Norveç’i protesto kampanyası

Norveç’in Kürt kadın aktivist Gülizar Taşdemir’i Türkiye’ye teslim etmesine tepkiler sürüyor. Taşdemir için Oslo hükümetine karşı hukuk mücadelesi, protesto gösterileri ve imza kampanyası başladı.

Norveç tarafından 4 Temmuz günü elleri kelepçelenerek, Türkiye’ye teslim edilen politik aktivist Gülizar Taşdemir ile dayanışma etkinlikleri yapılıyor. Taşdemir’in teslim edilmesinin hemen ardından başta Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa olmak üzere birçok merkezde bulunan Norveç konsoloslukların önlerinde protesto gösterileri yapılırken, Gülizar Taşdemir’in Oslo’daki avukatları da hukuk mücadelesini başlattı. Öte yandan kurulan Gülizar Taşdemir ile dayanışma grubu da imza kampanyası başlattı.

AVUKAT BIRKELAND: BİR HUKUK SKANDALIDIR

Gülizar Taşdemir’in avukatı Jan M. Birkeland, Norveç makamlarının insan hakları suçu işlediğini belirterek, “Türkiye’de aranmasına rağmen politik bir insanın bu şekilde gönderilmesi hem ülke hukuku hem de uluslararası hukukun ayaklar altına alındığını gösteriyor. Bu skandal bir karardır. Bütün çaba ve girişimlerimize rağmen kararı durduramadık” dedi.

Norveç’te iki olmak üzere bir de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) daha dava açıklarını söyleyen avukat Birkeland, şöyle devam etti: “Taşdemir, gönderilmeden biz alt mahkemede bir dava açtık. Oslo’nun üst ve AİHM olmak üzere 2 dava da açtık. Şu anda 3 hava yürütülüyor. Amacımız verilen kararın geri alınmasıdır, arkasında ne gibi gelişmelerin olduğu, bu karara sebebiyetin ortaya çıkması gerekiyor. Gülizar Taşdemir’in tekrar Norveç’e getirilip, sığınma hakkının verilmesi gerekiyor. Türkiye’ye baskı yapılması gerekiyor. Çünkü Taşdemir’in hayatında Norveç hükümeti sorumludur. Bütün bunlara sebep olan bu hükümettir.”

TAŞDEMİR İÇİN İMZA KAMPANYASI

Öte yandan Oslo’da kurulan “Gülizar Taşdemir ile Dayanışma Grubu” da bir imza kampanyası başlattı. “Gülizar Taşdemir için Adalet” başlığıyla başlayan kampanyada Norveç makamlarının Taşdemir’in Türkiye’ye iadesi eleştiriliyor. Grup yazılı açıklamasında, şunları belirtiyor: “Norveç yetkilileri, Taşdemir’in içerisinde bulunduğu durumdan birinci dereceden sorumludur. Talebimiz, Norveç’in Türkiye’ye baskı yapıp Gülizar Taşdemir’i serbest bırakmasını sağlayıp, onun tekrardan geri getirmesidir. Bunun için uluslararası kuruluşlardan bu kampanyamıza destek vermelidir.”Grubun başlattığı imza kampanyasına şu adresten ulaşılabilir: