Kürdistan kentlerinde 8 Mart eylemleri

8 Mart kapsamında TJA ve HDP Kadın Meclisi öncülüğünde eylemler düzenlendi.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında birçok kentte eylem ve etkinlik düzenledi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri, Genel Merkez binasında açıklama yaptı. Açıklamanın yapıldığı salona, ”Erkek devlet şiddetini teşhir ediyor, kadın dayanışmasını büyütüyoruz” pankartı asıldı. HDK Sözcüsü İdil Uğurlu'nun katıldığı eylemde, 8 Mart kapsamında, 6 Mart’ta Kadıköy’de, 8 Mart’ta ise Taksim’de yapılacak olan Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılım çağrısı yapıldı.

İktidarın kadınları tehdit olarak gördüğünü ifade eden HDK Eş Sözcüsü Uğurlu, “İktidar adeta kadınların adım atmasından korkar hale gelmiştir. Evet, korksunlar. Kadınlar bu güne kadar mücadele ederek kazanım elde etmeye ve kazanımlarını korumaya çalıştılar. İktidarın karnesine baktığımızda, 2020’de 300’e yakın kadın katledildi. Kadınlar evlere hapsedildi. Kadınlar çıplak aramaya maruz kaldılar. İktidar ise erken ifade etmedikleri için iffetsizlikle suçladı. Kadın beyanını tartışmaya açan ve kendi kadınını yaratmak istiyorlar. Tüm baskılara rağmen sokaklarda olan, fabrikalarda, cezaevlerinde olan ve varız diyen güçlü bir kadın mücadelesi var. Biz şunu da görüyoruz kendileri her şeyi yapıyorlar. Ama kadınlar bir açıklama yapmak istediğinde korkuyorlar ve engellemeye çalışıyorlar. Kamu düzeni kimin için var? Bizim için var. Bizim örgütlü mücadelemiz var. İktidar bundan korkuyor” dedi.

8 Mart Kadın Platformu da Beyoğlu'nda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yaptığı açıklamayla tüm kadınları 6 Mart’ta Kadıköy’de gerçekleştirilecek olan kadın buluşmasına davet etti. "Özgürlüğümüzü kazanacağız " yazılı pankartının asıldığı açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. 8 Mart Kadın Platformu üyesi Nupelda Çelik, patriarka ve erkek şiddetinin karşısında, kadınların hayatlarını ve haklarını savunmaktan vazgeçmediklerinin altını çizdi.

 AĞRI

HDP Ağrı Kadın Meclisi, Patnos'ta şenlik düzenledi. Belediye Kültür Merkezi'ndeki şenliğe Belediye Eşbaşkanı Müşerref Geçer ile çok sayıda kadın katıldı. Program öncesi kadınlar Kürtçe ezgiler eşliğinde halaya durdu. Ardından partili kadınların yaptıkları çalışmalardan oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı. Şenlikte konuşan Patnos Belediyesi Eşbaşkanı Müşerref Geçer, 2021 yılında kadın kazanımlarının artacağını ifade ederek, erkek egemen sisteminin her türlü dayatmasına karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Program, kadınlara karanfil ve hediye dağıtımı yapıldıktan sonra son buldu.  

 ADANA

HDP Adana Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, Ceyhan'da kadın şöleni düzenledi. HDP Ceyhan İlçe Örgütü binasında yapılan şölene, Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile çok sayıda kadının katıldı. Şölende konuşan HDP'li Hatimoğulları, 8 Mart'ın kadın mücadelesindeki önemine değinerek, mücadeleyi örgütleyerek ve dayanışarak büyüteceklerini vurguladı. Kadınların her alanda fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldığını dile getiren Hatimoğulları, AKP iktidarı döneminde bu şiddetin katmerleştiğini söyledi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eyleminin 96. gününde olduğuna dikkat çeken Hatimoğulları, tutukluların taleplerinin yerine getirilerek, İmralı tecridinin sonlandırılmasını istedi.

 Şölen Koma Ş. Azadi'nin seslendirdiği stranlar ve çekilen halaylarla son buldu.

MARDİN

Mardin’de kadınlar Kızıltepe’nin Xurs bölgesinde bir araya geldi. Aralarında HDP Sözcüsü Ebru Günay’ın da olduğu kadınlar, ellerinde karanfillerle Xurs Pınarı'nın başına kadar sloganlarla yürüdü.

Pınar başında konuşan HDP Sözcüsü Günay, “Cezaevlerindeki kadın arkadaşlarımıza ulaştıramadığımız bu karanfilleri, özgürlüğe ve barışa akan bu suya bırakarak, onlara ulaştırmak istiyoruz. Her yerde, hep birlikte jin, jiyan, azadî (Kadın, yaşam, özgürlük) diyelim” ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından kadınlar karanfilleri Xurs Pınarı'na bırakarak, şarkılar seslendirdi.

Kadınlar daha sonra ilçede kadın esnafları ziyaret ederek, karanfil dağıttı.

 AMED

Amed'de Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihi On Gözlü Köprü'de balon uçurma etkinliği gerçekleştirdi. HDP Milletvekilleri Semra Güzel ve Remziye Tosun'un da katıldığı etkinlik öncesi köprü çevresi polislerce ablukaya alındı. Etkinlikte konuşan HDP Sur İlçe Yöneticisi Makbule Güner, “Bu balonları kadına yönelik şiddete karşı uçuruyoruz. Umarız şiddet bu balonlar gibi uçup gider” dedi. Daha sonra kadınlar mor ve beyaz renkli balonları zılgıtlar eşliğinde havaya uçurdu.

Etkinlik “Jin, jiyan, azadî” sloganı ve zılgıtlarla son buldu.

URFA

Urfa’da da tutuklu kadınlara dayanışma kartı gönderildi. HDP İl Örgütü binasında bir araya gelen kadınlar, hazırladıkları kartları kargoyla cezaevlerine gönderdi.