Kuzey Kürdistan’da 10 ayda en az 30 kadın katledildi

İHD Amed Şubesi Kadın Komisyonu, yılın ilk 10 ayında Kuzey Kürdistan’da en az 30 kadının katledildiğini, 37’sinin şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Kadın Komisyonu, 2021 yılının ilk 10 ayında Kuzey Kürdistan’da yaşanan kadın cinayetlerine ilişkin bilançoyu açıkladı.

Şube binasında açıklanan rapora göre yılın ilk 10 ayında en az 30 kadın katledildi, 37’si şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

Açıklamaya İHD Eş Genel Başkanı Yardımcısı Rehşan Bataray Saman da katıldı.

İHD Amed Şubesi Kadın Komisyonu üyesi Derya Yıldırım, kadına düşmanlık politikaların tarih boyunca devam ettiğine vurgu yaptı.

Erkek iktidarların bu politikaları farklı şekillerde sürdüğünü ifade eden Yıldırım, özellikle Ortadoğu’da sürdürülen savaşların kadınlar üzerinde ciddi etkilerinin olduğunu kaydetti.

Yıldırım, “Ortadoğu’da kadınlar ve çocuklar; savaşların en çok ezileni ve acı çekenidirler. Suriye’de yaşanan savaşta da tecrübe edildiği üzere kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar ayrımcılığa maruz bırakılmakta, kaçırılma, cinsel istismar, fuhuşa zorlanma veya işkence gibi birçok suçun mağduru olmaktadırlar” dedi.

Komisyon üyesi Yıldırm şöyle devam etti: “Yine savaş sebebiyle göçmek zorunda bırakılan, farklı ülkelerde mülteci statüsünde bulunan birçok kadın ve çocuk ırkçı ayrımcı saldırılara maruz kalmaktadır. Sadece diğer ülkelerde değil Türkiye’de de benzer birçok politika yürütülmektedir. Özellikle Hakkâri, Şırnak, Dersim gibi kolluk kuvvetlerinin sayıca fazla olduğu bölge illerinde yürütülen, kamuoyuna yansıyan ve kamu otoritelerinin de çoğu zaman sessiz kaldığı, etkin idari ve yargısal soruşturmalar yürütmediği durumlar neticesinde fuhuş zorlanma, madde bağımlılığı, kadınlara yönelik birçok hak ihlali de yaygınlaşmaktadır.”