Kürdistan ve Türkiye'de kadınlar eylemde: İtaat etmeyeceğiz

Amed ve Antep'te kadınlara dönük devlet saldırıları birçok kentte protesto edildi. Kadınlar "itaat etmeyeceğiz" mesajını verdi, AKP-MHP iktidarına kaybettireceklerini vurguladı.

MARDİN

HDP Mardin İl Örgütü'nün açıklamasından önce polis parti binasını ablukaya aldı. İl binası önünde yapılan açıklamaya HDP Sözcüsü ve kent vekili Ebru Günay ve çok sayıda partili katıldı.

HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, “Bugün 14 Temmuz direnişinin yıl dönümü. 12 Eylül faşist cuntasına bile boyun eğmeyen halkımız bugün yine direnecektir” dedi.

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay da kadınların direnişinin sınırları tanımadığını belirtti. AKP’nin kadın düşmanı politikalarının HDP’li kadınları durdurmayacağını belirten Günay, “Bizim kadın mücadelemiz baskılarla, gözaltılarla yıllarca mücadele etti. Bizler emek vererek, mücadele ederek ve kadınlarla dayanışarak bugünlere geldi. AKP’nin kadın kırımı operasyonları, baskıları bizi yıldırmayacaktır” diye konuştu.

Günay, "Başta TJA dönem sözcümüz Ayşe Gökkan olmak üzere tüm gözaltına alınan kadın arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve kadın mücadelemiz dayanışma ile büyümeli” diye belirtti.

ŞIRNAK

Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde HDP Cizre İlçe Örgütü önünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda kadın katıldı. TJA aktivisti Zilan Ecevit, "Bizi yok sayanlara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, itaat etmedik, etmeyeceğiz. Sesimizi kısmak isteyenlere karşı 'Varız, Buradayız' dedik ve olmaya devam edeceğiz” dedi.

AĞRI

HDP Ağrı İl Örgütü'nün ablukaya alınması üzerine HDP Ağrı Milletvekilli Dilan Dirayet Taşdemir, sokakta tek başına açıklama yaptı.

Engellemeleri protesto eden Taşdemir, AKP'nin halklara ve demokrasiye olduğu kadar kadın özgürlük mücadelesine de düşman olduğunu ifade etti. Taşdemir, “AKP Kadın muhalefetinden korkuyor. AKP şunu çok açık bilsin ki Kadın özgürlük mücadelesi AKP’ye kaybettirecektir” dedi.

ANKARA

HDP Ankara Kadın Meclisi, Çankaya’daki parti binasında toplandı. Ankara İl Kadın Meclisi üyesi Zeyno Bayramoğlu, bugüne kadar hiçbir iktidarın kadın mücadelesini bastıramadığını kaydetti. Bayramoğlu, “AKP ve onun ortağı olan MHP’nin toplumu baskı, sindirme ve biat ettirme siyasetine karşı umudu elimize aldık ve topluma sunmak için yola çıktık. İktidarın en büyük korkusu da kadınlar öncülüğünde gelişen bu direniş ve mücadele kararlılığıdır” dedi. Bayramoğlu, “Bizi yok sayanlara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, itaat etmedik, etmeyeceğiz” dedi.

BATMAN

HDP Batman Kadın Meclisi, gözaltılara ilişkin parti binasında açıklama yaptı. HDP İl Eşbaşkanı Fatma Ablay, direnen kadınlara yönelik baskıların kadın mücadelesini geriletemeyeceğini ifade etti.

ADANA

HDP Adana İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Mor Dayanışma ve Emek Partisi (EMEP) yöneticileri de destek verdi.

AKP-MHP’nin saldırgan erkek anlayışına karşı geri adım atmayacaklarını ifade eden HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, kadınların; iktidarın kadın düşmanı politikaları sonucu gözaltına alındığını vurguladı. Sıkışan iktidarın kadınlara saldırdığını aktaran Tural, "Biz kadınlar; AKP ve onun ortağı olan MHP’nin; toplumu baskı, sindirme ve biat ettirme siyasetine karşı umudu elimize aldık ve topluma sunmak için yola çıktık. Bizi yok sayanlara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, itaat etmedik, etmeyeceğiz" dedi.

EMEP Adana İl Başkanı Avukat Sevil Aracı Bek, kadınlar olarak seslerini yükseltip, kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Mor Dayanışma üyesi Pelin Çiçek de iktidarın toplumu gericileştirmek için ilk önce kimlik mücadelesine ve kadınlara saldırdığını aktardı.

MERSİN

HDP HDP Mersin İl Örgütü ve Kadın Meclisi, parti binasında yapılan gözaltı operasyonlarına tepki gösterdi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, gözaltına alınan kadınların TJA çatısında yıllardır özgürlük mücadelesi yürüttüğünü kaydetti. Şöfer, “Sesimizi kısmak isteyenlere karşı ‘Varız, Buradayız’ dedik, burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

ADIYAMAN

HDP Adıyaman il binasında bir araya gelen kadınlar, gözaltılara tepki gösterdi. İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca, "İktidarın en büyük korkusu da kadınlar öncülüğünde gelişen bu direniş ve mücadele kararlılığıdır” dedi.

URFA

Urfa’da da HDP il binası önünde açıklama yapıldı. HDP Milletvekili Ayşe Sürücü’nün de katılımıyla yapılan eylemde konuşan İl Eşbaşkanı Emine Çetiner, siyasi soykırımı kınadı.