Norveç’te ilk kez iki Kürt Meclis’e seçildi

Norveç’te sol koalisyonun kazandığı seçimlerde ilk kez iki Kürt Meclis’e girdi.

İşçi Partili Jonas Gahr Støre öncülüğündeki sol muhalefet, pazartesi günü yapılan seçimleri kazanarak sekiz yıllık sağ iktidara son verdi.

Jonas Gahr Støre, “Bekledik, umut ettik ve çok çalıştık. Şimdi artık ‘yaptık’ diyebiliriz” dedi. Jonas Gahr Støre’un gelecek başbakan olması bekleniyor.

Muhalefetteki beş partinin 169 sandalyeden 100’ünü aldığı bildirildi. Bu sayı, muhafazakar Erna Solberg koalisyonunu hükümetten indirmeye yetiyor.

Bu seçimlere Kızıl Parti’den (Rødt) ikinci sıra adayı olarak giren Seher Aydar ile İşçi Parti’den beşinci sıra adayı olarak giren Mani Hüseyni de Meclis’e seçildi. Norveç’te ilk kez iki Kürt Meclis’e girmeyi başardı.

Seher Aydar, küçük yaşta Konya'dan Norveç'e göç etmiş yurtsever bir ailenin çocuğu. Genç olmasına rağmen uzun yıllardır kadın hareketlerinde, sivil toplum kuruluşlarında ve ırkçılık karşıtı kurumlarda aktif çalışmalar yürüttü.

Seher Aydar, tüm ezilen, sömürülen emekçilerin, Kürtlerin, Kürdistani hakların haklı mücadelesinin sesi olacağını; adalet, eşitlik ve özgürlük için mücadele edeceğini; Savaşa, faşizme ve işgale karşı duruş sergileyeceği sözünü vermişti.

Oslo'nun Akershus bölgesinden 5. sıra milletvekili adayı olarak seçimlere giren 33 yaşında genç siyasetçi Hüseyni,  yaklaşık 23 yıl önce ailesiyle birlikte Rojava'dan Norveç'e göç etmiş. Oslo Üniversitesi'nde Siyasal Bigiler Fakültesinden mezun olduktan sonra siyasette daha aktif olmaya başlayan Hüseyni, milletvekili olması durumunda kamuoyunun ve Norveçli siyasetçilerin dikkatini Kürdistan halkı ile dayanışmaya çekeceğini belirtmişti.