Van'da ölü sayısı artıyor

Rojhilat merkezli depremin bilançosu ağırlaşırken, sınırda iki ayrı deprem daha meydana geldi. Van'da ölü sayısı 9'a çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Rojhilatê Kurdistan Xoy merkezli depreme ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Merkez üssü Türkiye-İran sınırı olan 4.5 ve 4.0 büyüklüğünde iki ayrı deprem daha meydana geldi" denildi.
Xoy kentinde meydana gelen ve Van'ın Başkale ilçesinde çok sayıda evin yıkılmasına neden olan 5.8 büyüklüğündeki depremin bilançosu ağırlaşıyor. Yaşamını yitirenlerin sayısı 9'a yükseldi. 20'yi aşkın yaralının tedavi ise devam ediyor.
Rojhilat'ta depremden etkilenen bazı köylerin isimleri şöyle: "Kotol- Belecuk-Gernavîk-Razî-Kotan-Yusifava-Hebeşa jêrîn-Gerdîk-Hisar-Hindivan-Zeri-Mexîn-Çayî-Birûşxwaran-Germavêj-Petevêr."
Toplam 15 bin 790 kişi bu köylerde yaşıyor.
İran resmi makamları tarafından yapılan açıklamada ise yaralanan 40 kişiden 12’sinin durumu ağır olduğu için hastanelere sevk edildiği, diğerlerinin ise ayakta tedavi edildiği belirtildi.
Depremde Rojhilat’ın Xoy, Salmas ve Kotol köylerine ulaşım sorunu yaşandığından sağlıklı bilgi alınamazken, köylerde yıkılan ahırlarda çok sayıda hayvanın da telef olduğu ifade ediliyor.

UZMANLARDAN UYARI

Deprem uzmanları, bölgedeki kerpiç evlerin boşaltılmasını isteyerek, kerpiç evlerin yıkılma riskinin yüksek olduğu uyarısında bulundu.