Kürt kadınları dünya kadınlarıyla geleceği örecek

Kürt kadınları 6-7 Ekim’de Frankfurt Goethe Üniversitesi Studierendenhaus’ta yapılacak “Yapım aşamasındaki devrim” başlıklı konferansta dünya kadınlarıyla buluşmaya hazırlanıyor.

Kürt kadınları, Frankfurt Goethe Üniversitesi Studierendenhaus’ta 6-7 Ekim tarihleri arasında yapılacak “Yapım aşamasındaki devrim” başlıklı konferansla dünya kadınları ile buluşacak.

Programı, çağrısı ve çalışma gruplarından, teknik hazırlıklara kadar kadınların ortak akıl ve emeğiyle gerçekleştirilecek konferansta 7 dilden (Kürtçe, İspanyolca, İtalyanca, Fransızca, İngilizce, Almanca ve Kürtçe) simultane çeviri yapılacak. Dünyanın farklı coğrafyalarından kadınlar bir araya gelecek.

Frankfurt Goethe Üniversitesi Studierendenhaus’ta yapılacak konferans 6 Ekim’de saat 9:00’da farklı coğrafyalardaki kadınların kendi dillerinden katılımcıları selamlayacağı ritüelle başlayacak. Saat 10:00’da başlayacak ataerkilliğin krizi ve kadına karşı sistematik başlıklı birinci oturumun moderatörlüğünü Debbie Bookchin yapacak. Kapitalist sistem ile ataerkil sistemin bağlantısının ele alınacağı bu oturumun konuşmacıları Latin Amerika’dan Miriam Miranda ve Claudia Korol ile sosyolog Nazan Üstündağ.

ATÖLYELER JİNEOLOJİ PERPSEKTİFİYLE YAPILACAK

Öğleden sonraki ikinci oturumda ise kadınlar jineoloji perspektifi ve yöntemleriyle hazırlanan atölyelerde buluşacak. Saat 14:30’tan 18:00’ e kadar sürecek olan atölye dokuz ayrı başlıkta dokuz farklı grupla yapılacak. Faşist rejimlerin yükselişi ve kadınlar üzerindeki etkileri, kadın kırımı, cinsel şiddet ve öz savunma, ekoloji, anaerkil toplumlar ve toplumsal kimlikler, savaş, zoraki göç ve mültecileştirme politikaları, sömürgecilik, kapitalist modernite ve kadın üzerindeki etkileri, yoksulluğun kadınlaştırılması ve komünal ekonomi, kadın ve alternatif medya, teorimizi pratikleştirmek başlıkları altında yürütülecek.

Konferans katılımcılara yapılacak atölyeler için aylar öncesinden çağrı yapan jineoloji, kadınların ortak akıl ve deneyimlerine dayanarak gelecek ve mücadele perspektifi oluşturmayı amaçlıyor. Atölyelerde en dikkat çeken başlıklardan biri sömürgeciliğin kadın üzerindeki etkileri olacak. Bu bölümde sömürgeciliğe karşı direniş, kadınların kendi topraklarından getirdikleri hikayeler ve objelerle anlatacak. Atölyelerde yapılacak sunumların içeriği ve tartışma sonuçları tüm katılımcılara yaratıcı ve farklı yöntemlerle aktarılacak. Atölyelere Rojava’da yaşamını yitiren Anna Campbel ve Eric Scuirfeld’in yakınları ile sömürgeciliğin acımasız saldırılarına maruz kalmış halklardan Tamil, Amazing, Êzidî, Bask ülkesinden ve Latin Amerika’nın yerli halklarından kadınlar katılacak.

FİS’TEN REQA’YA KADAR KIRK YILLIK DENEYİMİ ANLATACAKLAR

İkinci gün yapılacak üçüncü oturum, Kürt kadınlarının uzun soluklu mücadele deneyimine odaklanıyor. Rahila Gupta’nın moderatörlüğünü üstlendiği bu bölümde kadınların konfederal sisteminin inşası, ataerkil sistemden kopuşun ardındaki felsefe, kadının öz savunması gibi konularda sunumlar yapılacak. Bu bölümde Rojava’da Kürt kadınlarının DAİŞ’e karşı mücadelesinde tanınmış isimler konuşma yapacak. Ayrıca Rojava’da ekonomi, öz savunma, meclis, komün ve eşbaşkanlık deneyimleri bu deneyimlerin aktörleri tarafından anlatılacak.

FARKLI DENEYİMLER ORTAK MÜCADELE PERSPEKTİFİNE DÖNÜŞECEK

Öğleden sonraki dördüncü oturum ise yerel deneyimler ve evrensel mücadeleler başlığıyla yapılacak. Femmes Solidaires üyesi Suad Said Abbas’ın yöneteceği bu oturumda Hindistanlı kadınların eril şiddet ve kadınların postkolonyal direnişi, Black Lives Matter temsilcisi kadınlar ise beyaz egemenliğin cinsiyetçiliği başlığı altında sunumlarını yapacak. Kuzey Suriye’de Süryani Kadın Meclisi üyeleri tanrıçaların uyanışı başlıklı sunumu yapacak. Filipin’den kadın hareketi Gabriela, Latin Amerika’daki kadına yönelik şiddete karşı bir toplumsal hareket olarak yükselen Ni Una Menos (Bir kişi daha eksilmeyeceğiz) platformu, Afganistanlı kadınlar da kendi deneyimlerini paylaşacak.

‘MÜCADELE DENEYİMLERİ NASIL ORTAK PERSPEKTİFE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR’

REPAK temsilcisi Meral Çiçek’in yöneteceği beşinci oturumda ise kadınların mücadele deneyimlerini nasıl ortak bir perspektife dönüştürebileceği tartışılacak. Siyahi kadınların yanı sıra Hindistan, Ortadoğu, Kuzey Kürdistan ve Zapatista hareketi temsilcileri konuşma yapacak. Konferans süresince katılımcı olarak çağrılan ancak mesafelerin uzaklığı katılamayan birçok şahıs, hareketin destek mesajları da katılımcılarla paylaşılacak. Katılımcıların konaklama, ulaşım ve lojistik ihtiyaçlarını üstleniyor. İlk günün sonunda müziğin ortak diliyle Kürt kadınlarının mesajlarını dünya kadınlarına iletecek olan Kevana Zerin üyeleri de konferans için özel bir performans hazırlıyor.

Women Weaving The Future adlı networkun kuruluş amacı Rojava devrimi ile birlikte dünya kadın hareketleriyle bağını güçlendiren Kürt kadın hareketinin ortak mücadele perspektifi oluşturmak ve ataerkil sistemin sürekli saldırıları karşısında sürekli bir direniş ağını geliştirmek. Networkun hazırladığı konferans çağrısında bu iddia ‘çağın koşulları, niteliği ve ihtiyaçlarına denk yol, yöntem ve perspektifler oluşturmak, yerelden evrensele doğru ilerleyen bir kadın örgütlülüğü ve ittifakı geliştirmek’ şeklinde tanımlanıyor. Ocak ayından bu yana sekiz kez toplanan networkun içinde TJK-E’ye bağlı tüm dışilişki komisyonları, Uluslararası Kürt Kadın Temsilciliği (REPAK), Ceni Kürt Kadın Barış Bürosu, Jineoloji Center, Öcalan'a Özgürlük Kürdistan’a Barış Uluslararası İnsiyatifi, Rojava Uluslararası Özgür Kadınlar Vakfı (WJAR) gibi kurumlar yer alıyor.

Kayıt işleminin 15 Eylül’e kadar süreceğini duyuran hazırlık komitesi katılımcıların daha ayrıntılı bilgi alması için iletişim bilgilerini de paylaştı.

www.revolutioninthemaking.blogsport.eu

e-mail: [email protected], [email protected]