Kuveyt ile Filipinler arsında 'köle' krizi

Kuveyt’teki Filipinli “ev işçilerinin” durumu krize yol açtı. Kuveyt, Filipin büyükelçisini sınırdışı etti.

Körfez emirliği Kuveyt, Filipin büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi için bir hafta süre tanırken, Manila’daki Kuveyt büyükelçisini de danışmak için çağırdı.

Kuna haber ajansı geçtiği kısa haberde, “Kuveyt Filipin büyükelçisine ülkeyi terk etmesi için bir hafta süre verdi” dedi.

Kriz 19 Nisan’da patlak vermişti. Filipinler Dışişleri Bakanlığı, ev işçilerinin yardım çağrılarını yanıt olmak için düzenledikleri iki operasyonu basına verdi. Biri 15 saniye, diğer 24 saniyeden oluşan iki video görüntüsü dağıtıldı. Görüntülerde bir genç kadının, bir binadan çıkarıldığı görülüyordu.

Dışişleri Bakanlığı bu operasyonların hayatı tehlikede olan ev işçisi kadınların yardım çağrılarına bir yanıt olduğunu bildirdi. Bakanlık, 7 Nisan’dan beri 26 kadının bu şekilde kurtarıldığını açıkladı. Manila yönetimi ayrıca bu operasyonları Kuveyt polisi ile geniş işbirliği içinde yaptıklarını bildirdi ancak Kuveyt sert tepkide bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkiler, ev işçilerinin durumu nedeniyle uzun zamandır gergindi. Filipinler ve Kuveyt, Filipinli işçileri haklarını daha iyi koruyacak bir anlaşmayı müzakere ediyorlardı. Kuveyt’ta yoksul işçiler sık sık sömürü ve kötü muamelelere maruz kalıyor. Çoğunlukla haklarından da yoksun olan bu işçiler köle statüsünde bulunuyor.