Klima kullanmadan evdeki ısıyı azaltmanın yolları

Avrupa’ya haftaya aşırı sıcaklarla girdi. Bir çok ülkede sıcaklık değerlerinin 40 dereceye yaklaşması bekleniyor.

Havalar ısınınca enerji tüketimi de artıyor. Uluslararası Enerji Kurumu’na göre klima, küresel elektrik tüketiminin yüzde 10’unu temsil ediyor. Klimalar, güçlü bir sera gazı olan soğutucu gazlarla, havayı kirletiyor.

Eğer küresel ısınmayı sınırlandırmak için bir şeyler yapılmazsa, yüzyılına sonuna doğru hava sıcaklıkları 50, hatta 55 dereceye kadar çıkabilir.

“Réseau action climat” hareketinden Charlotte Izard, Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada “Sıcaklık dalgalarının sıklığı ikiye hatta üçe katlanacak. Hem alışkanlıklarımızı hem de kent biçimlerimizi uyarlamak aciliyet arz ediyor” dedi. Bir çok uzman ve çevreci, daha geniş bir perspektifle kentlerin boşaltılması gerektiğine işaret ediyor.

Peki klima kullanmadan evdeki ısı nasıl azaltılabilir?

DOĞAL SERİNLEME

Gün içerisinde, içerideki serinliği korumak için pencereleri ve perdeleri kapatın. Tersine, akşam olduğunda ve özellikle de gece, serin havanın girmesi için pencereleri açık tutun. Gündüz, bu havayı içeriye hapsetmek gerekecek.

PENCERELERE FİLM ÇEKİLMESİ

Pencereler için ayrıca, ısı karşıtı ve anti-UV film veya filtreler de kullanılabilir. Böylece içeriye ışığın girmesi kesilmediği gibi, ek sıcaklık oluşması engellenebilir.

ÇARŞAF YÖNTEMİ

Eski bir uygulama olan ıslak çarşaf yöntemi de öneriliyor. Açık bir pencere önüne ıslak çarşaf asılabilir. Ancak sık sık çarşafı ıslatmak gerekecek. Su ile serinleme yöntemleri arasında, havaya su püskürtmek, balkon ve terasların sulanması da öneriliyor.

YEŞİL BİTKİ

Yeşil bitkiler, sadece estetik için değil, serinlemeye de yardım ediyor. Duvara tırmanan bitkiler, duvarın nemlenmesi ve serinlemesini sağlarken, bazı yeşil bitkiler kirliğe karşı mücadelede de kullanılıyor. Böylece aşırı sıcaklarda havanın daha solunur kılınmasına yardımcı oluyorlar. Balkonda yeşil bitki yetiştirilebilir, pencerelere de asılabilir.

ELEKTRONİK ARAÇLARIN KAPATILMASI

Evdeki hava sıcaklığını düşürmenin diğer bir yöntemi olarak, lamba, elektronik mutfak aletleri, bilgisayar, televizyon, bulaşık makinesi, fırın gibi ısı yayan araçların kullanılmaması öneriliyor.

SICAK SIVI TÜKETMEK

Eğer tüm tavsiyelere rağmen halen aşırı sıcaklar etkiliyorsa, sıcak içecekler tavsiye ediliyor. Bu şekilde vücudun dış sıcaklığa adapte olması sağlanıyor. Başlangıçta terletse de içmeye devam etmek gerekiyor. Sıvı kaybına yol açan kahve, alkol ile susuzluğu gidermeyen soda veya endüstriyel meyve sularından kaçınmak gerekiyor. Bu içecekler susama hissi veriyor. Bununla birlikte soğuk duş almak, geniş ve hafif kıyafetler giymek, günün sıcak saatlerinde yoğun sportif faaliyetlerden kaçınmak serinlemek için faydalı olacak.