Patrona ihtiyaçları yok!

Cizre’de el ele vererek açtıkları terzi dükkanı ile eril zihniyete karşı mücadele eden Elif Değer ve Fatma Ekinci, kendi işlerini yapmak için bir patrona ihtiyaçları olmadıklarını belirtti.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan Elif Değer ve Fatma Ekinci isimli iki kadın 4 yıl önce erk zihniyetlerin kendi ekonomik özgürlüklerini kısıtlamasına "Yeter" diyerek işlerini kurdu. İki kadın açtıkları terzi dükkanı ile hem mesleklerini icra ediyor hem de başka kadınların el emeğiyle yaptığı ürünleri satarak çalışma yaşamında çevrelerindeki kadınları da dahil ediyor. Değer ve Ekinci, kadınların sıkıştırıldıkları evlerden çıkmaları gerektiğini vurgulayarak asıl yerlerinin evlerden önce sokaklar ve çalışma hayatı olduğunu söyledi.

Ailesinin zoru ile eğitim yaşamı henüz ilkokulda sonlandırılan Elif Değer (24), kendi gelişimini farklı yollardan sürdürdü. Çocukluğundan beri dikişe ve kumaşlara ilgisi olduğunu dile getiren Değer, halk eğitim merkezinde başladığı dikiş kursu ile hayallerini gerçekleştirmek için ilk adımını attı. Kursun ardından dikiş dikmeye devam eden ve çalışmaya başlayan Değer, çalışma arkadaşı olan Fatma Ekinci ile yaptıkları bir sohbetin ardından iş yeri açmaya karar verdi. "Niye başkaları için çalışalım ki! Kendi işimizi yapmak için bir patrona ihtiyacımız yok" diyerek yola çıkan iki kadın kendi dükkanlarını açtı.

'KADIN İSTERSE YAPAMAYACAĞI İŞ YOK'

Kendi iş yerlerini açmaya karar verdiklerinde ailelerinden de çok destek gördüklerini dile getiren kadınlar, "Amacımız çalışmalarımızı büyütmek, fakat bazen kumaş sıkıntısı yaşıyoruz. Mesela bir abiye için burada kumaşçı bulamıyoruz. İstanbul’da var güzel kumaş oraya kadar gitmeye de imkanımız olmuyor" diye konuştu. Dükkan açtıktan sonra mahallelinin de kendilerini çok çabuk benimsediklerini ifade eden kadınlar, sokağa çıkma yasakları öncesinde işlerinin çok iyi olduğunu, fakat şimdilerde ayda zar zor 2 bin TL kazanç elde ettiklerini belirterek kazançlarının yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Gelen birçok müşterilerinden, "Nasıl açtınız burayı, nerelere gittiniz, işi nasıl öğrendiniz" gibi sorularla karşılaştıklarını ifade eden Değer, "Birkaç tanıdığım da benden sonra dükkan açmak için girişimlere başladı. Buradan tüm kadınlara söylüyorum. Yeter ki kendilerine güvensinler. Kadın isterse yapamayacağı iş yok" dedi. "Genç bir kadın olarak ekonomik özgürlüğümü elime almış olmam çok mutluluk verici" diyen Fatma Ekinci, "Bazı aileler kızlarını çalıştırmak istemiyor, fakat bende öyle olmadı. Ben ne kadar istediysem bu işi ailem de o kadar destek oldu" ifadelerini kullandı. İşin önemli kısmının karar vermek olduğunu kaydeden Ekici, bir kadının karar verdikten sonra her işi başaracağını söyledi.