Savaşta da olsa Almanca öğrenme şartı dayatılıyor

Almanya’nın aile birleşimindeki dil bilme şartını ağır savaş ve kriz koşullarının olduğu ve neredeyse dil öğrenme imkanının olmadığı ülkeler için de dayatması dikkat çekiyor.

Der Spiegel’in haberine göre, Sol Parti (Die Linke) göç politikalarından sorumlu sözcüsü Gökay Akbulut’a verilen cevapta savaş bölgelerinde yaşayan ve Almanya’daki eşinin yanına gelmek isteyen yabancılarda dahi dil bilme şartı aranıyor. Federal hükümetin Akbulut’un soru önergesine verdiği cevapta, hangi şartlarda olurlarsa olsunlar aile birleşiminden faydalanmak isteyen eşlerden Almanca bilgilerinin olduğunu ispatlamalarının istendiği belirtiliyor.

Akbulut’un soru önergesinde iç savaşın sürdüğü Yemen’de yaşayan ancak Almanya’da mülteci statüsündeki eşinin yanına gelmek için vize alamayan bir kadına dikkat çektiği öğrenildi. Akbulut’un önergede, iç savaş, Covid-19 salgını ve Yemen’de tanınmış düzeyde bir Almanca kursu veren kuruluşun olmaması gibi nedenlere rağmen dil bilme şartında ısrar edilip edilmeyeceğini sorduğu belirtiliyor.

‘YEMEN’DE ONLİNE ÖĞRENİP, ARABİSTAN’DA SINAVI GEÇEBİLİR!’

Spiegel’e göre, hükümet adına Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği cevapta ‘online öğrenme kursları’, ‘dil öğrenme kitapları’ veya ‘Almanca sesli öğrenim imkanlarının’ olduğu savunuluyor. Cevapta yine dil seviyesinin test edilebilmesi için ise ‘bölgede’ sınav imkânı olduğu iddia ediliyor. Ancak ‘bölge’ ile kastın komşu ülkeler Suudi Arabistan veya Umman olduğu belirtiliyor. Yani söz konusu kişinin iç savaşın yaşandığı Yemen’den kalkarak Suudi Arabistan’a dil seviye sınavına katılması isteniyor. 

Konuya ilişkin derginin görüşlerine başvurduğu Gökay Akbulut hem aşırı maliyeti hem de güvenlik sorunları nedeniyle savaş ve kriz bölgelerinden gelen bireylerin aile birleşimi vizelerinin dil testi yapılmadan verilebilmesini istedi. Akbulut, gelecek bireylerin ‘çok daha hızlı ve karmaşıklık olmadan’ Almanya’da dil öğrenebileceklerine dikkat çekti.