Polisin saldırdığı vekiller: Talimatla saldırdılar

Amed'de polis saldırısına uğrayan HDP milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Dersim Dağ, darp raporları aldı. Vekiller, saldırının hükümet talimatıyla olduğuna dikkat çekti.

HDP Gençlik Meclisi öncülüğünde dün Amed'de "Savaşa hayır, demokraside buluşalım" sloganıyla partinin Kayapınar İlçe Örgütü binasından Roboski Parkı’na yapılmak istenen yürüyüş, Valiliğin aldığı 'yasak' kararı üzerine polisin sert saldırısıyla engellendi. Parti binasının önünü zırhlı araçlarla kapatan polis, HDP’li Milletvekili Dersim Dağ’ın geçişini engelledi. Bunun üzerine aracıyla yolu kapatan Dağ’ın yanındaki danışmanı Leyla Akgül ile HDP’li Vekil Saliha Aydeniz’in danışmanı olan Ömer Aksoy gözaltına alınmak istendi.

Danışmanların gözaltına alınmasını önlemek isteyen HDP’li Dağ, bindiği gözaltı aracında danışmanlarıyla birlikte yaklaşık 1 saat boyunca tutuldu. 

Bu duruma tepki gösteren Milletvekili Saliha Aydeniz ise TEM Müdürü olduğu belirtilen polis ve korumaları tarafından darp edildi.

'AYNI POLİS TELEFONUMU ÇALMIŞTI!'

HDP Milletvekili Saliha Aydeniz, saldıran polisin, 8 Mart’ta HDP İl Örgütü binasında devam eden açlık grevi eylemine yönelik polis baskını sırasında yaşanan arbedede telefonunu çalan polis olduğunu açıkladı.

‘SORUMLUSU İKTİDAR'

Aydeniz, saldırılardan Diyarbakır Valisi’ni sorumlu tutarak, "Bunlar birilerinden talimat alarak bize saldırıyor ve bugün itibarıyla korunuyorlar. Bir talimat zincirine göre davranıyorlar. Maruz kaldığım saldırının sorumlusu, bugün ülkeyi şiddet sarmalına dönüştüren iktidar ve bu iktidarın talimat verdiği validir, emniyettir" dedi.

DARP RAPORLARI ALINDI

Aydeniz, maruz kaldığı saldırı ardından danışmanıyla birlikte hastaneye başvurarak, darp cebir raporu da aldı. Aydeniz’e doktor muayenesi ardından verilen darp raporunda, “Sağ ön kol iç kısımda abrasion (muhtemel tırnak izi), sağ el dış kısımda abrasion, sol ön kol iç kısımda abrasion, her iki dizde abrasion ve morarma, sol bacak ön kısımda abrasion ve hassasiyetler mevcut” ifadeleri yer aldı.

Danışmanı Ömer Aksoy’un ise, “Sol el bileğinde hassasiyet ve abrasion mevcut (muhtemel tırnak izi) ve ekrem hareketleri ağrılı ve kısıtlı” olduğu raporlandı.

Milletvekilleri, saldırıya ilişkin suç duyurusunda bulunacak.