Köln’de katledilen kadın ve oğlu için eylem

Kadınlar, geçtiğimiz hafta boşandığı eşi tarafından katledilen kadın ve oğlu için Köln’de eylem yaptı.

Almanya’nın Köln kentinde Sosyalist Kadınlar Birliği  (SKB) ve Zora’nın çağrısı ile birkaç gün önce Niehl nehrinde ölü bulunan Türkiyeli göçmen kadın ve oğlu için eylem yapıldı.

Eyleme Avrupa Kadın Dayanışması (AKD) bileşenlerinden Kadın Gözü, Yeni Kadın ve DİDF’li kadınlar katıldı.

Geçtiğimiz hafta, boşandığı eski eşi tarafından katledilen 24 yaşındaki genç kadının cesedi, Niehl Limanı’nda, 4 yaşındaki oğlunun cesedi de 15 km. uzaklıktaki Worringen’de bulunmuştu.

Kadının eşinden ayrılarak yaşadığı mahalle olan Kalk’da bir araya gelen kadınlar tepkilerini dile getirdi.

Katledilen genç kadın ve oğlu için mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı.

Eylemde Zora adına yapılan konuşmada "Birkaç gün sonra 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı  Uluslararası Mücadele Günü’’ denilerek kadın cinayetlerinin Almanya’da da artarak devam ettiği belirtildi.

Konuşmada, “Kadınlar tarih boyunca erkek egemen zihniyetin baskısına uğradılar ve her geçen gün bu baskı da artmakta. Kadın bedeni üzerine çıkarılan kararlar, devletlerin ve erkeklerin kadınların bedeni üzerinde hak iddia etmesi, bu sistemin her kolunun erkek adaletini savunması ve bu baskının da kapitalist devlet sistemi tarafından nasıl planlı bir şekilde yapıldığını ve arttırdığını göstermektedir. Bu nedenle biz kadınların sokaklarda olması, sesini çıkarması ve direnmekten asla vazgeçmeyeceğini göstermesi çok önemli” denildi.

 Sık sık “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadına yönelik şiddete son”, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganlarının atıldığı  eylem, 25 Kasım’da Köln Deutz Ottoplatz’da saat 17.30’da gerçekleştirilecek eyleme çağrı yapılarak sona erdirildi.