiddete, cinayetlere karşı sürekli toplantılar düzenleyerek örgütleniyor.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Formu Aktivisti Öğretmen Harda Kula çalışmalarını ve kadın ile çocuklar üzerindeki baskıyı ajansımıza anlattı. 2008 yılında kadın hareketine dahil olan Kula, öğrencileri ile de sürekli toplumsal cinsiyet üzerine sohbetler yaptığını belirtti. Amaçlarının Kıbrıs’ta kadın hareketini feministleştirmek olduğunu söyleyen Kula, "Yasalar nezdinde de bilinç çalışmaları gerçekleştirdik" diyerek, kazanımları sonucu yasalara istedikleri maddeleri eklediklerini kaydetti.

MİLİTARİZMDEN UZAK BİR EĞİTİMİMİZ YOK

Merkezden kırsala doğru örgütlenme alanlarının olduklarını da vurgulayan Kula, "Örgütlülüğünü gerçekleştirdiğimiz kadın inisiyatifi bu anlamıyla Kıbrıs’ta bir ilk oldu. Kırsalda kadın örgütlenmesi gerçekleştiriliyor. Hak temelli çalışmalarımız oluyor. Bilinçlendirme toplantıları yapıyoruz. Kadınları kentlerden kırsala doğru toplumsal cinsiyet konusunda bilinçlendirip hep beraber "ne yapabiliriz" diye sürekli kendimizi ileriye götürüyoruz" dedi.

Kıbrıs eğitim müfredatının Türkiye ile aynı olduğunu kaydeden Kula konuşmasının devamında şunları belitti: "Kıbrıs'ta yaşanan kadın ve çocuk cinayetleri Türkiye’deki atmosfer ile bağlantılı çünkü ne yazık ki bu bir zihniyet sorunu. Eğitim yasamızla ilgili büyük bir bağlayıcılığı var. Kıbrıs’ın müfredatı Türkiye’den geliyor. Kitapları materyallerin hepsi Türkiye’den geldiği için eğitim de paralel olarak aynı. Dünya eğitim ile ilgili sıkıntılar var ancak Kıbrıs da Türkiye gibi hak temelli bir eğitim anlayışını kavramış değil maalesef. Militarizmden, şovenizm den uzak bir eğitimimiz yok. Bu da kadın ve çocuk olaylarında oldukça etkili bir durum."

KIBRIS TÜRKİYE’NİN POLİTİK ATMOSFERİNDEN ETKİLENİYOR

Kadın ve çocuklara karşı saldırıların hepsinin politik olduğunu söyleyen Kula, artan cinayetlere ve saldırılara karşı temel sorunun bilinç olduğunu ve Türkiye’nin politik atmosferinden etkilenildiğini anlattı. Kula, "Kadın cinayetlerinin temelleri pek çok toplumsal problemi barındırmakla birlikte, devlet kurumlarının aldığı yetersiz önlemler yaşanan kadın cinayetlerini körüklüyor. Kadınları toplumsal cinsiyet konularında bilinçlendirirken eğitimin öneminden söz ediyoruz. Kadınlar bu anlamda çok mutlu ve çalışmalarımıza gönüllü olarak da katılıyorlar. Türkiye’de bulunan kadın hareketleri ile de sürekli iletişim halindeyiz" diye belirtti.