QSD zafer bayrağını Baxoz’a dikti

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), YPG ve YPJ, DAİŞ çetelerinin karşı zaferin ifadesi olarak Baxoz’a bayrak dikti.

QSD, “Cizre Fırtınası" hamlesinin “Terörü sonlandırma operasyonu” kapsamında Suriye’de DAIŞ çetelerinin işgali altında bulunan Baxoz'u da özgürleştirerek, örgütün Suriye'deki kara hakimiyeti varlığına son verdi.

21 Mart’ta bölgenin DAIŞ'ten temizlendiğini ancak arama-tarama faaliyetlerinin devam ettiğini duyuran QSD, bu Cumartesi düzenlenen bir törenle zaferin işareti olarak bayrağını dikti.

QSD hamle komutanı Çiya Fırat'ın yanısıra çok sayıda QSD komutanı, sözcüsü ve savaşçısının katıldığı törende QSD bayrağı, Irak ile Suriye sınırının son noktası olan Baxoz’a dikildi.

"BÜTÜN HALKLARA ARMAĞAN EDİYORUZ"

Törende kısa bir konuşma yapan QSD komutanlarından Çiya Fırat tarihi zaferi savaşçılara ve bölge halklarına kutlayarak, “Bugün Baxoz'da yani DAIŞ'in elindeki son bölgeyi de özdeşleştirerek hamlenizi tamamlamış bulunuyoruz. Bizler bu zaferi Kürt halkı, Arap halkı, Süryani halkı başta olmak üzere tüm bölge ve dünya halklarına armağan ediyoruz. DAIŞ'ın coğrafik hakimiyet varlığına son verdiğimizi ve hamlemizin tamamlandığını belirtiyoruz ve ilerleyen saatlerde geniş kapsamlı açıklama QSD genel komutanlığımız tarafından yapılacaktır" dedi.

Gün içerisinde QSD Genel Komutanlığının geniş kapsamlı açıklama yapması bekleniyor.

Baxoz'a yönelik son operasyon 9 Şubat'ta başlatılmıştı.  Buradan önce Suse, QSD savaşçıları tarafından kurtarılmıştı. 

DAİŞ'in Baxoz'daki yenilgisiyle birlikte, hakimiyetindeki tüm topraklar geri alınmış oldu. 

DAİŞ çeteleri Haziran 2014'te Musul'u neredeyse çatışmasız bir şekilde işgal ettikten sonra "halifeliğini" ilan etmiş ve Irak'tan hareketle Suriye'ye kadar geniş bir alanda vahşi suçlar işleyerek ilerlemişti.  Bu işgal sırasında özellikle 3 Ağustos 2014'te Şengal'da soykırım saldırıları düzenlenmiş ve binlerce kişi alıkonularak, köle statüsüne indirgenmişti.  DAİŞ'in ilerleyişine son noktayı tarihi Kobanê direnişi koymuştu. Kobanê zaferi ile birlikte DAİŞ gerilemeye başladı ve 21 Mart Newroz bayramında tamamen kaybetti.