Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Kürdistan ve Türkiye’de 25 Kasım’ın startı verildi

Kürdistan ve Türkiye’de kadınlar 25 Kasım eylemlerinin startını verdi.

Ankara, Ağrı, Urfa ve Şırnak’ta alanlara çıkan kadınlar, iktidarın kadın düşmanı politikalarına karış ortak mücadele çağrısı yaptı.

ANKARA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Kadın Meclisi, partilerinin il binasında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerinin startını yaptığı açıklama ile verdi. Açıklamaya HDP il ve ilçe örgütünden çok sayıda kadın katıldı. Açıklamada, “Erkek-Devlet Şiddetine Karşı Mücadeledeyiz” yazılı pankart Türkçe ve Kürtçe olarak açıldı.

Açıklamada konuşan HDP Ankara Kadın Meclisi Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, “Kadınlar olarak erkek-devlet şiddetine karşı mücadelemizi büyüttüğümüz bir dönemde, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ olan 25 Kasım için çalışmalarımızın startını veriyoruz. HDP Ankara Kadın Meclisi olarak; kadın katliamlarının erkek devlet tarafından özendirildiği, savaş politikaları ile kadına yönelik saldırıları ve baskıların süratle arttığı bu dönemde; isyanımızı birlikte büyüttüğümüz kadınlarla, 25 Kasım haftası evde, okulda, işyerinde, meydanlarda, yaşamın her alanında yan yana omuz omuza olacağız” sözlerine yer verdi.

Zeyno Bayramoğlu şöyle konuştu: “Biz kadınlar, bir yandan erkek egemenliğinin kadınlara açtığı savaşla, bir yandan pandemi ile birlikte daha da artan yoksulluk ve görülmeyen ev içi ve bakım emeğiyle, bir yandan da kayyımlar eliyle irademizin gasp edilmesine karşı mücadele ediyoruz. Önümüzde 25 Kasım var. Türkiye’de kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, istismar ve katliamlar sistematik bir şekilde devam ediyor. Erkekler, birbirinden ve erkek egemenliğinden aldıkları güçle bunları yapıyor.”

“İktidarın biz kadınlara yönelik saldırıları bitmiyor! Şimdi de kadın üniversiteleri açacaklarmış! Sizin kadın üniversitelerinizin kadınları toplumsal yaşamdan uzaklaştırma amacını taşıdığını biliyoruz! Burada sesleniyoruz! Kadınlar eşit, parasız, anadilinde, bilimsel ve toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan üniversitelerde okumak istiyor” diyen Zeyno Bayramoğlu kadınların her şeyden önce özgür bir ülkede yaşamak istediğini belirtti.

Açıklama, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ile “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla birlikte alkış ve zılgıtlar eşliğinde son buldu.

AĞRI / DOĞUBAYAZIT

Ağrı’da da kadınlar alanlardaydı. Doğubayazıt ilçesindeki etkinlik öncesi HDP ilçe binasının önü TOMA, zırhlı araç ve çok sayıda çevik kuvvet ile çevrelendi.

Kadınlar “İklimi değil, sistemi değiştir”, “Dilim kimliğimdir, kimliğim onurumdur”, “ Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun”, “Jin jiyane jiyane ne kuje”, “ Erkek şiddetine karşı alanlardayız”, “Biji berxwedana Jinan” yazılı renkli lolipopların yanı sıra “Em Xwe Diparezin” pankartı taşıdı.

Açıklamayı DTK Eşbaşkanı Leyla Güven yaptı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nün tarihine kısaca değinerek yürüyüşün engellenmesine tepki gösterdi. Kadına yönelik şiddete son verilmesi için her yıl 25 Kasım’da olduğu gibi bugün de alanlarda olmak istediklerini kaydeden Leyla Güven, “Kadınlar her en sevdikleri yani babaları, kardeşleri, eşleri ve yakın akrabaları tarafından öldürülüyorlar. Bu aslında kadın şahsıda tüm toplumlara yönelik şiddettir. Artan bu şiddete karşı, eril zihniyete karşı başkaldırıyoruz. Diyoruz ki biz kadınlar toplumun yarısıyız, bizler dünyanın yarısıyız, bizleri öyle kolay katledemezsiniz. Bizler birleştiğimizde erkek zihniyetini tüm dünyada alaşağı edebiliriz. Bu gücümüz var, bu cesaretimiz var. Bunun için alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi

Kadınların kendilerini savunurken, devlet zihniyetinin şiddetine de maruz kaldığına dikkat çeken Leyla Güven, şunları dile getirdi: “İşte bu kendimizi savunduğumuz süre içinde karşılaştığımız bir devlet zihniyeti var. O devlet zihniyeti de şudur; biz bugün Doğubayazıt’ta bir noktaya kadar yürümek istedik, ama Doğubayazıt’ın emniyeti yetmemiş, çevre illerden de takviye güç getirmişler. Kadınlardan korkmayın! Eğer kadınlardan korkmaya devam ederseniz, siz yaşamda hiçbir şekilde muvaffak olamazsınız. Çünkü kadın yaşamın kendisidir. Bu kadar güç yığmanıza gerek yok. Biz sadece bir zihniyetle mücadele ediyoruz. Bu zihniyeti değiştirmeniz şart aksi taktirde bu zihniyet bir gün sizleri de vuracak. Yani biz bugün özellikle uzman çavuşlarla belirlenen devletin sopasını elinde tutanların, özellikle bizim coğrafyada genç kızlara gençlere karşı taciz, tecavüz kültürünü geliştirdiklerini duyuyoruz. Musa Orhan’lar ceza almadığı müddetçe bizler mücadelemizi sürdüreceğiz. İpek Er sadece taciz ve tecavüze uğradığı için Musa Orhan’da ‘git beni kime şikayet ederseniz edin’ dediği için yaşamına son vermek zorunda bırakılmıştır.”

Açıklama, alkış ve zılgıtlarla “Jin jiyan azadi” ve “ Em Xwe Diparezin” sloganları sona erdi.

URFA/SURUÇ

TJA ve HDP Kadın Meclisi’nin “Em Xwe Diparêzin” kampanyası çerçevesinde ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Urfa'nın Suruç ilçesinde etkinliklerin startını yaptıkları açıklama ile verdi.

Yapılmak istenen yürüyüşe HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Remziye Tosun, Ayşe Sürücü, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe örgütleri, çevre illerden gelen HDP’li ve TJA’lı kadınlar katıldı. HDP Suruç ilçe binası önünde toplanan kadınlar müzik ve zılgıtlar eşliğinde halaylar çekti.

Yürüyüş yapmak isteyen kadınlar polisler tarafından engellenirken kadınlar bunun üzerine ilçe binası önünde açıklama yaptı. Yapılan açıklamada kadınlar, “Em xwe diparêzen” pankartı açarak sık sık, “Jin jiyan azadi” sloganı attı.

Açıklamada ilk olarak konuşan HDP Urfa il Eşbaşkanı Emine Çetiner, yürüyüş yapmalarına izin verilmediğini ve bu engellemelerin kendilerine geri adım attıramayacağını söyledi.

Eylemde konuşan HDP’li Remziye Tosun ise kadına karşı şiddetin görünürlüğüne dikkat çekerek, yapmak istedikleri yürüyüşe izin verilmemesinin de bu şiddetin bir parçası olduğunu vurguladı.

HDP’li Meral Danış Beştaş ise sözlerine 25 Kasım’a giderken birçok merkezde start verdiklerini ve Suruç’un bu merkezlerden biri olduğunu belirterek başladı. Kadınların her yerde sesini yükseltmeye devam ettiğini kaydeden Meral Danış Beştaş, bugün Kader Ortakaya’nın ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatarak, anısı önünde saygıyla eğildiğini söyledi.

Beştaş şunları belirtti:  “Türkiye yönetilemiyor halk yoksulluk, işsizlik içinde ekmeğe muhtaç durumda. Bu durumdan en çok etkilenen de biz kadınlarız. Sadece 25 Kasım değil yılın 365 günü alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu ülkede her gün kadına şiddet uygulayan bir akıl sistem ve yargı var. Yargı gücünü nerden alıyor? Kadının sokakta olmasını istemeyen zihniyetten alıyor. Erdoğan kadın erkek fıtratının bir olmadığını söylüyor bu nasıl bir fıtrattır? Biz HDP Kadın Meclisi olarak Türkiye’de yaşayan her kadının birlikte mücadelesinin önemini biliyoruz. Kadına dönük şiddet taciz ve tecavüz hız kesmeden devam ediyor ama eskisi gibi gizleyemiyorlar çünkü güçlü kadın iradesi ve HDP’li kadınlar var. Kadın yaşamdır yaşamla birlikte kadınla özgürlüğü getireceğiz. Meydanda buluşmamızdan korkuyor, iktidar kadından ve halktan korkuyor ve baskı dozajını artırıyor.”

Son olarak konuşan ve yerine kayyım atanan Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik iktidarın kadınlardan korktuğunu ve HDP’nin çalışmalarının engellendiğini kaydetti. Hatice, kadınların şiddetle mücadelesinin dahi engellendiğine dikkat çekerek kadınların tarihten bu yana mücadele vererek bugünlere geldiğini sözlerine ekledi.

Açıklama sloganlar eşliğinde sona ererken, kadınlar daha sonra Emine Şenyaşar’ı evinde ziyaret etti.

ŞIRNAK / CİZRE

Şırnak’taki eylem adresi ise Cizre ilçesi oldu. HDP Cizre ilçe binasında toplanan onlarca kadın program kapsamında yapacakları yürüyüşe hazırlanırken ilçe binasına giden üç yol çevik kuvvet ve zırhlı araçlar ile kapatıldı. Yürüyüş yapılmasına izin vermeyen polislerle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekilli Nuran İmir arasında tartışma yaşandı.

Yaşanan tartışmanın ardından ilçe binasındaki kadınlar burada polis bariyerlerinin önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Mardin ve Şırnak ilçelerinden gelen kadınlar ise merkezde bulunan Dörtyol’da bir araya geldi. Burada “Erkek-devlet şiddetine karşı mücadeledeyiz” pankartı açan kadınlara HDP Batman Milletvekilli Ayşe Açar Başaran da eşlik etti. Polislerin izin vermemesi üzerine burada da kadınlar kısa süreli bir oturma eylemi gerçekleştirdi.

Oturma eyleminin ardından kadınlar polis barikatlarını aşarak HDP Cizre ilçe binasına kadar yürüdü. Kadınlar HDP ilçe binası önünde polis ablukasına alınan kadınlarla zılgıt ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları ile buluştu. “Erkek şiddetine son”, “Kadın katliamlarına dur de” ve “Em Xwe Diparêzin” dövizlerinin taşındığı buluşmada kadınlar sık sık slogan attı.

Ablukada açıklama yapan kadınlar, “Erkek-devlet şiddetine karşı direneceğiz” yazılı pankart taşıdı.

Açıklamada HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran konuştu. 25 Kasım için Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar ile birlikte mücadele edip alanlarda olduklarını söyleyen Ayşe Acar Başaran, kadınlar olarak her alanda kendilerini savunmaya devam ettiklerini ifade etti. Bugün bölgede kadınların devlet eliyle katledildiğini belirten Ayşe, “Bugün de devletin yüzünü gördük. Kürdistan topraklarında her gün kadınlar devlet eliyle katlediliyor. Sadece Ekim ayında 22 kadın katledildi. Devlet erkeklere bu katliamlar için cesaret veriyor. Sesimiz çıkmasın diyerek faşist sistemlerini kabul ettirmek istiyorlar. Biz asla geri adım atmayacağız. Bu zulmü ve zorbalığı kabul etmiyoruz. Biz zindanları tercih ederiz ama bu baskı rejimini yaşamını asla kabul etmeyeceğiz. Biz mücadele ile bu tecridi bugün olduğu gibi kıracağız. Biz bunu biliyoruz ki devlet de iyi bilsin. Kadınların gücünü kimse kıramayacak. Biz başta Kürt kadınları olarak bu sisteme karşı birlikte yaşamı inşa edeceğiz” dedi.

Kadınlarla her alanda birleşeceklerini ve mücadelelerini büyüteceklerinin altını çizen Ayşe Acar Başaran, “Sayın Abdullah Öcalan üzerinde başlayan ve kadınlar üzerinde devam eden bu tecridi kırana kadar durmayacağız. Bugün Gever’e, Suruç’a alanda olan bütün kadınlara selam gönderiyoruz. Hep birlikte sesimizi yükseltip bu baskılara karşı mücadele edeceğiz. Bugün kadın cinayetlerine dur demek yasak. Bugün ne zaman kadına taciz edildiğinde bir kadını korumak için bu kadar kadın toplandı. Bunlar yasaksa suçsa biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz. Öz savunma suçsa biz bunu işlemeye devam edeceğiz. Ama biz bunların suç olmadığını iyi biliyoruz. Gelin bunlara karşı mücadele edelim. Kürdistan’da özel bir politika uygulanıyor. Kadınlar erkek-devlet şiddetine karşı mücadele edip kendimizi koruyalım” diye konuştu.

Açıklama, “Jin jiyan azadi” ve “Biji berxwadana jinan” sloganları eşliğinde sona erdi.

Açıklamanın ardından onlarca kadın ilçe binası önünde zılgıtlar eşliğinde halay çekti.