Siyasi tutsak Celaliyan açlık grevine başladı

Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan’ın da aralarında olduğu 10 siyasi tutsak, cezaevindeki baskıları protesto etmek için açlık grevi başlattı.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı'nın verdiği bilgiye göre, İran'ın Urmiye eyaletine bağlı Xoy kentinde tutuklu bulunan siyasi tutsak Zeynep Celaliyan ve 9 arkadaşı, açlık grevi başlattı. Tutsakların, cezaevi koşullarını protesto ettikleri bildirildi.

Celaliyan’ın sağlık durumu da giderek kötüleşmesine rağmen tedavi imkanlarından yararlanamıyor. Celaliyan’ın özellikle ptergium (gözde kuşkanadı) hastalığı, ağızda pamukçuk ve ağır enfeksiyonları olduğu belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü, 25 Ağustos 2017’de yaptığı bir açıklamada yetkililerin inatla Celaliyan’ın hastaneye sevk edilmesine karşı çıktığı tepkisinde bulunmuştu. Örgüt, “Öyle görünüyor ki yetkililer onu cezalandırmak ve zorla itiraf almak istiyorlar” dedi. Af Örgütü, bu koşullarda tedavi imkanlarının reddedilmesinin “işkence ile eş değerde” olduğunu belirtmişti.

36 yaşındaki Makolu aktivist Celaliyan, 2008 yılında Kirmaşan kentinde tutuklandı. Önce idam cezasına çarptırıldı, sonra da “Allah’a düşmanlık” ve bir Kürt partisine üyelik suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edildi.