‘Korkmuyoruz, çünkü parolamız jin jiyan azadî’

Frankfurt’ta kadınlar Women Defend Rojava ve Amara Kadın Meclisi öncülüğünde bir araya geldi. Rojhilatlı Lelom Ercüment, “Korkmuyoruz; çünkü parolamız jin jiyan azadî’dir, mutlaka kazanacağız” dedi.

Almanya’nın Frankfurt kentinde kadınlar, Jîna Emînî’nin katledilmesini protesto etmek ve tüm dünyada yankısını bulan Rojhilat ve İran’daki kadın isyanına destek vermek amacıyla Paulplatz’da bir araya geldi.

Eyleme, Kürt kadınların yanı sıra Afgan, Fars ve Alman kadınlar da katıldı.

Sıklıkla “Jin jiyan azadî” sloganının atıldığı eylemde, Women Defend Rojava Frankfurt adına bildiri okundu. İran ve Rojhilatlı kadınların direnişinin selamlandığı bildiride, şu vurgular yapıldı: “Jîna Emînî tüm kadınların sesidir, Kürt kadın mücadelesinin ardılıdır, dolayısıyla Kürt kadınlarını unutmamak gerekiyor. Avrupa ülkelerinin göndermiş olduğu kimyasal silahlarla Kürdistan’da ve Rojava’da insanlar katlediliyor, siviller hedef alınıyor. Bu kapitalist sisteme karşı birlikte hareket etmemiz gerekiyor, onun için jin, jiyan, azadî’yi erkek egemen sisteme karşı her yerde haykırmalıyız.”

8 Mart Komitesi ise Afgan aktivist Wajiba Qani konuştu. Kadınlar öncülüğünde süren direnişi selamlayan Wajiba Qani, Afgan ve İranlı kadınların diktatör rejime karşı uzun yıllardır mücadele ettiklerini vurguladı. Devamla ise, “Ortadoğu’da özelde Afgan ve İranlı kadınlar, bu diktatör rejimler tarafından baskı altındalar. Kadınların hiçbir hakkı yok. Bu yaşananlar ile birlikte insanlar artık İslamiyet’e inanmaz oldu; çünkü bunların hepsi İslamiyet adına yapılıyor. Kadınlar üzerinde korkular yaratarak tüm toplumu esir alıyorlar. Kadınların Kabil’den Tarhan’a kadar direniş içerisinde olduğunu söyleyen Wajiba Qani, “Hep birlikte güçlüyüz” dedi.

Rojhilatê Kurdistanlı kadın aktivisti Lelom Ercüment ise “Biz Rojhilat kadınları olarak 43 yıldır bu sistemin baskısı altındayız. İranlı kadınlar olarak bu köle yaşamı kabul etmiyoruz. Bizim mücadelemiz ve direnişimiz kazanacak. Korkmuyoruz; çünkü parolamız jin jiyan azadî’dir. Mutlaka kazanacağız” şeklinde konuştu.

Kadınlar, Cumartesi günü (1 Ekim) saat 13.00’da Frankfurt, Römer’de tekrar buluşma çağrısıyla eylemlerine son verdi.