Meksika’da binlerce anne çocuklarının akıbetini sordu

Suç örgütlerinin faaliyetlerinin her yıl binlerce can aldığı Meksika’da binlerce kadın, yıllardır kayıp olan çocuklarının akıbetini sormak için sokağa indi.

2006 yılından bu yana 300 bini aşkın kişinin cinayetlere kurban gittiği Meksika’da devlet, güvenlik güçlerinin de suç örgütleriyle içli dışlı olması nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya. Son 15 yıldaki ölümlerin ne kadarının suç örgütü mensubu olduğu resmi rakamlarda yer almazken, aynı sürede 80 bini aşkın kişi de ‘kayıp’ olarak kayıtlara geçti.

Yetkili makamların kayıplar karşısında sessizliğine karşı aileler ise harekete geçiyor. Dün ülkenin birçok kentinde bir araya gelen binlerce kayıp annesi, çocuklarının bulunması için hükümete çağrıda bulundu. Ülkede ‘Anneler Günü’ olması vesilesiyle düzenlenen eylemlerde başta Başkanlık Sarayı olmak üzere birçok noktada, “Yetkililere, çocuklarımızı bulmaları gerektiğini hatırlatıyoruz” mesajı verildi.

Eylemlerde, devletin ve güvenlik güçlerinin yaşanan kayıplardaki sorumluluklarına vurgu yapılırken, “İsmini tüm dünyaya duyuracağım” ve “Narkotik çeteler, askerler, savcılık-Hepiniz çürümüşsünüz” yazılı pankart ve tişörtler dikkat çekti.

Meksika’da 2006 yılında hükümet tarafından uyuşturucu çetelerine yönelik başlatılan kapsamlı operasyondan 2020 Aralık ayına kadar en az 80 bin 500 kişi kayıtlara ‘kayıp’ olarak geçti. Aynı dönemde 300 bini kişi de cinayetlere kurban gitti.

Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Oprador tarafından daha önce verilen birçok vaatlere rağmen aileler, çocuklarının bulunması için bulunması için yeterince çaba sarf edilmediğini düşünüyor.