Strasbourg ve Mulhouse’da 8 Mart coşkusu

Fransa’nın Strasbourg ile Mulhouse kentlerinde kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Günü’nde alanlardaydı.

Fransa’nın Strasbourg kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylem ve yürüyüşü düzenlendi. Etkinliğe Zin Kadın İnsiyatifi’nin öncülük ettiği yürüyüşe birçok feminist, sol kadın kurumu katıldı. Dünya Emekçi Kadınlar Günü Fransa’nın Mulhouse kentinde de kutlandı.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde yüzlerce kadın bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Kadınlar, Zin Kadın İnisiyatifi’nin çağrısı ile saat 14.00’de Place de L’Etoile bir araya gelerek yürüyüş düzenlediler.

Zin Kadın İnisiyatifi aktivisti kadınların ulusal kıyafetlerle katıldığı yürüyüş boyunca “Jin, Jiyan, Azadi”, “La femme, la vie, la liberte”, “Kahrolsun patriarka”, “Katil Erdoğan” sloganları atıldı. Çoşkulu geçen yürüyüşte kadınlar taşıdıkları pankart ve dövizlerle kadın cinayetlerini kınadı.

Zin Kadın Meclisi aktivisti Meryem Tekiner’in yürüyüş boyunca okuduğu ortak bildiride erk ve ulus – devlet arasındaki iktidar bağlantısına değinilerek, mevcut sistemin kadınları nesne olarak gördüğü belirtildi.

Kadınların özgürleşmeden hiç kimsenin özgürleşmeyeceğinin vurgulandığı ortak metinde, kadın cinayetlerinin aynı devlet sistemi tarafından cezasızlıkla ödüllendirildiği belirtildi.

Kadınların bir arada mücadele ederek özgürlüklerini sağlayacağının da altı çizilen yürüyüş Place Republique’te sona erdi.

MULHOUSE

Dünya Emekçi Kadınlar Günü Fransa’nın Mulhouse kentinde de kutlandı. Feminist Kolektif - 68 düzenlediği yürüyüş Place Franklin’de başladı ve Place de la Bourse ‘ta sona erdi.

Kürt kadınlarının ulusal kıyafetlerle katıldığı yürüyüşte sık sık “Jin, Jiyan, Azadi”, “La femme, la vie, la liberte” sloganları atıldı.

“Diktatörü yargılamak için 100 neden, 100 bin imza” kampanyasına yoğun bir ilginin gösterildiği eylem ve yürüyüşte, Şilili kadınların Las Tesis dansı ile “Jin Jiyan Azadi” sloganı bir araya getirilerek bir gösteri de düzenlendi.

Milletvekilleri ve belediye üyelerinin de katıldığı yürüyüşte, Paris Katliamı’nı itiraf eden Türk yetkilinin açıklaması sonrası Fransız Hükümeti’nin devreye girmesi ve Türkiye’yi katliamdan yargılanması talep edildi. Yürüyüş ve halaylarla sona erdi.