Leopardlar çetelerin elinde, Almanya suskun

Almanya’nın Türk devletine NATO üyeliği çerçevesinde ve sadece “başkalarına satmaması” şartıyla verdiği Leopard-2 tankları işgal saldırısında çeteler tarafından kullanılıyor. Tankların toplarını Rheinmetall üretirken, Alman hükümeti suskun.

Türk devleti ve çetelerinin 9 Ekim’de Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgal saldırısında Alman yapımı Leopard-2 tankları da kullandığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Çetelerin medya kuruluşlarında yer alan videolarda Leopard-2 tanklarıyla Serêkaniye’ye yakın sivil yerleşim merkezleri hedef alınıyor. ANF’nin yaptığı araştırmada Leopard-2 tankları hala kullanıldığı çete üyelerinin medya kuruluşlarında açıkça görülüyor.

İlk olarak Alman Bild gazetesinin gündeme getirdiği Leopard-2 tanklarının çeteler tarafından kullanıldığına dair bilgi, Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan çetelerin bir sözcüsü tarafından da teyit edildi. Ancak buna rağmen Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Alman Hükümeti konu karşısında sessizliğe bürünmüş durumda.  

2004 yılında dönemin başbakanı Gerhard Schröder’in ısrarıyla Almanya silah ticaretinde zirveye çıkmış ve kontrolsüz şekilde silah satışlarına izin verilmişti. Erdoğan’ın yakın dostu olarak bilinen Schröder ekibi 2005’te gider ayak tankların onayına izin vermişti. 2006-2009 yılları arasında Türkiye’ye toplam “Leopard 2 A4” tipi olarak adlandırılan tanklardan 354 adet teslim edildi.

TÜRKİYE’YE SATIŞTA ‘KIYAK’ GEÇTİLER

Satıştan yıllar sonra 2011’de Sol Parti’nin “Hangi şartlarla Türkiye’ye Leopard tankları satıldı?” sorusuna Merkel hükümeti şu yanıtı verdi: “NATO üyesi Türkiye’ye bu tankların kullanımı için başkalarına satılmaması şartı dışında hiçbir koşula bağlanmamıştır.” Tankların sivillere ve işgal harekatlarında kullanmasına yol açacak bu ifade Türk devletine ilerde büyük bir kolaylık sağlayacaktı.

Çünkü 2005’tekinin aksine 1982, 1984, 1990 ve 1993 yıllarında Türkiye’ye verilen toplam 397 “Leopard 1” tankı belli anlaşmalarla satıldı. O dönem Alman hükümeti bu tankların NATO’nun 5. Maddesi olan “Saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye diğer üye ülkelere de yardım etmeli” koşuluna bağlı olarak tankların sadece saldırılar karşısında savunma amaçlı kullanılabileceğini şart koştu.

Şu anda Almanya’dan daha fazla “Leopard 2” tanklarına sahip olan Türkiye’ye satışta kolaylık sağlanması ve kullanımda sınırlama getirilmemi konusu ilk olarak 2018’de Efrîn’e yönelik gerçekleşen işgal saldırısıyla gündeme geldi. 22 Ocak 2018’de start alan Efrîn saldırısından hemen önce Goslar kentinde Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel’in konuğuydu.

İŞGAL SALDIRILARINDAN ÖNCE ALMANYA MODERNİZE ETTİ

8 Ocak 2018’de gerçekleşen görüşme hafızalara Gabriel’in Çavuşoğlu’nu eliyle çay servisi yaptığına dair görüntülerle kazınırken, Türk heyetinin çantasında “Leopard 2” tanklarının modernizasyonu projesi vardı. Çünkü Türk ordusunun 2016’nın ağustos ayında Suriye’ye yönelik başlattığı işgal sırasında Leopard’lar iyi bir sınav vermemişti. 20 yakın tank savunmaları zayıf oldukları için hasar görmüştü. Bunun üzerine Mart 2017’de Erdoğan iktidarı Alman silah devi Rheinmetall’in tankların saldırılara karşı koruyacak teçhizatı üretmesi için Merkel yönetimine başvurmuş, ancak Berlin-Ankara hattındaki gerginlik ve krizlerden dolayı bu talep rafa kaldırmıştı.

Gabriel ve Çavuşoğlu’nun yaptığı pazarlıkların ardından tankların modernizasyon projesine Berlin yeşil yakmış, işi ise Rheinmetall kapmıştı. Sadece Leopard’lar değil Türk ordusuna ait M60 tipi diğer tankların da bombalı tuzaklara ve roket saldırılarına karşı sistemi Rheinmetall tarafından güçlendirilmişti.

İŞGAL SALDIRISINDAKİ TOPLAR DA RHEİNMETALL’İN

Ayrıca Türk devletinin işgal saldırısında kullandığı Leopard’lar ile ABD üretimi olan M60 tanklarının 120 mm’lik L/44 ve L/55 topları da Rheinmetall ile yapılan ortaklık çerçevesinde üretiliyor. 2015 yılında Rheinmetall Türkiye'nin Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) arasında başta cephane üretimi olmak üzere ortak tank üretim anlaşması imzalanmıştı.

Türkiye’nin “Altay” ismini verdiği tank üretimi henüz hayata geçmezken, NATO üyesi orduların standart topları olarak bilenen L/44 ve L/55’ler 2018 yılından itibaren Rheinmetall’in Türkiye’de kurduğu “Rheinmetall Defence Turkey” adlı şirket tarafından seri şekilde üretilmeye başlandı. “Rheinmetall Defence Turkey”in yıllık raporlarını inceleyen ANF, 2018’in sonuna kadar MKEK ile ortak üretilen 3 bin adet 120’mm’lik topun Türk ordusuna teslim edildiğini tespit etti.

Leopard 2 tanklarının işgal saldırısında bizzat çeteler tarafından kullanılmasına ise Alman muhalefeti sert tepki gösterdi. Sol Parti’nin içişleri sözcüsü Ulla Jelpke DAİŞ ve El Kaide artıkları olan çetelerin Alman yapımı silahlarla savaş suçu işlemelerinin kabul edilemez bir durum olduğunu ifade etti. Jelpke, Türkiye’ye uygulanacak gerçek bir silah ambargosunun ancak Türkiye’nin işgaline son verilmesinin sağlanmasıyla mümkün olacağını belirtti.